Gandhi, Indiana Jones ja brittiläinen pikkupoika kohtaavat tieteisjännärissä

4.12.2013 13:07

Ender’s Game perustuu Orson Scott Cardin samannimiseen vuonna 1985 ilmestyneeseen romaaniin (suom. Ender), joka sai vuotta myöhemmin parhaan scifi-kirjan Nebula-palkinnon. Tarina kietoutuu 6-vuotiaan pojan, Ender Wigginin ympärille. Ender joutuu jättämään perheensä maan kamaralla, kun hänet passitetaan sotilasakatemiaan, joka on Maata kiertävällä radalla. Enderista ja muista alokkaista kuten Petrasta muokataan ihmisrodun pelastajia painottomassa tilassa tapahtuvien taisteluharjoitusten avulla.

Teknologisesti kehittyneemmät ulkoavaruuden oliot ovat yrittäneet tuhota Maan jo kahteen otteeseen, mutta eversti Graffin tiukka koulutus tähtää muokkaamaan Enderista ylivertaisen tappajan.

Hollywood kiinnostui romaanista hyvin pian sen ilmestymisen jälkeen. Ongelmat kuitenkin seurasivat toistaan. Lukuisten hylättyjen käsikirjoitusten, ohjaajavaihdosten ja elokuvausoikeuksien vaihtumisen jälkeen käsikirjoittajaksi ja ohjaajaksi pestattiin vuoden 2009 X-Men Origins: Wolverine -elokuvan ohjaaja Gavin Hood. Card on itse pitänyt romaaninsa soveltamista elokuvakäsikirjoitukseksi mahdottomana, koska koko tarina tapahtuu Enderin ajatuksissa. Card nosti omassa käsikirjoitusversiossaan Enderin rinnalle hänen ystävänsä Beanin, mutta Hood päätti vaihtaa toiseksi päähenkilöksi luokkakaveri Petran. Myös kadettien ikää nostettiin tuotannollisista, teknisistä ja fyysisistä syistä.

Ender’s Gamen mittavaan näyttelijäkaartiin kuuluu Indiana Jonesinakin tunnetun Harrison Fordin ohella Ben Kingsley (Gandhi) ja Viola Davis (Piiat), mutta Asa Butterfield (Hugo) kantaa elokuvan kapeilla harteillaan. Se oli suuri haaste 16-vuotiaalle brittitulokkaalle, joka iästään huolimatta voi lukea mentorikseen Hugon ohjanneen Martin Scorsesen – ja nyt myös Fordin.

– Olin illallisella äitini ja Martyn kanssa, kun olin viimeksi New Yorkissa. Hän on aivan huipputyyppi ja hyvin kannustava urani suhteen. Hugo muutti elämäni, ja Marty on yksi hienoimmista koskaan tapaamistani ihmisistä, kertoo Butterfield Cinemacon-tapahtumassa Las Vegasissa.

Butterfield tietää, että panokset ovat tämän elokuvan suhteen kovat.

– Tämä on suuri askel urallani. En kuitenkaan edes tiedä, miten sain roolin. Onnella oli varmasti iso merkitys, mutta olen edelleen ihmeissäni. Olen muuten kuin kuka tahansa 16-vuotias nuori. Luen ja käyn koulua, näytteleminen on toinen elämäni.

Näyttelijä ei tuntenut Cardin teosta etukäteen.

– Luin kirjan heti, kun sain tietää, että olin saanut roolin. Sitä ennen tarina ei ollut minulle tuttu. Mutta uskon, että voin puhua suuren osan oman ikäisteni poikien puolesta, kun sanon, että Ender on hahmona unelma. Hän johtaa ihmiskuntaa ja taistelee painottomassa tilassa laseraseilla. Kirjalla on paljon faneja, joten on uskomatonta näytellä niin monen ihmisen ihailemaa hahmoa.

Butterfield tiesi kirjan sovittamisen ongelman, mutta luotti Hoodiin.

– Puhuin paljon Gavinin kanssa Enderistä ja vaihdoimme mielipiteitä hänestä. Uskon, että sitä kautta saimme molemmat paremman käsityksen, miten saamme Enderin ajatukset puettua elokuvaksi.

Kirjan fanien reaktiosta näyttelijä ei ole huolestunut.

– Käsikirjoitus noudattaa kirjan tarinaa hyvin uskollisesti. Tiettyjä hahmoja on hiottu eri syistä, mutta kaikki riippuu paljon siitä, mitä lukijat saivat irti kirjasta. Jos he pitivät tarinasta, sen moraalista ja teemoista, ne ovat mukana samanlaisina elokuvassakin. Kyse on hyvin syvällisestä tarinasta, Butterfield vakuuttaa.

Scifiseikkailussa on paljon taistelukohtauksia painottomassa tilassa, joten efektit tehtiin vasta myöhemmin tietokonegrafiikan turvin. Näyttelijät joutuivat roikkumaan vaijereiden ja elokuvaa varten kehitettyjen tukien varassa, jotka mahdollistivat liikkeet ikään kuin näyttelijät olisivat painovoimattomassa tilassa.

– Suuri osa kohtauksista kuvattiin taustakangasta vasten, koska elokuvassa on käytetty valtavasti tietokonegrafiikkaa. Lavasteet olivat kuitenkin valtavat. Yksityiskohtien määrä on huikaiseva etenkin avaruusaluksessa. Kaikki on viimeisen päälle, ja tarkat detaljit auttoivat tarinaan eläytymisessä. Elokuvan kuvaaminen oli huikeaa koko näyttelijäkaartin ja kuvausryhmän takia.

Butterfield pääsi näyttelemään yhden idolinsa kanssa. Kun hän tapasi Harrison Fordin, nuori näyttelijä oli hämillään legendan kohtaamisesta.

– Harrison on uskomaton näyttelijä ja ihminen. Polveni tutisivat, kun tapasin hänet ensimmäisen kerran. Edessäni seisoi Han Solo! Hän on yksi scifi-elokuvien tunnetuimpia kasvoja. On kunnia saada näytellä hänen kanssaan. Harrison on hyvin ystävällinen ja epäitsekäs tietojensa jakamisen suhteen.

Teksti: Johanna Juntunen, Las Vegas

Lisää luettavaa