Hemlock Grove: Seksiä, ihmissusia ja Twin Peaksia

Netflix-sarja Hemlock Groven laajan näyttelijäkaartin tunnetuimmat näyttelijät ovat 007 ja kultainen silmä -elokuvasta ja X-Menistä tuttu Famke Janssen sekä muun muassa Mission Impossible 2:n pahiksena nähty skottinäyttelijä Dougray Scott. Tapasin heidät Torontossa, missä Hemlock Grovea kuvattiin.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuva: Gavin Bond / Netflix

Ennen kuin pääsen kyselemään Scottilta ja Janssenilta mitään, Scott kiinnostuu kuultuaan että olen kotoisin Suomesta. Scott alkaa kysellä suomalaisista kirjailijoista.

– Tiedätkö kuka on Dzouhanna Siinisalou? Scott kysyy.

Tiedänhän minä Finlandia-palkitun kirjailijan Johanna Sinisalon. Scott pyytää, että suosittelisin hänelle jotakin toistakin suomalaista kirjailijaa. Yritän miettiä, kenen tuotantoa olisi saatavana englanniksi, ja heitän Scottille Sofi Oksasen nimen. Luettelen nimen kirjain kirjaimelta, ja Scott kirjoittaa huolellisesti sen ylös. Suosittelen hänelle kirjaa nimeltä Puhdistus, ja lisään että siitä on tehty myös elokuva.

Scott kertoo lukeneensa Hemlock Grovestakin paitsi käsikirjoituksen myös alkuperäisen Brian McGreevyn kirjan. Tarinan lisäksi Scottia veti puoleensa se, että sarja esitetään internetin kautta uudella tavalla.

– Monet asiat Hemlock Grovessa herättivät kiinnostuksen. Mahdollisuus työskennellä Famken kanssa oli myös hienoa, sillä hän on fantastinen näyttelijä, Scott sanoo ja samalla iskee silmää kollegansa suuntaan.

Näyttelijöiden välinen kemia tuntuu toimivan myös haastattelutilanteissa, ja Janssen vaikuttaa aidosti imarrellulta kollegansa kehuista. Janssen kertoo kiinnostuneensa Hemlock Grovesta, koska siitä tulee mieleen David Lynchin klassikkosarja Twin Peaks.

Twin Peaks on suuri suosikkini, Janssen sanoo. – Myös Hemlock Grove sijoittuu pikkukaupunkiin, jossa tapahtuu murha. Mukana on useita henkilöhahmoja ja heidän välisiä suhteitaan. Vaikka Hemlock Grovessa on mukana vampyyreja ja ihmissusia, sitä ei sido minkään lajityypin säännöt, vaan kyseessä on jotain uutta ja omaperäistä.

Dougray Scott kertoo, että hänen esittämällään Norman Godfreylla on vikoja ja puutteita, mikä tekee siitä kiinnostavan.

– En ole itsekään kovin täydellinen. Kaikkea muuta, Scott tunnustaa. – On kiinnostavaa mennä hahmon nahkoihin ja sen jälkeen huomata, että tämän tyypin kanssa haluan viettää jonkin verran aikaa.

Kun Famke Janssenilta kysyy hänen esittämästään Olivia Godfreyn roolihahmosta, hän heittää pallon Scottille.

– Dougray osaa tehdä sen paremmin. Hän tietää millainen Olivia on. Arvoituksellinen, erilainen kuin muut…

– Etäinen, Scott lisää. – Ja jonkin verran levoton. Olivia on minun Akilleen kantapääni. Ja jos Olivialla on Akilleen kantapää, se on haavoittuvaisuus, joka liittyy hänen ja Normanin suhteeseen. Olivian panssari on kuitenkin vahvempi kuin Normanin.

Scott lisää, että Janssenin hahmo muistuttaa vanhojen Hollywood-elokuvien naishahmoja.

– Olivia on klassinen hahmo. Mutta onko hän paha vai ei? Ainakin hänessä on niitä aineksia. Mitä pidemmälle sarjaa katsoo, sitä enemmän se tulee selville, Scott pohtii.

Kun näyttelijöiltä kysyy heidän roolihahmojensa välisestä suhteesta, molemmat alkavat nauraa kovaan ääneen. Ovatko he vihollisia vai rakastavaisia?

– Mitä mieltä itse olet? Scott kysyy minulta.

Vastaan, että kolmen näkemäni jakson jälkeen en ole varma. He vaikuttavat vihamiehiltä, mutta heidän välillään on myös…

– Seksiä, Janssen pamauttaa, kun yritän miettiä jotain häveliäämpää ilmaisua.

– Ja paljon, Scott lisää.

– Me olemme sarjan pakollinen seksiosuus, Janssen nauraa. – Heidän suhdettaan on vaikea kuvailla. Ensimmäisen 13 jakson aikana pääsemme raaputtamaan sen pintaa. Sen jälkeen jää vielä paljon tutkittavaa, Janssen kertoo vakavoiduttuaan.

Sekä Scott että Janssen ovat näytelleet enemmän elokuvissa kuin televisiossa. He eivät näe Netflixin ja normaalin televisiosarjan välillä suurta eroa.

– Suurin ero on se, että kaikki jaksot julkaistaan yhtä aikaa, Janssen sanoo.

Scott vertaa Hemlock Groven katsomista televisiosarjojen dvd-julkaisuihin.

– Tämä on kuin kokonainen televisiosarjan boksi, jonka saa heti käyttöön.

 

Lisää aiheesta: ”Tämä on television tulevaisuus”

Aiheeseen liittyvät jutut