Batman vs. Supermanin piti ilmestyä jo vuonna 2004 – potentiaalinen jättihitti jäi kehityshelvettiin

Batman v Superman: Dawn of Justice on yksi ensi vuoden odotetuimpia elokuvia. Fanipojat odottavat innolla näkevänsä kaksi kaikkien aikojen isointa sarjakuvasankaria yhdessä samassa elokuvassa. Kahden popkulttuuri-ikonin yhteiselokuvaa on yritetty tehdä jo aikaisemmin ilman menestystä. Batman ja Teräsmies itse asiassa melkein ottivat yhteen valkokankaalla jo vuonna 2004.

Teksti: Lauri Vuotila

Kumpaankin sankariin oikeudet omistava Warner Bros. oli 2000-luvun alussa hämillään, mitä tehdä kummallakin hahmolla. Kummatkin hahmot ovat suosituimpia sarjakuvasankareita ikinä, mutta kummankin sankarin kohdalla Warner Bros. oli umpikujassa elokuvallisessa mielessä. Teräsmies oli nähty viimeksi valkokankaalla vuoden 1987 elokuvassa Teräsmies ja uhka auringosta. Elokuva oli täysi floppi. Batman-elokuvat olivat menestyneet hyvin, kunnes Joel Schumacherin Batman ja Robin julkaistiin. Yleisön ja kriitikoiden inhoama elokuva onnistui tuhoamaan sarjan.

Kumpaakin elokuvasarjaa ruvettiin uudelleenkäynnistämään. Tim Burton melkein ohjasi 90-luvun loppupuolella elokuvan Superman Lives, jonka pääosassa oltaisiin nähty Nicolas Cage. Projekti ei kuitenkaan toteutunut. Batmanin kanssa oli ongelmia myös. Kehitteillä oli useampi projekti, joita yritettiin saada valkokankaille. Kehittelyssä oli vähän aikaa jatko-osa Batmanille ja Robinille nimeltään Batman Triumphant, jonka olisi ohjannut Batman Forever ja Batman ja Robin -ohjaaja Joel Schumacher. Darren Aronofsky (Black Swan, Noah) kehitteli vähän aikaa Frank Millerin kanssa Batman: Year One nimistä projektia ja suosittuun Batman Beyond -animaatiosarjaan perustuva elokuva oli myös tekeillä, jonka olisi ohjannut Boaz Yakin (Remember the Titans). Yksikään näistä projekteista ei kuitenkaan edennyt kehittelyvaiheesta.

Oltuaan jumissa kummankin kanssa Warner Bros. päätti tehdä yllättävän vedon – laittaa kummatkin sankarit samaan elokuvaan. Vuoden 2001 elokuussa Warner Bros. ilmoitti tekevänsä Batman vs. Superman -elokuvan. Tähän aikaan kahden supersankarin yhteiselokuva oli uusi juttu. Marvel rupesi tekemään jaettu universumi -elokuviaan vasta paljon myöhemmin.

petersen
Wolfgang Petersen ja Harrison Ford. Kuva elokuvan Air Force One kuvauksista.

Batman vs. Supermania alkoi toteuttaa laadukas tiimi. Ohjaajaksi valitiin Das Bootin ohjaaja Wolfgang Petersen ja käsikirjoituksen laati Se7en ja Sleepy Hollow -elokuvista tuttu Andrew Kevin Walker. Synkistä elokuvista tunnettun Walkerin valinta käsikirjoittajaksi ilahdutti faneja. Schumacherin camp-tyylinen Batman-tulkinta vihastutti varsinkin sarjakuvafaneja, joten synkistä tarinoistaan tunnetun käsikirjoittajan valinta oli monien mielestä askel oikeaan suuntaan.

Wolfgang Petersen vaikutti olevan todella innoissaan projektista. ”Tämänkaltaista ei ole ennen tapahtunut”, Petersen kertoi MTV:n haastattelussa. ”Tällaista tapahtuu sarjakuvissa, muttei koskaan valkokankaalla. Hahmot ovat niin erilaisia… siitä saa hyvää draamaa.”

