Dvd-arvio: suomalainen menestystarina toimii edelleenkin viiden tähden arvoisesti

Tämän parempaa tv-viihdettä et pikkutaaperoille voi tarjota.

Muumilaakson tarinoiden 34 dvd:tä sisältävä uutuuspaketti on sarjan uudelleendubattu versio. Ylen klassikkodubbaus on vaihtunut modernimpaan, päivitettyyn versioon. Ääniraidan esitysoikeudet olisivat tulleet liian kalliiksi sarjan uudelle omistajalle MTV:lle, joten Maikkari nauhoitti uudet dubit vuonna 2017. Yhtä kaikki, Muumilaakson tarinat on silti parasta lastenviihdettä, oli dubbaus sitten mikä tahansa.

Muumilaakson tarinoita koostuu kahdesta japanilaisesta animaatiosarjasta, jotka tehtiin vuosina 1990—1991 sekä 1991–1992. Uudessa HD-masteroidussa dvd-boksissa on sarjojen kaikki 104 osaa. Suomessa on aiemmin esitetty vain 101 osaa.

Esiosaelokuva Muumipeikko ja pyrstötähti on tulossa remasteroituna Suomen elokuvateattereihin jossain vaiheessa kunhan koronaruuhka hieman helpottuu.

Ikävä kyllä MTV:n tekemässä sarjan remasteroinnissa on joissain jaksoissa niin tummat värit, että yksityiskohdat katoavat, joten toivottavasti joku taho tekee vielä viimeisen remasterin alkuperäisistä nauhoista, jotta Muumit saisivat arvoisensa julkaisun.

Mitäpä sarjasta muuta sanomaan? Klassikkoanime, hieno sarja ja nostalgiatrippi. Toivottavasti myös uudet sukupolvet löytävät Muumilaakson tarinat. Olen aivan varma, että lapsista kasvaa paljon parempia ihmisiä Muumipeikon, Pikku Myyn ja Nuuskamuikkusen parissa.

Niko Ikonen

Tähdet ★★★★★

YouTube video