Alan Rickmanin päiväkirjat julki – Arvosteli kovinkin sanoin monia suosikkielokuvia: ”Uskomaton Die Hard -kopio”

Harmillista, ettei kirjaa näillä näkymin julkaista suomeksi.

26.9.2022 18:27

Näyttelijä Alan Rickman kuoli vuosia sitten, mutta nyt hänen äänensä kuuluu haudan takaa: näyttelijä kirjoitti nimittäin päiväkirjaa, jotka hän suunnitteli joskus julkaisevansa.

The Guardian on julkaissut otteita Rickmanin lyhyistä ja ytimekkäistä elokuva-arvosteluista, jossa hän antaa välillä kovinkin sanoin arvionsa. Esimerkiksi Clint Eastwoodin tähdittämää Tulilinjalla-elokuvaa hän kutsuu ”uskomattomaksi Die Hard -kopioksi” puhelinkeskusteluineen ja pilvenpiirtäjineen.

Jane Campionin Piano tuntui Rickmanista puoliksi hieman kylmän tarkalta käsikirjoituksen kuvaukselta, joka pikkuhiljaa perusteli itsensä. ”Holly Hunter oli loistava. He kaikki olivat. Inspiraatio.”

Cannesin pääpalkinnon voittanut Mike Leigh’n Salaisuuksia ja valheita tuntui myös jossain. ”Kuin katsoisi oman elämän vilisevän ohi. Asioita joita täti teki tai sanoi ja äidit eivät koskaan unohtaneet eivätkä puhuneet, mikä jättää sinut hämmentyneenä ovelle jouluna, kun näet itkeviä sukulaisia. Timothy Spall oli loistava.”

Gus Van Santin Good Will Huntingia hän kutsui pieneksi pettymykseksi. ”Matt Damon on todella hyvä näyttelijä, mutta elokuva tuntuu siltä kuin se hakisi tarkoitustaan, tai että sillä on niitä liikaa. Robin Williams on liian makea alusta lähtien.”

Rickman ylisti Jamie Bellin pääroolia elokuvassa Billy Elliot, mutta pitää elokuvaa Stephen Daldryn laskelmoiduimpana. ”Se melkein kuin hän olisi syöttänyt vaatimukset tietokoneeseen — Sanomalehtiotsikot ”kaikkien aikojen paras brittielokuva” on loukkaus Joseph Loseylle, Jon Schlesingerille, Lindsay Andersonille, Powellille ja Pressburgerille, Mike Newellille, Anthony Minghellalle ja muille.”

Gosford Park oli aikanaan kehuttu elokuva, mutta Rickman pitää ongelmana sitä, ettei kukaan hahmoista ole katsojalle kiinnostava. ”Vaikka hän yrittää, Robert Altman ei saa meitä näkemään tarinaa palvelijan silmin. Yläluokka lopettaa aina siihen. Se on pointti.”

Hugh Grantin tähdittämä Poika oli niin ikään suosittu brittikomedia ympäri maailman. ”Masentava englantilainen elokuva, jossa yksinhuoltajaäidit ja hyväntekeväisyyttä harjoittavat ovat rumia ihmisiä liian isoissa villapaidoissa.”

Woody Allenin Vicky Christina Barcelona ei myöskään ollut näyttelijän mieleen. ”Naistenlehtiroskaa Woody Allenilta.”

Steve McQueenin 12 Years A Slave palkittiin kolmella Oscarilla. ”Loistava elokuva, minulle sanotaan. Katsoisinko sen toisen kerran? En. Mitä se kertoo? Pitäisikö Chiwetel Ejioforin saada Oscar? Ei. Hän on siinä paljon, näyttäen huolestuneelta ja hengittäen raskaasti. Onko se tarpeeksi? Michael Fassbender on kuitenkin todella hyvä. — Katsoin koko ajan näyttelijöitä, en tarinaa.”

Ricmanin päiväkirjoja ei näillä näkymin saada suomeksi.

Lisää luettavaa