Die Hard -tähden uskomaton elämä: aiheutti kansainvälisen välikohtauksen loikkaamalla Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin

Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli -elokuvassa Karl-nimistä konnaa esittänyt Alexander Godunov (28.11.1949 – 18.5.1995) aiheutti kansainvälisen välikohtauksen loikkaamalla 1970-luvulla Neuvostoliitosta Yhdysvaltoihin.

Godunov oli maailmanluokan balettitanssija, joka kuului kuuluisaan Bolshoin balettiryhmään. Godunov voitti kultaa kansainvälisissä balettikisoissa vuonna 1973. Välillä hän teki myös näyttelijän töitä. Menestymisestään huolimatta Godunov ei kuitenkaan ollut tyytyväinen elämäänsä Neuvostoliitossa, joten hän päätti loikata Yhdysvaltoihin.

Vuonna 1979 Godunov oli balettiryhmänsä kanssa kiertämässä Yhdysvaltoja, kun hän näki tilaisuuden ja karkasi, vaikka koko balettiryhmää vahdittiin tarkasti. Godunov tapasi yhdysvaltalaisia viranomaisia ja pyysi poliittista turvapaikkaa.

Godunovin vaimo, Lyudmila Vlasova, oli kiertueella mukana, joten KGB päätti lennättää hänet nopeasti takaisin Neuvostoliittoon tajuttuaan Godunovin kadonneen. Vlasova laitettiin lentokoneeseen, mutta Yhdysvaltojen viranomaiset pysäyttivät koneen.

Yhdysvaltojen viranomaiset ajattelivat, että Vlasova pakotetaan palaamaan Neuvostoliittoon vasten tahtoaan. Koneen pysäyttäminen aiheutti kansainvälisen välikohtauksen, joka kesti kolme päivää.

Yhdysvaltojen presidentti Jimmy Carter keskusteli asiasta Neuvostoliiton johtaja Leonid Brežnevin kanssa. Lopulta tilanne ratkesi, kun Vlasova vakuutti yhdysvaltalaisille viranomaisille, että hän halusi palata Neuvostoliittoon omasta tahdostaan.

Myöhemmin Godunov erosi Vlasovasta.

Loikattuaan Godunov jatkoi uraansa balettitanssijana ja näytteljänä Yhdysvalloissa. Godunov sai rooleja monista Hollywood-elokuvista, kuten Peter Weirin todistaja (1985) ja Tom Hanksin tähdittämästä komediasta Rahareikä (1986).

Parhaiten leffafanit kuitenkin muistavat Godunovin Die Hardin Karl-konnana, joka on elokuvan suurin pahis Alan Rickmanin esittämän Hans Gruberin jälkeen.

Godunovin loikkauksesta Yhdysvaltoihin tehtiin elokuva nimeltään Flight 222 (1986).

Kuva: Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli

Lähteet: Cracked, Russian Heritage Museum