Espoo Ciné -tärppi: Laittomat kertoo järjestäytyneestä rikollisuudesta harvinaisen mielenkiintoisesti

Espoo Ciné -elokuvafestivaali päättyy tänään. Päätöspäivänäkin esitetään parikymmentä elokuvaa. Festivaalin päätöselokuva on Cannesissakin kilpaillut Laittomat (The Lawless).

Yhdysvaltojen 1930-luvun suuresta lamasta, saman aikakauden kieltolaista ja järjestäytyneen rikollisuuden noususta on tehty lukemattomia elokuvia. Harvemmin niitä on käsitelty yhdessä paketissa yhtä mielenkiintoisella tavalla kuin John Hillcoatin ohjaamassa Laittomissa.

Bondurantin veljekset Jack, Forrest ja Howard pyörittävät Virginian osavaltion perähikiän takametsässä pientä puotia ja kuppilaa. Paikkakunnan muiden asukkaiden kanssa heidän pääasiallinen tulonlähteensä on kuitenkin pontikankeitto ja kielletyn alkoholijuoman välittäminen lähiseudun janoisille asiakkaille.

Veljesten elämään purjehtii yllättäen uusia ihmisiä, jotka sekoittavat aikaisemmin omalla painollaan rullannutta elämää. Harmaaseen korpeen väriä tuova kaupunkilaiskaunotar ottaa pestin puodin hoitajana ja tuo Forrestin murahteluun uutta sävyä. Samaan aikaan paikallinen, asioiden tolaan ymmärtäväisesti suhtautuva virkavalta saa apua julmasta ja korruptoituneeta liittovaltion agentista, joka haluaa alueen viina- ja rahavirrat hallintaansa vaikka väkisin.

Shia LaBeouf on mainio Jackina, veljeskunnan nuorimpana ja pienempänä. Hän ihailee vahvoja veljiään mutta myös suurkaupunkien tyylikkäästi pukeutuvien gangstereiden loistokkaalta vaikuttavaa elämää. Hänen kunnianhimonsa ohjaa salakuljettajien toimia uuteen suuntaan, mutta asettaa heidät samalla entistä suurempaan vaaraan. Tom Hardy jatkaa hyvien roolien listaansa vähäsanaisena, jatkuvuutta ja omillaan seisomista edustavana Forrestina.

Jouni Vikman

Tähdet ★★★★

Laittomat (The Lawless). Yhdysvallat 2012. Ohjaus John Hillcoat.

Esitys Espoo Cinéssä:
Su 26.08.2012 klo 20:00 Tapiolasali

Aiheeseen liittyvät jutut