Aki Kaurismäen uusi elokuva kertoo rakkaudesta: ”Olen luonut maineeni tekemällä lähinnä tarpeettomia väkivaltaelokuvia”

Suomen ensi-ilta syksyllä.

13.4.2023 13:10

Aki Kaurismäen uusi elokuva Kuolleet lehdet on valittu toukokuussa järjestettävien Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan.

Kaurismäki ilmoitti lopettavansa elokuvien tekemisen vuonna 2017, mutta puheet osoittautuivat perättömiksi.

Lempeäksi tragikomediaksi kuvailtu elokuva kertoo kahden yksinäisen, sattumalta Helsingin yössä toisensa kohtaavan ihmisen (Alma Pöysti ja Jussi Vatanen) yrityksestä löytää elämänsä ensimmäinen, ainoa ja viimeinen rakkaus.

Cannesin elokuvajuhlat järjestetään 16.–27.5.2023.

”Vaikka olenkin tähän asti luonut kyseenalaisen maineeni tekemällä lähinnä tarpeettomia väkivaltaelokuvia, päädyin lopulta, kaikkien turhien ja rikollisten sotien ahdistamana, kirjoittamaan tarinan niistä aiheista, joiden kautta ihmiskunnalla saattaisi olla tulevaisuus: rakkauden kaipuu, solidaarisuus, toivo sekä kunnioitus toista ihmistä, luontoa ja mitä tahansa elävää tai kuollutta kohtaan”, Kaurismäki kommentoi elokuvaa tyylilleen uskollisesti.

”Nostan elokuvassa ohimennen liian pientä hattuani kotijumalilleni Bressonille, Ozulle ja Chaplinille, mutta olen silti yksin vastuussa tästä katastrofaalisesta epäonnistumisesta”, hän lisää.

Kuolleet lehdet on saanut inspiraationsa Joseph Kosman säveltämästä ja Jacques Prévertin sanoittamasta Les feuilles mortes -kappaleesta (suomeksi Kuolleet lehdet). Elokuvassa kuullaan lisäksi musiikkia muun muassa Maustetytöt-yhtyeeltä.

Helsingissä kuvattu elokuva on tiedotteen mukaan jo kadonneeksi luultu neljäs osa Kaurismäen työläistrilogiaan (Varjoja paratiisissa, Ariel ja Tulitikkutehtaan tyttö).

Kuolleet lehdet on Kaurismäen 20. pitkä näytelmäelokuva ja hänen viides Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan valittu elokuvansa. Sarjassa on aiemmin nähty Kaurismäen elokuvat Kauas pilvet karkaavat (1996), Mies vailla menneisyyttä (2002, Grand Prix -palkinto), Laitakaupungin valot (2006) ja Le Havre (2011).

Kuolleet lehdet (englanninkieliseltä nimeltään Fallen Leaves) saa Suomessa valtakunnallisen elokuvateatteriensi-iltansa syksyllä 2023.

Lisää luettavaa