Aseistakieltäytyjästä kertovan elokuvan ohjaaja palkittiin

Palkintoa on jaettu vuodesta 1978 alkaen merkittävän rauhantyön tunnustuksena.

7.12.2021 14:18

Rauhanjärjestö Sadankomitea myönsi tämän vuoden rauhanpalkintonsa elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Ville Suhoselle.

Rauhanpalkinto on jaettu vuodesta 1978 alkaen merkittävän rauhantyön tunnustuksena. Suhonen käsikirjoitti ja ohjasi dokumenttielokuvan Ikuiseen rauhaan (2021) aseistakieltäytyjä Arndt Pekurisesta.

Arndt Pekurinen (1905–1941) puhui väkivallattomuuden, aseistakieltäytymisen ja rauhan puolesta. Vakaumuksensa takia Pekurinen ei tarttunut aseisiin sodan aikana ja lopulta hänet teloitettiin maanmiestensä toimesta 5.11.1941.

Suhonen on kirjoittanut ja ohjannut urallaan yli 30 elokuvaa. Palkittuihin elokuviin kuuluvat muun muassa Martta Koskisesta kertova Ompelijatar (2015) ja luontodokumentti Metsän tarina (2012).

Vuoden 2021 palkinnolla halutaan lisätä asevelvollisuuskeskustelun näkyvyyttä ja tuoda esiin taiteen roolia rauhantyössä. 

”On ilahduttavaa kuulla tulleensa palkituksi tällaisella pitkien perinteiden kunnianosoituksella. Samalla olen kuitenkin hyvin nöyränä sen edessä: rauhanpalkinto on jo nimenä jotain valtavan tärkeää ja velvoittavaa. Siinä mielessä tämä palkinto kuuluisi erityisen hyvin itse Arndt Pekuriselle. Minä toimin vain viestinviejänä”, kommentoi Suhonen Sadankomitean tiedotteessa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia