Hartwall-areenalla koettiin eeppinen ilta Hans Zimmerin musiikin seurassa

Maestro ei itse ollut paikalla, mutta hänet nähtiin videotallenteissa.

Vuonna 2017 Hartwall-areenalla todistettiin Hans Zimmerin konserttia maestron itsensä läsnäollessa. Tällä kertaa Zimmer jäi kotiin, mutta se ei pahemmin menoa haitannut.

Kiertue The World of Hans Zimmer kokoaa säveltäjän muistettavimpiin lukeutuvia töitä hieman uusin sovituksin. Kapellimestarina kiertueella nähdään Zimmerin pitkäaikainen ystävä ja kollega Gavin Greenaway, joka on toiminut kapellimestarina lukuisissa elokuvissa, myös Zimmerin säveltämissä.

Kokonaisuus ei ole aivan yhtä monipuolinen kuin Hans Zimmer Live on Tour oli mutta eheämpi ja harkitumpi. Hartwall-areenalla kuultiin nyt helmiä esimerkiksi elokuvista Mission: Impossible II, Rush ja Hannibal.

Suurin osa illan kokonaisuuksista oli usean kappaleen mittaisia. Elokuvan maailmaan pääsi helposti palaamaan, koska vaihdoksia ei tullut niin tiuhaan tahtiin. Auttoi toisaalta myös se, että lähes aina elokuvista näytettiin myös pätkiä musiikin soidessa. Se oli ehdottomasti positiivista, sillä niin hienoja kuin Zimmerin sävellykset ovatkin, ne on aina osa jotakin.

Vaikka kaikki eivät tahtoisikaan muistaa Nancy Meyersin elokuvaa The Holiday, pätkät elokuvasta tuntuivat vähemmän ikävystyttävimmiltä orkesterin jylhän soinnin siivittämänä. Mikäli elokuvasta ei näytetty pätkiä, käytettiin kekseliäitä ja komeita animointeja, jotka tukivat musiikkia hyvin.

Valko-Venäjän sinfoniaorkesteri ja kuoro kuulosti upealta, mutta mukana oli lukuisia vierailijoitakin. Gladiaattori -elokuvan kuuluisasta laulustakin tuttu australialainen Lisa Gerrard on yhtä hyvässä vedossa kuin 20 vuotta sitten. Kung Fu Pandan soundtrackillä kiinalaista huilua soittanut Pedro Eustache niin ikään toimi monipuolisesti useiden instrumenttien kanssa.

Konsertin kohokohdiksi voi listata ainakin Da Vinci -koodi -segmentin (Chevaliers de Sangreal lienee yksi hienoimpia Zimmerin sävellyksiä, mutta mukana oli toki muitakin sävellyksiä elokuvasta), Leijonakuningas-kokonaisuuden (joka sai, täytyy myöntää, kyyneleen vierähtämään poskellani), sekä encorena kuullun Pirates of the Caribbean -potpurin.

Zimmer oli mukana videotallenteissa ja esittelikin useat kappaleet illan aikana. Ennen encorea Zimmer istui pianon ääressä ja soitti Inceptionista tutun Time-kappaleen alkutahdit. Kuulin ympäriltäni kaksikin innostunutta ”jes!” hihkaisua. Zimmer soitti pianolla koko kappaleen orkesterin mukana. Jos jotakuta säveltäjää pitäisi kuvata sanalla ”eeppinen”, Zimmer saa kruununsa.

Jesse Raatikainen

The World of Hans Zimmer
Hartwall-areena, Helsinki
10.2.2020

Aiheeseen liittyvät elokuvat