Captain Marvel paljastaa jotain täysin uutta Marvel-universumin historiasta – Tätä ei ole ennen käsitelty

Captain Marvel käsittelee aikaisemmin näkemätöntä puolta Marvel-studion elokuvauniversumin historiasta ja esittelee uuden supersankarin, ensimmäisen oman elokuvansa saavan Marvel-supernaisen, Carol Danversin.

Harva tietää asiasta, mutta 1990-luvulla kahden avaruusolentorodun välisen galaktisen sodan pyörteet ylsivät maapallolle asti. Captain Marvel kertoo, kuinka Carol Danversista tulee yksi maailmankaikkeuden voimakkaimmista sankareista, ja kuinka hän pienen liittolaisjoukon avulla nousee puolustamaan planeettaamme.

Kun Captain Marvel, ”kapteeni Ihme”, teki ensiesiintymisensä vuoden 1967 Marvel Super-Heroes -sarjakuvalehdessä, kyseessä oli hyvin erilainen hahmo kuin mitä nyt saapuu valkokankaille. Hän oli ihmisten puolelle siirtyvä Kree-avaruusrodun miespuolinen agentti.

Vuonna 1968 tavallinen nainen, Carol Danvers sai räjähdyksen yhteydessä Captain Marvelin voimia ja hänestä tuli niin omillaan kuin erityisesti Avengers- ja X-Men-ryhmien kanssa seikkaileva Ms. Marvel. Vasta vuonna 2012 Danvers otti Captain Marvelin tittelin. Ja siitä pääsemmekin Marvelin elokuvauniversumin tarinaan.

Indie-maailmasta Marvel-versumiin

Avengers: Endgame saa ensi-iltansa huhtikuun loppupuolella, ja siihen johtavan palapelin viimeisin osa ilmestyy alle kahta kuukautta sitä ennen. Tuottaja Kevin Feigen mielestä on kuitenkin juuri oikea aika esitellä Marvel-universumin kauan odotettu ensimmäinen naisvetoinen franchise.

– Captain Marvel on yksi Marvel-sarjakuvien suosituimpia naishahmoja ja yleensä voimakkaimpia olentoja. Nyt hän on myös Marvelin elokuvauniversumin voimakkain hahmo, Feige taustoittaa ja jatkaa:

– Meillä on aina ollut vahvoja naishahmoja ja -sankareita elokuvissamme. Oli kuitenkin jo korkea aika luoda oma franchise naispuoliselle nimihahmolle, ja tuskin maltan odottaa hänen esittelemistään maailmalle.

Marvel-studion strategiaan on kuulunut valita sankareittensa elokuville henkilökeskeisiä ohjaajia. Tällä kertaa ohjaustiimiksi valikoitui indie-elokuvien parissa kunnostautuneet Anna Boden ja Ryan Fleck. He ovat yleensä ohjanneet ja käsikirjoittaneet yhdessä elokuvia ja tv-sarjoja, mutta heidän toistaiseksi tunnetuimmassa elokuvassaan Half Nelson, josta Ryan Gosling sai Oscar-ehdokkuuden, ohjaajana toimi yksin Fleck. Sen käsikirjoitus oli molempien käsialaa.

– Meistä on hauska etsiä tekijöitä tavallisten ympyröiden ulkopuolelta, Feige kertoo. – Eikä oikeastaan tarvitse katsoa kauas, pitää vain löytää lahjakkaita ihmisiä, jotka ovat tehneet erittäin fiksuja, ainutlaatuisia ja erityisiä elokuvia, mutta eivät välttämättä tällaisessa mittakaavassa ja kokoluokassa.

– Anna ja Ryan ovat juuri sellaisia. He ovat tehneet joukon elokuvia, jotka ovat tehneet meihin vaikutuksen. Heillä on tarkka, ohjaava käsi ja visio tarinankerronnassaan.

Captain Marvelin ruoriin astuessaan Anna Bodenista tuli myös ensimmäinen Marvelin elokuvauniversumin naispuolinen ohjaaja.

– Minulle on vain kunnia saada tällainen tilaisuus päästä tekemisiin näiden mahtavien ihmisten kanssa, Boden itse toteaa vaatimattomasti.

– Meitä kiinnosti päähenkilössä se, että hän on todella voimakas, kiinnostava, ainutlaatuinen ja itsenäinen naishahmo. Meitä innosti kertoa kertoa tarina hahmosta, joka ei ole vain väkivahva vaan myös monitasoinen ja inhimillinen, hän jatkaa.

– Halusimme tosiaan tutkia Carol Danversin elämää ja ihmisyyttä, joka ankkuroi häntä, se kiinnosti meitä erityisesti. Meistä tuntui, että pääsimme kertomaan supervoimaisen päähenkilön matkasta takaisin yhteyteen oman ihmisyytensä kanssa, Ryan Fleck täydentää.

Marvel-elokuvien muotoutumista tarkkaan valvova Kevin Feige oli iloinen, kun studion vaisto oli taas osunut oikeaan.

– Annalla ja Ryanilla oli hyvin omintakeinen näkemys tarinasta ja sankarittaresta, jolla on hyvin tavallinen tausta, mutta joka elokuvan myötä nousee yhdeksi voimakkaimmista hahmoista, joita olemme ikinä esitelleet, Feige kommentoi. – Anna ja Ryan olivat haasteen tasalla ja enemmänkin; he saivat materiaalin loistamaan vieläkin enemmän.

Anna Boden antaa esimakua siitä, mitä on odotettavissa, kun Captain Marvel maaliskuussa saapuu teattereihin.

– Tapaamme uuden, äärimmäisen tärkeän osan Marvelin elokuvauniversumia. Uuden hahmon, joka on hyvin erilainen kuin aikaisemmin esitellyt hahmot. Aivan omanlaisensa hahmon, jonka kanssa yleisö pääsee matkalle, kun hän ryhtyy tutkiskelemaan elämäänsä.

– Itsetutkiskelun ohella elokuva on mysteeri, joka todella yllättää. Toivon mukaan se onnistuu kääntämään odotukset päälaelleen, Boden jatkaa.

Huoneesta ulkoavaruuteen

Seuraavana elokuvantekijöiden työlistalla oli löytää oikea näyttelijä Marvel-universumin huippuvoimakkaan Captain Marvelin rooliin. He löysivät vuoden 2015 Room-elokuvasta Oscarin voittaneen Brie Larsonin.

– Kun saimme kuulla, että Brie Larson saattaisi olla kiinnostunut Marvelversumiin liittymisestä, pidimme lukuisia palavereja ja esittelimme hänelle elokuvan ideaa, Feige muistelee.

– Hän osoittautui sarjakuvahahmon faniksi, ja oli yksi Marvel-urani hienoimpia hetkiä esitellä hänet Comic-Con-tapahtumassa. Kun hän tuli näyttämölle ja seisoi käytännössä lähes kaikkien muiden Marvel-hahmojen näyttelijöiden edessä, se tuntui enteeltä sille millainen Captain Marvel olisi yleisön silmissä.

– Parasta Captain Marvelissa on hänen ihmisyytensä. Carol Danvers on tavallinen ihminen, joka saa uskomattomat voimat ja pääsee huikeisiin seikkailuihin ulkoavaruuteen. Mutta Marvelin parhaiden hahmojen tapaan hänen on oltava myös hyvin inhimillinen. Kyseessä ei siis ole vain elokuva tyypistä, joka on valtavan vahva, osaa lentää ja ampuu fotonipurkauksia käsistään. Kyseessä on hahmo, joka on ytimessään ihminen, hyvin haavoittuvainen ja monitasoinen sellainen, Feige kuvailee.

Larson näki pääosan Marvelin ensimmäisessä naispuolisen supersankarin franchisessa mahdollisuutena tehdä jotain uraauurtavaa.

– On hienoa olla osa Marvelin elokuvauniversumia, näiden hahmojen ja tarinoiden perinnettä, josta on tullut niin merkityksellistä monille ihmisille, Larson toteaa.

– Nämä elokuvat muokkaavat omalta osaltaan kulttuuriamme, sitä miten näemme itsemme ja millaisia ovat arvomme. Se on niin uskomatonta, etten tainnut kunnolla tajuta niiden yhteyttä ajan henkeen ennen kuin varmistui, että saisin näytellä Captain Marvelia. Pikkuhiljaa olen alkanut tajuta asian valtavuutta.

Vihdoinkin mukaan bileisiin

Samuel L. Jackson palaa rooliinsa Nick Furyna ja saa Captain Marvelissa tähän astisesti isomman roolin kuin missään aikaisemmista lukuisista esiintymisistään Marvel-elokuvissa. Elokuvan tapahtuma-aikaan 1990-luvulla Fury on vielä uransa alussa salaisen tiedustelupalvelun agenttina.

– Tässä elokuvassa oli haasteena kaksi silmää ja tukka, Jackson nauraa.

– Koska elokuva sijoittuu yli 20 vuotta menneisyyteen, minun oli unohdettava kuka ja millainen Nick Fury on Marvel-universumin nykyhetkessä. Hän ei ollut vielä silloin muodostanut ajatusmaailmaansa. Hän oli periaatteessa vain byrokraatti yhdessä valtiovallan monista aakkosin nimetyistä järjestöistä. Hänessä on vielä keveyttä ja valoisuutta, jota ei juurikaan nähdä muissa elokuvissa. Niinpä Captain Marvelissa hänellä on vielä tavallisen ihmisen outoa huumorintajua.

Ei riitä, että Carol Danversista tulee Nick Furyn ensimmäisenä kohtaama superolento. Captain Marvel esittelee agentille vieläkin suuremman ongelman: Ben Mendelsohnin esittämän Talosin johtamat Skrull-avaruusolennot.

– Minun näkökulmastani skrullit ovat Marvelin heavy metal -rokkistaroja, Mendelsohn maalailee.

– He ovat kuin avaruusolentojen AC/DC. He ovat kolmen soinnun suorasukaista rokkia eivätkä pelkkää hälyäänisaastetta. Fanit ovat odottaneet heitä jo kauan. Skrullit ovat periaatteessa liskomaisia avaruussikoja, isoja ja kovanahkaisia, ja heillä on kykyjä, jotka tekevät heistä todellakin erittäin vaarallisia.

Skrullit ovat sotineet vuosisatojen ajan toista avaruusolentorotua vastaan. Kree-alienit saivat Starforce-tähtijoukkojensa komentajaksi Jude Law’n. Näyttelijä tunnustaa salaisesti toivoneensa vastaavaa roolia.

– Vuosien ajan aikaisemmin, kun kuulin tällaisista elokuvista, ne tuntuivat isoilta bileiltä, joissa tuntemani ja arvostamani ihmiset kävivät. Ainoastaan minä en ollut saanut kutsua sellaisiin, Law kuvailee tuntemuksiaan.

– Tuntuu itse asiassa hyvältä, nyt kun kutsu tuli. Olen ollut pitkään Marvel-fani ja on huikeaa päästä osaksi jotain sellaista mistä pitää.

Mahtava armeija

Carol Danversin pyrkiessä selvittämään suhdettaan menneisyyteensä tärkeäksi tekijäksi nousee hänen paras ystävättärensä Maria Rambeau. Naiset ovat olleet bestikset siitä lähtien, kun he yhdessä toimivat ilmavoimien koelentäjinä. Brittitähti Lashana Lynch tekee roolissa Hollywood-debyyttinsä.

– Minusta hahmojemme välinen erityinen ystävyys on toteutettu kauniisti. Sen läheisyys, sisaruus, rakkaus… ja se tosiasia, että he yhdessä ottavat yhteen muun maailman kanssa.

Kellojen kääntäminen taaksepäin aina 1990-luvulle asti mahdollisti myös Marvel-universumin suositun ihmishahmon, agentti Coulsonin paluun. Ensimmäisen kerran vuoden 2008 Iron Man -elokuvassa nähty, fanisuosikiksi noussut hahmo poistui Marvel-leffoista vuoden 2012 The Avengersissa. Captain Marvel -elokuvassa hän on vasta liittynyt S.H.I.E.L.D-organisaatioon ja tavannut Nick Furyn ensimmäistä kertaa.

– Oli kiinnostavaa päästä näyttelemään erilaista kulmaa Coulsonin ja Nick Furyn suhteesta, kertoo rooliin palaava Clark Gregg.

– Kyseessä on periaatteessa kummankin hahmon alkuperätarina, ja yleisö pääsee näkemään mistä he ovat tulleet ja miten heidän suhteensa on syntynyt.

Carol Danversista on tullut Starforce-ryhmän jäsen eli yksi Kree-rodun valiosoturi-iskujoukosta. Muut Starforcen jäsenet ovat hyvin sekalaista sakkia, kuten ryhmän muskeleina toimiva massiivinen

Bron-Char (Rune Temte), viileän kolea tarkka-ampujatar Minn-Erva (Gemma Chan), tiedustelijana toimiva soluttautujaspesialisti Att-Lass (Algenis Perez Soto) sekä Kree-tapaan stooalaisen tyyni ja kurinalainen Korath (Djimon Hounsou), joka on Starforcen komentoketjussa kakkosena.

Hounsou nähtiin viimeksi Korathin roolissa vuoden 2014 Guardians of the Galaxyssa, joten tarinan sijoittuminen 90-luvulle mahdollisti hänenkin paluunsa.

– Tuntuu kieltämättä mahtavalta palata Marvelin elokuvauniversumiin, Hounsou myöntää. – Oli hienoa luoda taustatarinaa hahmolleni niin, että roolini Captain Marvelissa pohjustaa sitä mistä Korath tuli Guardians of the Galaxyyn. Näemme hänet nuorempana ja dynaamisempana.

Kun kaksinkertainen Golden Globe -voittaja ja nelinkertainen Oscar-ehdokas Annette Bening lupautui mukaan näyttelijäkaartiin, Marvel-universumi ei ollut hänelle lainkaan tuttua. Onneksi hänen ei tarvinnut etsiä tietoa projektiaan varten kovin kaukaa.

– En ole mikään sarjakuvaihminen, mutta kaikki ympärilläni ovat, Bening tunnustaa. – Mieheni ja muutamat lapsistamme ovat innokkaita sarjakuvien lukijoita ja Marvel-faneja. He olivat lähdemateriaalini. Niinpä he saivat selittää koko hoidon minulle, kun lähdin tähän kyytiin.

Muita mainitsemisen arvoisia näyttelijäkaartin jäseniä ovat muun muassa Lee Pace viimeksi Guardians of the Galaxyssa nähtynä Ronanina, pääkonnana Kree-puolelta, McKenna Grace nuorena Carol Danversina ja Akira Akbar Maria Rambeaun Monica-tyttärenä.

– Tätä elokuvaa oli todella hauska miehittää, toteaa ohjaaja Ryan Fleck laajasta näyttelijäkaartistaan.

– Mukana ei ole yhtään näyttelijää, joka joutuisi esittämään yksiviivaista hahmoa. Kaikilla hahmoilla on ainakin kaksi erilaista puolta, kaksi hyvin mielenkiintoista ja outoa puolta. Näyttelijät saivat esitettäväkseen hyvin yllättäviä hahmoja.

Painajainen Maan päällä

Captain Marvelin 75 päivää kestäneet kuvaukset keskitettiin Los Angelesiin, koska tekijät uskoivat sen helpottavan 1990-luvun puolivälin aikakauden luomisessa.

– Kehitellessämme elokuvan tarinaa ja ulkoasua Anna ja Ryan vakuuttuivat yhä enemmän siitä, että kaiken pitäisi tuntua niin aidolta kuin mahdollista, kertoo tuottaja Jonathan Schwartz.

– Se tarkoitti todellisissa paikoissa kuvaamista. Niin maapallolle sijoittuvissa kuin joissakin vieraalla planeetalla tapahtuvissa kohtauksissa. Itse asiassa olimme innoissamme siitä, että Los Angeles sai esittää Los Angelesia. Joitakin kohtauksia varten jouduimme lähtemään kaupungista ja roudaamaan ryhmän tiettömien taipaleiden taakse. Se oli huippuhauskaa ja jotain mitä ei pääse tekemään joka elokuvassa.

– Saimme luvan kuvata uskomattomissa ympäristöissä, kuten Eastwoodin voimalaitoksella, Fresnon Shaver-tekojärvellä sekä Lucerne-laakson autiomaassa ja Edwardsin ilmavoima-asemalla. Saimme kuvata valtavia alueita, jotka olivat oikeita, aitoja ympäristöjä, lisää Feige.

– Sellaiset kuvauspaikat lisäävät laajuuden ja realismin tuntua, mikä oli juuri sitä mitä tavoittelimme Carolin tutkiessa menneisyyttään ja yrittäessä hyväksyä omat lähtökohtansa elokuvan kuluessa.

Jokaista todellista kuvauspaikkaa kohti Captain Marvelissa oli tietty paljon studiokuvauksia, joissa lavastaja Andy Nicholson työryhmineen rakensi Kree- ja Skrull-kansojen avaruusmaailmoja.

Edellä mainittujen lisäksi he loivat myös vihamielisen Torfa-planeetan. Sitä varten Nicholson muutti Simi Valleyssa sijaitsevan hiekkalouhoksen Kree- ja Skrullisodan eeppisen taistelun visuaalisesti näyttäväksi tapahtumapaikaksi.

Ilmojen teillä

Lentokohtausten todenmukaisuuden tavoittamiseksi Anna Boden, Brie Larson ja Lashana Lynch vierailivat Las Vegasin Nellis-lentotukikohdassa, missä näyttelijät saivat ainutkertaista koulutusta. Larson sai myös mahdollisuuden kohdata prikaatinkenraali Jeannie M. Leavittin, josta oli vuonna 1993 tullut Yhdysvaltojen ilmavoimien ensimmäinen naislentäjä. Hän oli myös ensimmäinen nainen, joka komensi omaa hävittäjälentuettaan.

– Brie, Lashana ja Anna saivat kukin nimensä F-16-hävittäjän kylkeen ja he kävivät läpi lentoharjoituksia kaikkine temppuineen ja G-voimineen, Feige kommentoi. – Se on yksi syy sille miksi elokuvan kohtaukset, joissa he ohjaavat lentokoneitaan ja aluksiaan tuntuvat niin autenttisilta. He ovat olleet taivaalla ja heillä on siihen ihan käytännön kokemusta!

Marvel-studion ulkoasuasioista vastaavan Andy Parkin konseptipiirrosten perusteella puvustaja Sanja Hays otti vastaan haasteen Captain Marvelin asun luomisesta.

– Lukuunottamatta ensimmäistä Captain America -elokuvaa Captain Marvel tapahtuu ennen kaikkia muita Marvel-elokuvia. Se antoi meille hieman vapauksia asun luomisessa, Hays selittää.

– Kävimme monia keskusteluja, sillä oli niin monia vaihtoehtoja ja suuntia, joihin olisimme voinee tarttua. Toisaalta kyseessä on universumi, jossa on jo tapahtunut aikaisemmissa elokuvissa lukkoon lyötyjä asioita, mikä myös vaikutti suunnitteluun.

– Oli kaksi ikonista asiaa, joihin emme tietenkään voineet koskea, Hays jatkaa.

– Tähden koristama rintapanssari sekä sininen ja punainen värimaailma. Lisäksi tiesimme hänen olevan erilainen hahmo kuin sarjakuvissa. Enemmän poikatyttö ja pilotti kuin sarjisten seksisymboli. Brie Larson on tietysti kaunis nainen, mutta halusimme uskottavuutta sille, että hän on sankari, soturi ja lentäjä.

Suomessa Captain Marvel saapuu elokuvateattereihin keskiviikkona 6. maaliskuuta, kaksi päivää ennen Pohjois-Amerikan ensi-iltaa.

Haastattelut ja kuvat: Walt Disney Studios Motion Pictures
Toimittanut Jouni Vikman

Aiheeseen liittyvät jutut