Dvd-arvio: Hillittömän hauska kunnianosoitus klassisille hirviöelokuville

9.11.2014 12:00

Dvd:nä vastikään uudelleen julkaistu Young Frankenstein vuodelta 1974 (tunnetaan Suomessa myös nimellä Frankenstein Junior) kuuluu Mel Brooksin parhaisiin komedioihin. Mustavalkoisena ja osin aitoja lavasteita käyttäen toteutettu Frankenstein-parodia on esikuviensa näköinen ja hillittömän hauska kunnianosoitus klassisille hirviöelokuville.

Brooksin ohella elokuvan luoviin voimiin kuuluu pääosan esittäjä ja toinen käsikirjoittaja Gene Wilder. Hän tekee ikimuistoisen roolityön Transylvaniaan matkustavana lääketieteen tutkijana, joka on tohtori Frankensteinin sukulainen suoraan alenevassa polvessa.

Hirviötä esittävä Peter Boyle ja kiiluvasilmäinen Marty Feldman antavat hulvatonta taustatukea. Brooks-elokuvien vakionäyttelijätär Madeline Kahn muuntuu loppupuolella hupaisaksi muunnokseksi Frankensteinin morsiamesta.

Dvd:n lisämateriaalina on kiinnostava making of -kooste, jossa elokuvaa muistelevat Wilder, tuottaja Michael Gruskoff ja muut tekijät. Brooksia ei haastatteluissa näy, mutta hän on tehnyt kommenttiraidan, joka on paitsi hauska myös todella informatiivinen. Lisänä myös vanhoja tv-haastatteluja, poistettuja kohtauksia ja mokaotoksia.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★★
Ekstrat ★★★★

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa