Inception

23.7.2010 12:20
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 23.07.2010

Batman Begins ja Yön ritari -elokuvillaan niin yleisöjen kuin kriitikoiden suosikiksi nousseen Christopher Nolanin uutuudessa uniin tunkeutuminen on mahdollista. Leonardo DiCaprio esittää Dom Cobbia, joka unia manipuloimalla pyrkii saamaan uhrinsa paljastamaan liikesalaisuuksia. Erään keikan jälkeen hänelle tarjotaan mahdollisuutta aloittaa uusi elämä, mikäli hän varastamisen sijaan onnistuu istuttamaan uuden, jättiyritysten kilpailuun liittyvän ajatuksen erään miehen mieleen.

Cobb kokoaa tiimin erikoista, useita unitasoja vaativaa keikkaa varten. Unimaailmojen suunnittelijaksi, ”arkkitehdiksi” valikoituu Ellen Pagen esittämä opiskelija Ariadne, joka toimii myös katsojan edustajana elokuvassa, kun hänelle avataan portti univarkauksien maailmaan. Hän on myös henkilö, joka avaa katsojalle tarinan tärkeät jännitteet. Unien maailma ei nimittäin ole vain hauskaa fantasiaa, sillä alitajunnasta kumpuavat syyllisyyden ja muistojen ilmentymät uhkaavat sabotoida Cobbin unelmaa.

Inception on erikoisella ideallaan omalaatuisen viehättävä keikkaelokuva ja katsojan tiukasti otteessaan pitävä toimintaseikkailu. Sen ansiot olisivat vieläkin suuremmat, ellei Nolan olisi jo aikaisemmin saanut samoista teemoista aikaiseksi loistavia elokuvia. Mementon (2000) käsikirjoitus pyöritteli jo sisäkkäisiä silmukoita ja The Prestige sukelsi ihmismielen pakkomielteisiin.

Paikoin Inception tuntuukin Nolanin henkilökohtaiselta lempilapselta, joka toimii huikean konseptinsa ja ammattitaitoisen toimintaelokuvan hallinnan kautta, mutta joka tarinana jättää katsojan päähenkilöiden unelmille hieman kylmäksi. Se pitää kuitenkin katsojan loistavasti varpaillaan ja antaa purtavaa useammaksikin päiväksi katselukokemuksen jälkeen.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★★

Inception – Traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa