David Lynchin elokuvista kiinnostuneiden kannattaa lähteä Lappiin – Sodankylän elokuvajuhlat julkisti vieraitaan ja ohjelmistoaan

Sodankylän elokuvajuhlat eli Midnight Sun Film Festival on julkistanut ohjelmistonsa sisältöä sekä vieraslistansa.

26.5.2023 12:35

Sodankylässä 14.–18.6. järjestettävän festivaalin kansainvälisiksi tekijävieraiksi saapuvat nykypäivän ykkösdokumentaristeihin lukeutuva ukrainalainen Sergei Loznitsa, meksikolainen ohjaajalegenda Arturo Ripstein ja käsikirjoittaja Paz Alicia Garciadiego, David Lynchin elokuvia leikannut, käsikirjoittanut ja tuottanut amerikkalainen Mary Sweeney, ranskalaisen nykyelokuvan kiinnostavimpiin ohjaajanimiin kuuluva Emmanuel Mouret, islantilainen valokuvaaja ja dokumentaristi Sigurþór ”Spessi” Hallbjörnsson ja itävaltalainen esikoisohjaaja David Wagner.

Ukrainalainen Sergei Loznitsa (s. 1964) saapuu vieraaksi Sodankylän elokuvajuhlille esittelemään palkittuja fiktio- ja dokumenttielokuvia tuotteliaan uransa varrelta aina tuoreimpiin uutuuksiin saakka. Valko-Venäjällä syntyneen, Ukrainassa varttuneen, Venäjällä elokuvaa opiskelleen ja nykyään Liettuassa asustavan Loznitsan elokuvat heijastavat ohjaajan syvää tuntemusta Neuvostoliitosta ja sen tasavaltojen eri vaiheista ennen ja nyt.

Meksikolaisen elokuvan suurmestari ja polunraivaaja Arturo Ripsteinin (s. 1943) tuotantoa on esitetty Suomessa harvakseltaan, mutta asia korjataan nyt Sodankylän elokuvajuhlilla. Ripstein on uusien elokuvallisten muotojen keksijä ja vanhojen lajityyppien, tarinoiden ja trooppien uudistaja, jonka tuotanto on kutsu suurelle elokuvalliselle matkalle. Festivaalin ohjelmistossa on valikoima ohjauksia Ripsteinin seitsemälle vuosikymmenelle levittäytyvän uran varrelta. Festivaalille saapuu myös Ripsteinin pitkäaikainen elokuvallinen kumppani Paz Alicia Garciadiego (s. 1949), joka on käsikirjoittanut ohjaajan keskeisiä teoksia.

Moniulotteinen amerikkalainen Mary Sweeney (s. 1953) on tehnyt uraa elokuvien parissa jo yli neljänkymmenen vuoden ajan. Sweeneyn uran varrelle on mahtunut töitä niin ohjaajana, leikkaajana, käsikirjoittajana kuin tuottajanakin. Filmografian punaisena lankana on yhteistyö elokuvaohjaaja David Lynchin kanssa, jonka moderneiksi klassikoiksi muodostuneiden surrealististen ja mystisten elokuvien leikkaajana, käsikirjoittajana ja tuottajana Sweeney on toiminut. Elokuvanteon ohella Sweeney työskentelee professorina University of Southern Californiassa.

Sodankylässä nähdään Sweeneyn esikoisohjaus Baraboo (2009) sekä Sweeneyn ja Lynchin yhteistyön hedelmiä, kuten Twin Peaks – Tuli kulje kanssani (1992), Lost Highway (1997) sekä Sweeneyn käsikirjoittama, herkkä ja tositapahtumiin perustuva The Straight Story (1999). Mulholland Drive (2001) toi Sweeneylle Bafta-palkinnon parhaasta leikkauksesta. Sweeneyn ensimmäinen työ tuottajana, Michael Almereydan ohjaama Nadja (1994) puolestaan on postmoderni vampyyrielokuva.

Ranskalaisen Emmanuel Mouret’n (s. 1970) ura kattaa hienovireisiä ihmissuhdedraamoja, joissa puhumisesta tehdään visuaalista musiikkia ja tilallista runoutta.

Valokuvaajana kotimaassaan tunnetuksi tullut islantilainen Sigurþór ”Spessi” Hallbjörnsson (s. 1956) saapuu esittelemään ohjaamansa Megas-musiikkidokumentin (2023), joka saa maailmanensi-iltansa Sodankylässä. Se kertoo Islannin suosituimpiin lukeutuvasta muusikosta, lauluntekijä ja laulaja Magnús Þór Jónssonista eli Megasista.

Uuden polven kansainvälisiä elokuvantekijöitä Sodankylässä edustaa itävaltalainen David Wagner (s. 1982), joka saapuu festivaalille esikoispitkän elokuvansa kanssa. Palkittu Eismayer (2022) on tositapahtumiin perustuva kuvaus seksuaalisuutensa tukahduttavasta sotilaasta.

Aki Kaurismäen Kuolleet lehdet -elokuvan Suomen ensiesitykseen festivaalille saapuvat elokuvaa tähdittävät Alma Pöysti ja Jussi Vatanen. Festivaalin taiteelliseen toimikuntaan kuuluvat veljekset Aki ja Mika Kaurismäki ovat tuttuun tapaan paikalla festivaalilla. Mika Kaurismäen elokuvista ohjelmistossa ovat karaokenäytöksessä nähtävä Hassisen kone 40 vuotta myöhemmin (2023) ja Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä (2022).

Sodankylän elokuvajuhlilla nähdään maailmanensi-illassa Aki Kaurismäen ja Mika Lätin perustaman Kino Laika -elokuvateatterin elämään sukeltava dokumentti Cinéma Laika. Kroatialainen elokuvaohjaaja Veljko Vidak vietti taannoin yli vuoden Karkkilassa ja dokumentoi vaihe vaiheelta, kuinka paikalliselle tehdasalueelle kasvoi uusi kulttuurikeidas, joka nousi nopeasti suursuosioon ja kulttimaineeseen.

Festivaaliohjelmisto tarjoilee jälleen valikoiman uutuuselokuvien parasta antia Uuden elokuvan helmet -nimikkeen alla. Festivaalilla nähdään myös joukko ennakkoensi-iltoja myöhemmin teatterilevitykseen saapuvista elokuvista.

Ohjelmistossa on tarjontaa myös perheen pienimmille. Pienen teltan perinteisissä filminäytöksissä nähdään Disneyn satavuotista taivalta juhlistava Riemukupla ja kaikkien aikojen ensimmäinen Peppi-elokuva Tässä tulee Peppi Pitkätossu!

Festivaalin ohjelmakartta julkistetaan ja sarjakorttien myynti käynnistyy maanantaina 29.5. klo 12.00. Näytöskohtainen lipunmyynti käynnistyy netissä keskiviikkona 31.5. klo 17.00. Lisätietoja festivaalin kotisivuilla.

Lisää luettavaa