Petersen oli vähäsanainen elokuvan juonesta: ”Voin kertoa, että konflikti johtuu hahmojen eri filosofioista. Teräsmies edustaa kaikkea selkeää, kirkasta ja jaloa. Hän edustaa toivojamme ja ihanteitamme. Batman toisaalta edustaa synkkiä, pakkomielteisiä ja kostonhimoisia puoliamme. Juoni on rakennettu niin, että saman kolikon kaksi hyvin erilaista puolta joutuvat konfliktiin keskenään, koska he käsittelevät tilanteita eri tavoilla… Suurimman osan ajasta he ovat toistensa kurkuissa kiinni. Mutta tietenkin koska kummatkin taistelevat rikollisuutta vastaan, he liittoutuvat uudestaan ja taistelevat pahaa vastaan.”

Petersen oli innoissaan myös Teräsmiehen lentokohtauksien toteuttamisesta nykyaikaisilla erikoistehosteilla.

law:Farrell
Kuvat elokuvista Sky Captain and the World of Tomorrow ja Total Recall.

Huhumylly rupesi pyörimään ketkä valittaisiin päärooleihin. Raportoitiin, että Jude Law oli suosikki Teräsmieheksi ja Colin Farrell Batmanin rooliin. Myös Josh Hartnett, Paul Walker ja Johnny Depp olivat ehdolla Teräsmieheksi. Christian Balen nimi nousi esiin potentiaalisena Batmanina. Bale päätyi Batmaniksi muutama vuosi myöhemmin Christopher Nolanin elokuvissa.

Teräsmiehen valinta paljastui. Petersen halusi Jude Law’n. Law ei kuitenkaan ikinä virallisesti kirjoittanut sopimuksia. Law’n ongelma oli tehdä sopimus, joka sitoisi hänet useampaan elokuvaan. Varasijalla oli Josh Hartnett. Batman valintaa ei lopullisesti tehty.

Miten kaikki meni sitten pieleen? Miksi elokuva peruutettiin? Kahden suositun sarjakuvasankarin yhdistelmä olisi mahdollisesti ollut suuri menestys lippuluukuilla. Pikku hiljaa potentiaalinen jättielokuva alkoi murenemaan.

Tarinasta alkoi vuotaa julkisuuteen tietoa. Walkerin käsikirjoitus oli todella synkkä ja vakavamielinen. Niin synkkä, että Warner Bros. palkkasi käsikirjoittaja Akiva Goldsmanin lisäämään käsikirjoitukseen huumoria. Goldsmania pidettiin kyseenalaisena valintana projektiin, koska hän oli kirjoittanut paljon haukutun Batman ja Robinin. Goldsmanin tuonti projektiin oli lopun alkua. Goldsmanin kirjoitti käsikirjoituksesta useamman uuden version, mikä aiheutti studiolle paljon kuluja. Goldsman oli kuumaa kamaa silloin, voitettuaan Oscarin Kaunis Mieli -elokuvasta.

Elokuvan käsikirjoitus vuosi internetiin muutama vuosi projektin peruuttamisen jälkeen. Tarina oli hyvin synkkä ja erilainen aikaisempiin elokuviin verrattuna. Käsikirjoitus on mielenkiintoista luettavaa ja, siitä olisi varmasti saanut tehtyä näyttävän spektaakkelin. Voit lukea käsikirjoituksen tästä.

Tarinan alussa, Batman ja Teräsmies tuntevat toisensa ja ovat ystäviä. Bruce Wayne on lopettanut Batmanina olon Robinin murhan takia. Wayne aloittaa uuden elämän ja aikoo mennä naimisiin Elizabeth-nimisen naisen kanssa. Samaan aikaan Teräsmies ja Lois Lane ovat ottamassa avioeroa. Bruce Waynen avio-onni ei kestä kauaa – Elizabeth murhataan hääyönä.

Syylliseksi murhaan paljastuu Batmanin kuollut arkkivihollinen Jokeri. Batman palaa eläkkeeltä kostamaan ja selvittämään miten kuolleeksi luultu Jokeri on elossa. Teräsmiehen ja Batmanin välille tulee kiista, kun Batman ilmoittaa aikovansa kostaa tappamalla Jokerin. Jännitteitä lisää myöskin paljastus, että elokuvan alussa Teräsmies olisi voinut pysäyttää Jokerin mutta epäonnistui siinä.

