Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas esitetään tänään tv:ssä, mutta miksei puheesta saa mitään selvää!

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2017 valmistunut Tuntematon sotilas.

6.1.2020 06:30

Aku Louhimiehen näkemys Tuntemattomasta sotilaasta teki uskomattoman tempun ja keräsi yli miljoona katsojaa Suomen teattereissa. Menestyksen elokuvalle suo mielellään, sillä se on kaikin puolin onnistunut filmatisointi Väinö Linnan romaanista.

Elokuva perustuu yli kuusikymmentä vuotta vanhaan kirjaan, mutta se on moderni näkemys ja sellaisena onnistunut. Louhimiehen Tuntematon sotilas on visuaalisesti upea mutta samalla todentuntuinen elokuva, jossa on realistista särmää. Taistelukohtaukset ja sodan kauhut on kuvattu uskottavasti. Vaikka tapahtumat olisivat kirjasta tuttuja, katsoja suorastaan pakotetaan jännittämään elokuvan mukana.

Mukana on aineksia, jotka Linnan tekstistä puuttuvat kokonaan. Sotaa käyvien miesten lisäksi nostettu esiin naishahmojen ja kotirintaman merkitystä.

Onnistuneen elokuvan heikkous on suomalaisen elokuvan helmasynti: puheesta ei saa kunnolla selvää. Monet repliikit jäävät epäselväksi muminaksi, ja samalla elokuvasta tuntuu katoavan huumori. Louhimiehen elokuva on synkempi teos kuin Linnan kirja, mutta se on ehkä ollut pyrkimyksenäkin.

Näyttelijävalinnat ovat osuvia: Eero Aho, Aku Hirviniemi ja Jussi Vatanen nousevat vahvasti esiin Rokkana, Hietasena ja Koskelana, mutta ennen kaikkea uusi Tuntematon on vahva kokonaisuus.

Tuntematon sotilas esitetään TV1-kanavalla maanantaina 06.01.2020 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia