Cate Blanchettin mielestä näyttelijä saa näytellä muutakin, kuin itseään – Kuuntelee, jos joku valittaa ongelmallisuudesta: ”En ymmärrä kieltä, mitä he puhuvat”

Blanchett on jälleen puhunut.

24.2.2023 23:01

Vulture uutisoi kaksinkertaisen Oscar-voittaja Cate Blanchettin haastattelusta, jossa hän ottaa kantaa siihen, mitä ajattelee esimerkiksi heteronäyttelijöiden roolittamisesta seksuaalivähemmistöön kuuluvien hahmojen rooleihin.

Blanchett on näytellyt lesboa kaksi kertaa: Carolissa ja nyt Tárissa. Molemmista rooleista hän sai Oscar-ehdokkuuden.

”En ajattele omaa sukupuoltani tai seksuaalisuuttani. Kun olin koulussa, oli David Bowie ja Annie Lennox. Sellaista sukupuolirajojen häilyväisyyttä on ollut aina.”

Hän kertoo kuuntelevansa keskittyneesti silloin, jos joku nostaa aiheen esiin ja pitää hänen tulkintojaan ongelmallisina. ”En vain ymmärrä sitä kieltä, mitä he puhuvat. Minun pitää ymmärtää sitä, koska sitä pakkomiellettä luokitteluun ei voi kieltää. Sen pakkomielteen takana on jotakin todella tärkeää.”

Blanchett ei tiedä saisiko hän julkisen hyväksynnän näytellä Carolin pääroolissa tänä päivänä, koska ei ole homoseksuaali itse. Hän on näytellyt myös miestä, Bob Dylania, elokuvassa I’m Not There.

Hän ottaa yhdeksi esimerkiksi Scarlett Johanssonin epäonniset roolit – ensin Johansson näytteli japanilaiselle naiselle tarkoitettua roolia Ghost in the Shell -elokuvassa, myöhemmin hänen oli määrä näytellä transmiestä, ennen kuin vetäytyi kohun saattelemana roolista.

”Jos sinä ja minä tekisimme tätä haastattelua 25 vuotta sitten, kommentit julkaistaisi vain sinun lehdessäsi ja se siitä. Nyt nämä mielipiteet julkaistaan kaikkialla, eikä Scarlett Johansson näyttele roolia, vaikka saattaisi olla ainoa, joka pystyy siihen. En halua loukata ketään, enkä puhua kenenkään puolesta”, Blanchett kuitenkin toteaa.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia