Game of Thrones -tähden räjähtävä uutuussarja: Historiaa ja juonittelua HBO Nordicilla

Kolmiosainen minisarja Gunpowder julkaistiin HBO Nordicilla tiistaina 19. joulukuuta.

Remember, remember!
The fifth of November,
The Gunpowder treason and plot;
I know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot!

Kukapa ei muistaisi V for Vendetta -elokuvan tutuksi tekemää runonpätkää yhdestä Englannin historian tunnetuimmasta salaliitosta. Englantilaisille itselleen runo ja sen taustalla oleva yli neljänsadan vuoden takainen tositapahtuma on todella tuttu, ja Guy Fawkesin päivää juhlitaankin joka vuosi tapauksen vuosipäivänä marraskuussa.

Marraskuun 5. päivänä 1605 katolilaisten ruutisalaliiton oli määrä räjäyttää parlamentin ylähuone kaikkine sen protestanttisine jäsenineen kuningas mukaanluettuna parlamentin avajaisissa. Viranomaiset saivat kuitenkin nimettömän ilmiannon juonesta muutamia päiviä aikaisemmin, ja puoliyön kallistuessa 5. päivän puolelle ylähuoneen kellariholvista löydettiin Guy Fawkes suuren ruutitynnyrikasan kanssa. Fawkes kumppaneineen kärsivät maanpetturuudesta karmivan kuoleman, vaikka muutama heistä onnistuikin pakenemaan.

BBC:n alkuperäissarja Gunpowder pureutuu tähän tussahtaneeseen murhayritykseen ja etenkin sitä edeltäviin tapahtumiin.

Minisarjan pääosassa on Robert Catesby (Kit Harington), jonka suunnitelma koko salaliitto alun perin oli, vaikka tapahtuma kantaakin tänä päivänä räjähteistä vastuussa olleen Guy Fawkesin nimeä. Katolilaiset englantilaiset ovat syvästi pettyneitä maan protestanttiseen johtoon ja etenkin kuningas Jaakko I:sen ja tämän hallituksen toimintaan. Suunnitelmaksi muodostuu kuninkaan ja koko ylähuoneen murhaaminen, mutta salaliiton pyörittäminen ja sen onnistuminen eivät ole millään tavalla helppoja tehtäviä.

Game of Thrones -sarjasta tutulle englantilaisnäyttelijä Kit Haringtonille Gunpowder on hyvin henkilökohtainen projekti. Sen lisäksi, että Haringtonin oma tuotantoyhtiö Thriker Films on tuottanut sarjan BBC:lle yhteistyössä Kudos-tuotantoyhtiön kanssa, on Haringtonilla suora yhteys esittämäänsä hahmoon. Harington on nimittäin Robert Catesbyn suora jälkeläinen äitinsä kautta, ja hänen oikea koko nimensä on Christopher Catesby Harington.

Catesby-yhteyden lisäksi Haringtonilla oli sukulaisia ruutisalaliiton kohteen keskipisteessäkin, sillä hänen esi-isänsä isänsä puolelta lordi Harington osallistui Haringtonin mukaan kyseisiin parlamentin avajaisiin Westminsterin palatsissa 5. marraskuuta 1605. Tarinan mukaan lordi Harington oli myös nähnyt seipään päässä nököttävän Catesbyn pään ja kuittaillut sille sen ulkonäöstä.

Haringtonin lisäksi Gunpowder-sarjassa nähdään monia muitakin tuttuja kasvoja salaliiton molemmilla puolilla. Guy Fawkesia näyttelee Tom Cullen (Downton Abbey), joka on kovassa nosteessa tuoreen Knightfall-sarjan ansiosta. Salaliittolaisia avustavaa yläluokkaista Anne Vaux’ta esittää Liv Tyler (Lord of the Rings) ja salaliittolaisia jahtaavaa johtavaa ministeriä Sir Robert Ceciliä Mark Gatiss (Doctor WhoSherlock).

Jos Game of Thrones -sarjan viimeisen kauden odottaminen tuntuu mahdottomalta, kannattaa katsoa Gunpowder, jossa Kit Harington näyttää ja kuulostaa aika paljon Jon Snow’lta. Gunpowder-minisarjaa kuvaillaankin yleisesti Game of Thrones -sarjaksi ilman lohikäärmeitä. Väkivaltaa on paljon ja yhteys brittihistoriaan on taattu.

BBC:n Gunpowder-minisarja nähdään Suomessa HBO Nordicilla, ja sarjasta julkaistiin 19. joulukuuta kerralla kaikki kolme osaa.

 

Aiheeseen liittyvät jutut