”Ensin sanoin, että tämä on ihan paska!” – Teppo Airaksinen ohjasi amerikkalaisen teinikomedian

Ohjaaja Teppo Airaksinen ja käsikirjoittaja-tuottaja Olli Haikka yllättävät tuomalla valkokankaille amerikkalaiseen high schooliin sijoittuvan komedian nimeltä Supercool, joka tulee monien koronasta johtuvien viivästysten jälkeen Suomessa ensi-iltaan 23. helmikuuta. Englanniksi näytelty Supercool on syntynyt pitkälti amerikkalaisin voimin, mutta se on suomalainen tuotanto. Yhdysvalloissa elokuva tulee teattereihin tänään.

11.2.2022 11:35

Supercool on kahdesta high schoolin viimeistä luokkaa käyvästä kaveruksesta kertova komedia, jota on kuvailtu Kauheaksi kankkuseksi John Hughesin ohjaamana. Täysin amerikkalaiselta tuotannolta näyttävän elokuvan taustalla on kuitenkin suomalainen tuotantoyhtiö. Elokuvan on ohjannut Kulman poikien, Napapiirin sankarit 2:n ja Juicen tekijä Teppo Airaksinen, joka kertoi Episodille, miten elokuva syntyi.

Supercool on amerikkalainen teinikomedia, jossa on suomalainen ohjaaja. Kuinka sellainen on mahdollista? 

Mielettömän ison työn tässä on tehnyt Olli Haikka, eli toinen käsikirjoittaja, tuottaja ja Yellow Filmin toimitusjohtaja. Maailma on muuttunut nopeasti. Kun luin ekan käsisversion, Obama oli vielä presidenttinä. Olli Haikka oli osatuottajana Borg/McEnroe-elokuvassa, ja Ollin kontaktien kautta tuli käsikirjoitus, joka siihen aikaan oli vielä Science of Cool -nimellä. Minulta kysyttiin, että mitä tykkäät tästä. Sanoin, että tämä on ihan paska (naurua). Sitten siitä kyllä muutettiin lähes kaikki.

Supercool on nuorisokomedia, mutta se lähtee käyntiin kuin toimintaelokuva.

Sehän alkaa maailmaa syleilevästi. Ammutaan koulubussi. Minähän en ole päässyt tuommoista aikaisemmin tekemään. Napapiirin sankarit kakkosessa on räjähdyksiä, mutta sekin on vähän erilaista. Hirveän hidasta työtä. Ensimmäistä kohtausta kuvattiin ensin kaksi päivää, ja vielä second unitilla päivä tai kaksi. Second unit -kuvaajana oli Mark Vargo, joka on ollut Oscar-ehdokkaana Haamujengin erikoistehosteista. Hän oli tehnyt myös efektejä Imperiumin vastaiskuun ja Jedin paluuseen. Leikkaajamme Rautaniemen Jussi oli mukana kuvauksissa, ja hän on fanittanut koko elämänsä Tähtien sotaa. Jussi meni ottojen välissä kysymään kaikenlaisia yksityiskohtia.

Miten tuotanto Yhdysvalloissa järjestyi?

Olli sai mukaan yhteistyökumppaneita Amerikasta. Scott Einbinder joka on yksi vastaavista tuottajista, on etabloitunut tekijä. Hän on tuottanut muun muassa William Friedkinin ohjaaman Killer Joen ja oli mukana tuottamassa elokuvaa Hitman’s Bodyguard, jossa näytteli Samuel L. Jackson. 

Mikä hänen osuuteensa oli tuotannossa?

Jos Scott ei olisi ollut palavereissa mukana, voisi olla että monet ovet eivät olisi auenneet lainkaan. Tapasin Scottin Cannesissa vuonna 2017. Siitä ei mennyt kuin puolisentoista vuotta kuvauksiin. Pitkään tietysti tehtiin töitä ilman varmuutta, saako tämä ikinä vihreää valoa. Se oli iso palapeli.

Mitä ohjaaja tekee rahoituskuvioita odotellessa?

Hoidin nimenomaan elokuvakäsikirjoituksen kehittämistä. Tämmöisessä projektissa, joka ei ole ohjaajalähtöinen, ohjaaja pyrkii muokkaamaan sitä niin lähelle itseään ja niin henkilökohtaiseksi kuin pystyy ja miten käsikirjoittaja antaa myöten.

Olli Haikan lisäksi käsikirjoittajana toimi amerikkalainen Ali Moussavi. Miten hän tuli projektiin mukaan?

Ali on kirjoittanut paljon käsikirjoituksia, mutta yhtään niistä ei ole tehty elokuvaksi asti. Hän elättää itseään aika paljon kirjoittamalla stand up -koomikoille materiaalia Los Angelesissa. Etsimme nousevaa nuorta käsikirjoittajaa, ja hän oli hirveän hyvä komedian käsikirjoittaja.

Oliko vaikeata ohjata amerikkalaisessa ympäristössä?

En ollut ennen ohjannut englanniksi mitään. Siinä oli monta vaikeusastetta. Tavallaan tämä sijoittuu maailmaan, jossa olen vieras: amerikkalaiseen lukioon. Aina kun väsyin englannin puhumiseen, sanoin vain ”it is what it is” ja poistuin paikalta.

Et ole ollut esimerkiksi vaihto-oppilaana, mistä olisi voinut olla apua?

En. Olen elämässäni käynyt amerikkalaista lukiota nolla minuuttia. Tutustuminen lähti ihan siitä, miten siellä ruokaillaan. Se oli todella haastavaa. Onneksi meillä oli työpajoja näyttelijöiden kanssa. Painotin tosi paljon, että teidän täytyy ottaa itse vastuuta hahmoista ja siitä, miten ne puhuvat. High school -komediahan on oma genrensä, ja genretuntemukseni on suht vahva. Elokuvan pitäisi kuitenkin ponnistaa jostain todellisesta.

Kuvausryhmässä ei siis ollut juuri suomalaisia?

Tosi iso osa ryhmää tuli kuvaaja Cory Geryakin kontaktien kautta. Hän on ennen ollut valaisija ja valaissut lähes kaikki Christopher Nolanin elokuvat.

Lopputulos näyttääkin jenkkileffalta. Siis hyvässä mielessä.

Olin vasta saanut Juicen valmiiksi, ja oltiin välissä tehty lyhytelokuva Keppi. Näytin niitä Corylle, ja hän kohteliaasti sanoi, että ne ovat hyvin eurooppalaisia. Sanoin, että minähän olen eurooppalainen! Kuvallinen ilme on vähän kohotetumpi, mitä alun perin suunnittelin. Näytin Corylle Larry Clarkin Kidsin ja Gaspar Noen leffoja. Hän ei ollut Gaspar Noesta ikinä kuullutkaan.

Miten nuoret näyttelijät löytyivät päärooleihin?

Roolijako tehtiin pieteetillä Los Angelesissa casting director Tineka Beckerin johdolla. Gilbertiä esittävä Miles J. Harvey asuu New Yorkissa, ja hän lähetti videonauhan. Sen roolin pystyi heti lyömään lukkoon. Kun Miles oli valittu, testattiin hänen kanssaan varmaan viittä näyttelijää Neilin rooliin, ja se oli hankalampaa. Aikaisemmin tehtyjen improvisaatioharjoitusten pohjalta löytyi Jake Short, joka on entinen Disney-tähti. Heillä oli hyvä kemia.

Damon Wayans Jr. on varmaan elokuvan tunnetuin näyttelijä?

Joo. Esimerkiksi Kolme miestä ja tyttö on Netflixissä tosi suosittu. Olen kuullut kauhutarinoita tähdistä, mutta valmistauduin katsomalla kaikki Damonin leffat ja sarjat. Olin kova stand up -fani nuorempana. Tiesin että Damonin setä Keenen Ivory Wayans oli kirjoittanut ja tuottanut Eddie Murphyn stand up -esityksen Raw. Sanoin Damonille, että se oli kova juttu minulle aikoinaan. En yrittänyt imarrella, mutta osoitin, että hän on tässä elokuvassa syystä. Hän oli minulle äärettömän helppo ihmisenä. Damonilla synkkasi hyvin Milesin kanssa.

Mukana ei ole Suomi-viitteitä Renny Harlinin tyyliin. Etkö halunnut heittää mukaan vaikka Finlandia-vodkaa tai Suomen lippua?

Se oli niin intensiivistä, että en ehtinyt miettiä sellaista. Eikä siihen ollut tarvettakaan. Suurin juttu, mitä samaan aikaa ajattelin, oli se, että tämä on tehty 15-vuotiaalle Tepolle, joka tykkäsi Ace Venturasta.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuvat: Yellow Film & TV

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia