Rush

/ / GENRE ENSI-ILTA 13.09.2013 TÄHDET

Tarina kilpakuskeista ja heidän välisestä kitkastaan niin radalla kuin sen ulkopuolellakin ei aiempien kokemuksien perusteella kuulosta vankimmalta mahdolliselta pohjalta vakavasti otettavalle draamaelokuvalle. Ron Howard onnistuu kuitenkin karkottamaan kaikki epäilykset formulamaailman soveltuvuudesta kiehtovan hahmokehityksen ja eksistentiaalisen pohdinnan kulissiksi. Elokuvia laadultaan laidasta laitaan ohjannut Howard saa parhaimmillaan aikaan Oscarin arvoisia luomuksia, ja tositapahtumiin perustuva Rush kuuluu ehdottomasti ohjaajan repertuaarin parhaimmistoon.

1970-luvulle sijoittuva elokuva kertoo kahden legendaarisen Formula 1 -kuskin kaksinkamppailusta aina alemmista kilpasarjoista maailmanmestaruustaistoon asti. Vaalea britti-playboy James Hunt oli luonnonlahjakkuus niin auton ratissa kuin naisten seurassakin. Itävaltalainen ”rottanaama” Niki Lauda puolestaan oli pikkutarkka laskelmoija, joka vältti ylimääräisten riskien ottamista maineensakin uhalla. Yhdessä nämä vastakkaiset persoonallisuudet lisäsivät kiehtovuutta valmiiksi jännittävään lajiin, ja taisteluparin kamppailu lajin herruudesta kulminoitui vuoden 1976 Formula 1 -kauteen.

Niin urheiluelokuvia yleensä kuin kilpa-ajoon ja kuolemanpelon ylittämiseen keskittyviä elokuvia on vuosia tehty sekä silkaksi viihdykkeeksi että yleisöä kannustavaksi innostuksen lähteeksi. Rush ei onneksi lankea lajinsa puuduttavaan ihannointiin vaan muistuttaa katsojia heti alkuhetkillä moottoriurheilun synkästä ja hengenvaarallisesta puolesta. Riskien laskelmointi sekä fyysisen ja psyykkisen kestävyyden äärirajoilla tasapainoileminen ovat alati läsnä ja pitävät jännityksen yllä, vaikka kuskien kohtalon tietäisikin etukäteen.

Formulasirkuksen glamour ja kuskien hulppea elämäntyyli jää Howardin taidolla ohjaamassa elokuvassa toissijaiseksi tarinan keskittyessä hahmoihin itseensä. Pääosissa nähtävät Chris Hemsworth ja Daniel Brühl ovat rooleissaan uskottavia ja onnistuvat tuomaan esiin hahmojensa niin keskinäisen kuin sisäisenkin ristiriitaisuuden. Vaikka Brühlin esittämästä Laudasta olisi helppo tehdä elokuvan konna ja Hemsworthin Huntista haastajan asemasta voittoon tähtäävä sankari, Howard näyttelijöineen onnistuu luomaan kuskeista tasapainoisen ja stereotyyppejä kaihtavan näkemyksen.

Tarinan ja hahmojen lisäksi elokuva on upeaa työtä myös visuaalisesti. 1970-luvun tyyli näkyy valkokankaalla jokaisessa otoksessa. Karkean rakeinen kuvanlaatu sekä maanläheinen väritys elokuvan alusta loppuun auttavat vakuuttavan retrotunnelman luomisessa. Ajankuva on kohdallaan, mutta myös lukuisat osakilpailut on toteutettu niin taidolla, ettei niihin ehdi parituntisen elokuvan aikana kyllästyä.

Rush on kuvattu ja leikattu sen verran tyylikkäästi, että on vaikea sanoa, missä vaiheessa kameralla otettu kuva vaihtuu erikoistehosteisiin. Otokset autojen sisäisten koneistojen toiminnasta radan viereisten ruohonkorsien havinaan tuovat elokuvaan ennennäkemättömän intensiivisen vaikutelman.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat