Hamy Ramezanin Ensilumi kilpailee pohjoismaisesta elokuvapalkinnosta

Viisi elokuvaa on valittu ehdolle kilpailemaan Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 elokuvapalkinnosta.

24.8.2021 13:00

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 elokuvapalkinnon ehdokkaat viidestä Pohjoismaasta (Islannista, Norjasta Ruotsista, Suomesta ja Tanskasta) julkistettiin tänään. Tavoiteltu elokuvapalkinto jaetaan 18. kerran tänä vuonna.

Ehdokkaiden joukossa on useita tunnettuja ohjaajia, joiden elokuvat ovat saaneet ensi-iltansa merkittävillä kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinto 2021 -ehdokkaat ovat:

Suomi: Ensilumi
Ohjaaja: Hamy Ramezan
Käsikirjoittajat: Hamy Ramezan ja Antti Rautava
Tuottajat: Jussi Rantamäki ja Emilia Haukka

Islanti: Alma
Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Kristín Jóhannesdóttir
Tuottaja: Guðrún Edda Þórhannesdóttir

Norja: Gunda
Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Victor Kossakovsky
Tuottaja: Anita Rehoff Larsen

Ruotsi: Tigers (Tigrar)
Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Ronnie Sandahl
Tuottaja: Piodor Gustafsson

Tanska: Flee (Flugt)
Käsikirjoittaja ja ohjaaja: Jonas Poher Rasmussen
Tuottaja: Monica Hellström

Suomen palkintolautakunnan perustelut Ensilumi-elokuvalle:

Ensilumi on yleismaailmallinen ja runollinen tarina perheestä, jota yhdistää rakkaus silloinkin, kun heiltä on kielletty tulevaisuus. Ohjaaja Hamy Ramezan luottaa yleisöönsä. Hänen otteensa on varma ja lempeä, eikä hän kaihda myöskään suuria tunteita ja huumoria. Näyttelijäntyö on ensiluokkaista.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Mikaela Westerlund (puheenjohtaja), Kalle Kinnunen ja Kaisu Isto.

Kansalliset raadit ovat valinneet viisi ehdokaselokuvaa perusteinaan korkea laatu, juuret pohjoismaisessa kulttuurissa ja se, että ne erottuvat taiteellisen omaperäisyytensä kautta kiehtovina ja ympäristöönsä sidoksissa olevina taideteoksina.

Palkinto myönnetään taiteellisesti korkeatasoiselle, pohjoismaisena tuotantona tehdylle pitkälle teatterielokuvalle. Elokuvan kansallisen teatteriensi-illan on pitänyt olla 1. heinäkuuta 2020–30. kesäkuuta 2021 välisenä aikana. Yhteensä 300 000 Tanskan kruunun (noin 40 000 euron) suuruinen palkinto jaetaan tasan elokuvan käsikirjoittajan, ohjaajan ja tuottajan kesken. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina näiden kolmen päätoimijan tiiviin yhteistyön tulos.

Kunkin Pohjoismaan ehdokaselokuvasta päättää kulttuuriministeriön nimittämä kolmihenkinen kansallinen palkintolautakunta. Ehdokkaiden julkistamisen jälkeen yhteispohjoismainen palkintolautakunta valitsee äänestämällä tämän vuoden palkinnonsaajan.

Viime vuonna Pohjoismaiden neuvoston Elokuvapalkinnon voitti Dag Johan Haugerudin ohjaama ja käsikirjoittama elokuva Barn (Beware of Children) Norjasta.

Helsingissä kaikki viisi ehdokaselokuvaa nähdään Rakkautta & Anarkiaa -elokuvajuhlien ohjelmistossa.

Vuoden 2021 elokuvapalkinnon voittaja julkistetaan 2.11.2021 Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston vuotuisen istunnon yhteydessä.

Lisää luettavaa