Betoniyön kuvaaja ehdolla merkittävään elokuvapalkinnon saajaksi

18.1.2015 10:36

Kuvaaja Peter Flinckenberg on ehdolla Pirjo Honkasalon ohjaamalla Betoniyö-elokuvalla Yhdysvaltain elokuvaajien yhdistyksen (The American Society of Cinematographers, ASC) jakaman Spotlight-palkinnon saajaksi.

Ensimmäisen kerran suomalainen kuvaaja ja elokuva ovat ehdolla ASC:n palkintosarjoissa. Palkinnot ovat elokuvaajien keskuudessa arvostetuimpia mahdollisia tunnustuksia maailmalla.

Flinckenbergin ja Betoniyön lisäksi Spotlight-palkinnosta kisaavat tänä vuonna kuvaaja Daniel Landin elokuvalla Under the Skin sekä Darius Khondji elokuvalla The Immigrant. Voittaja selviää palkintogaalassa, joka järjestetään Los Angelesissa 15. helmikuuta.

Vuonna 1919 Hollywoodissa perustettu ASC jakaa vuosittain palkinnot kuvaajille useassa eri kategoriassa. Spotlight-kategoria on tarkoitettu erityisesti kansainvälisillä festivaaleilla menestyneille elokuville sekä elokuville, jotka ovat olleet vain rajallisessa elokuvateatterilevityksessä Yhdysvalloissa.

Peter Flinckenberg on yksi kokeneimmista nuoren polven kuvaajista Suomessa. Flinckenberg voitti Betoniyöllä viime vuonna parhaan kuvaajan Jussi-palkinnon ja on tänä vuonna ehdokkaana Jusseissa Tuulensieppaajat-elokuvalla. Hänen kuvaamansa lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (ohj. Selma Vilhunen) oli viime vuonna ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi lyhyiden näytelmäelokuvien sarjassa. Flinckenberg ja Betoniyö ovat olleet ehdolla pääpalkinnon saajaksi myös Camerimagessa, joka on maailman arvostetuin kuvaukseen keskittyvä elokuvafestivaali.

Betoniyön kuvallinen ilmaisu syntyi ohjaaja Pirjo Honkasalon ennakkotyön pohjalta yhdessä Peter Flinckenbergin, valaisija Jani Lehtisen ja värimääritteljä Jussi Myllyniemen yhteistyönä.

Nuoren pojan hauraasta mielestä kertova Betoniyö perustuu Pirkko Saision samannimiseen romaaniin vuodelta 1981. Elokuva oli viime vuonna Suomen virallinen ehdokas vieraskielisen Oscar-palkinnon kategoriassa ja Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnossa. Yhteensä kuusi Jussi-palkintoa voittanut ja kriitikoiden ylistämä elokuva kiertää maailmanlaajuisesti festivaaleilla edelleenkin.

Lisää luettavaa