Canceloitu näyttelijä-tuottaja Noel Clarke: ”Menetin aivan kaiken” – poliisi ei jatka hyväksikäyttötutkimuksia

Brittinäyttelijä kertoo tunteistaan poliisin tutkimusten rauettua.

29.5.2022 14:02

Brittiläinen näyttelijä-tuottaja Noel Clarke on tullut ensimmäistä kertaa julkisuuteen sen jälkeen, kun brittipoliisi ilmoitti, ettei yksikään Clarkeen kohdistunut syyte ollut tutkinnan jatkamisen kannalta tarpeellista. Poliisi sulki tutkimuksensa.

Guardian-lehti kirjoitti aikoinaan artikkelin Clarkesta, jossa häntä syytettiin useista seksuaalisista hyväksikäytöistä ja muusta huonosta käyttäytymisestä 15 vuoden ajalta. Yli 20 naista syytti Clarkea muun muassa ei-toivotusta koskemisesta, kourimisesta, sopimattomasta käytöksestä sekä alastomana tehtyjen koe-esiintymisien salakuvaamisesta.

Clarke on koko ajan kiistänyt kaikki syytökset.

Clarke kertoo menettäneensä useita projekteja tämän takia, ja syytökset ajoivat myös hänen tuotantoyhtiönsä konkurssiin.

– Minua ei pidätetty, minua ei syytetty mistään, minä en ollut oikeudessa, enkä saanut tuomiota, mutta minusta on tehty rikollinen. Tämä on modernia mccarthyismiä, Clarke kertoo tuoreessa haastattelussa.

– Minkälaisessa maailmassa me oikein elämme, jos emme tarvitse enää poliisia tai tuomareita, jos sosiaalinen media ja muut mediat riittävät syytteisiin? Missä vaiheessa tämän maan medioista tuli tuomareita, valamiehistöjä ja pyöveleitä? Missä vaiheessa BAFTA [British Academy of Film and Television Arts] päätti jättää elokuvat sikseen ja ruveta arvostelemaan ihmisiä?

– Tässä ei ole kyse pelkästään minusta, vaan tämä on isompi juttu. Kyse on oikeusturvasta. Kyllä, nämä ihmiset ovat syyttäneet minua näistä asioista, mutta mitä jos väität olevasi aasi, niin oletko silloin oikeasti aasi?

BAFTA-järjestö lakkautti Guardianin artikkelin takia Clarken jäsenyyden sekä perui hänen pitkäaikaisesta urastaan saaman palkintonsa.

Clarke haastaakin nyt BAFTAn ja Guardianin oikeuteen. Hän haastaa samalla kustantaja Conde Nastin, joka teki Guardianin artikkelin pohjalta jutun GQ Magazine -lehteen.

– Kahdenkymmenen vuoden urani ajettiin vessasta alas 24 tunnissa. Menetin kaiken. Perustamani yhtiön, TV-ohjelmani, elokuvani, kirjasopimukseni, myös kunnioitukseni tätä alaa kohtaan. Olen niin pahasti vaurioitunut henkisesti ja sydämestäni, etten pysy edes pukemaan sitä sanoiksi.

Clarke toivoo, että elokuva- ja tv-ala päättäisi toimista, jotka suojelisivat naisten ja heikompiosaisten lisäksi myös niitä ihmisiä, joiden ura tuhotaan väärien syytösten takia. Hän toivoo, että aidosti pahat ihmiset pystyttäisiin erottamaan niistä ihmisistä, jotka ovat vain harhautuneet elämässän.

Clarke ei näe tämän jälkeen kovinkaan helppoa paluuta uralleen, sillä BAFTA, tv-kanavat ja tuottajat ovat canceloineet hänet.

– Eivät he halua myöntää olevansa väärässä. He tekivät jättimäisiä, rohkeita syytöksiä. Myös nykyinen ilmapiiri on sellainen, että jos joku kyseenalaistaa tällaiset syytökset, niin koko yhteiskunta syyllistää vuorostaan nämä epäilijät, Clarke sanoo.

Lähde: Deadline

Lisää luettavaa