Jännitteet purkautuvat elokuvan lopussa, kun Batman ja Teräsmies ottavat eeppisesti yhteen. Lopulta paljastuu, että kaiken takana on Teräsmiehen arkkivihollinen Lex Luthor. Paljastuksen jälkeen sankarit liittoutuvat ja päihittävät pahikset.

Warner Brosin suunnitelma oli julkaista Batman vs. Superman ja sitten tehdä kummallekin hahmolle sooloelokuvia. Warner Bros kuitenkin muutti mieltään. Studio ei halunnut tehdä elokuvaa keskenään taistelevista supersankareista. Tarina oli hyvin synkkä, ja studio pelkäsi, että nuorempi yleisö eivät pitäisi elokuvasta. Tämä tietenkin vaikuttaisi oheiskrääsän myyntiin – varsinkin lelujen. Lisäksi mikäli elokuva floppaisi, kummankin hahmon tulevat sooloelokuvan suunnitelmat olisivat menneet pieleen.

jj abrams
J.J Abrams. Kuva elokuvan Star Trek Into Darkness kuvauksista.

Projektin toteumista vaikeutti myös silloin varsin tuntematon ohjaaja ja käsikirjoittaja J.J Abrams. Abrams oli kirjoittanut käsikirjoituksen Teräsmies-sooloelokuvalle nimeltään Superman: Flyby. Flyby olisi ollut ensimmäinen potentiaalisesta trilogiasta. Käsikirjoituksesta pidettiin ja vähän aikaa suunniteltiin, että Batman vs. Superman julkaistaisiin ensin ja sitten Abramsin Teräsmies-elokuva.

Studion sisällä tuli kiista, kumpi elokuva tehtäisiin ensin. Lopulta studio päätti edetä Abramsin Teräsmies-elokuvan kanssa ja keskeytti Batman vs. Supermanin valmistelut. Päätökseen vaikutti monta syytä. Abramsin elokuva oli kirjoitettu ensimmäiseksi osaksi trilogiaa ja käsikirjoituksen tyylistä pidettiin. Tarina oli optimistinen ja toiveikas. Sonyn Spider-man -elokuva oli juuri ollut huikea menestys lippuluukuilla, ja Abramsin käsikirjoitus oli samankaltainen. Batman vs. Supermanin synkkä käsikirjoitus ei vaikuttanut studion mielestä enää muodikkaalta.

Sinänsä ironista, että elokuvan synkkä tarina vaikutti projektin peruuttamiseen. Myöhemmin Christopher Nolanin Batman-trilogia toi muotiin vakavasti tehdyt ja synkät sarjakuvaelokuvat.

Lopulta Abramsin Superman: Flyby -projekti peruutettiin myöskin lukuisten vaikeuksien takia. Warner Bros. kuitenkin toteutti suunnitelmansa uusista elokuvista kummallekin sankarille. Christopher Nolanin Batman Begins ilmestyi vuonna 2005 ja Bryan Singerin Superman Returns vuonna 2006.

Vuonna 2006 Wolfgang Petersen kertoi Superherohypen haastattelussa olleen vieläkin kiinnostunut elokuvan tekemisestä: ”Mielestäni Teräsmiehen ja Batmanin konflikti, heidän laittaminen samaan elokuvaan olisi fantastista. Toivon, että se tapahtuu koska he ovat niin erilaisia. Synkkä Batman ja hyvä poika Teräsmies. Heidän kanssaan on hauska leikitellä ja nähdä miten heidän välinen dynamiikkansa toimii, mukaan lukien miten he keskenään tappelevat, kuinka se toimisi.”

Vuonna 2016 Wolfgangin toive Batmanista ja Teräsmiehestä yhdessä valkokankaalle toteutuu, kun Zack Snyderin Batman v. Superman: Dawn of Justice saa ensi-iltansa.

Lähteet: Moviehole, Blastr, Geeks of Doom, Movieline.

Aiheeseen liittyvät jutut