Heurekassa esitetty suomalainen planetaarioelokuva palkittiin Saksassa

Yöperhosten salattu maailma -planetaarioelokuva palkittiin FullDome -elokuvafestivaaleilla Saksassa toukokuun lopussa.

Kymmenennen kerran järjestettyjen festareiden kilpasarjassa nähtiin 93 elokuvaa, joista 10 palkittiin. Janus-pysti tuli elokuvatuotantoyhtiö Pohjankonna Oy:n Hannes Vartiaiselle ja Pekka Veikkolaiselle sekä mikrotomografiadatan visualisointityökalut kehittäneelle Janne Pulkkiselle innovatiivisesta tuotantoteknologiasta.

– Elokuva poikkeaa jonkin verran planetaarioelokuvien valtavirrasta ja se sai erittäin lämpimän vastaanoton. Pulkkisen kehittämä ohjelmistokokonaisuus on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen, Hannes Vartiainen kommentoi tiedekeskus Heurekan lähettämässä tiedotteessa.

Pohjankonna on tuottanut ensimmäisen suomalaisen koko perheen täyspitkän (24 min) planetaarioelokuvan Yöperhosten salattu maailma – The Secret World of Moths yhteistyössä tiedekeskus Heurekan kanssa.

Palkitusta dokumenttielokuvasta ovat pitäneet niin ammattilaiset kuin tavalliset katsojatkin. Yöperhosten salattu maailma –elokuvaa on esitetty Heurekan planetaariossa joulukuusta 2015 lähtien. Tähän mennessä sen on nähnyt lähes 19 000 katsojaa. Tätä vauhtia 50 000 katsojan tavoite Heurekassa täyttyy varmasti ensi talvena.

Dokumenttielokuva on vauhdikas seikkailu perhosten ja hyönteisten maailmaan. Eri perhoslajien kanssa matkataan päiväntasaajalta napapiirille asti. Elokuvassa hyödynnetään kolmiulotteista röntgentomografiaa, jonka avulla hyönteisiä päästään tarkastelemaan mikroskooppisella tasolla.

Yöperhosten salattu maailma -elokuva on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Kesän aikana yöperhoset liihottelevat elokuvafestivaaleilla Tsekeissä Brnossa ja Norjassa. Jenassa sijaitseva Zeiss-planetaario on kiinnostunut elokuvan levittämisesta planetaarioihin, jotka käyttävät sen tekniikkaa. Myös Kielin planetaario käy neuvotteluja elokuvan ottamisesta ohjelmistoonsa.

Elokuvan matka jatkuu Norjan Grimstadiin, jossa Norwegian Short Film Festival järjestää elokuvasta useita näytöksiä festivaalia varten rakennetussa siirrettävässä planetaariossa.

Kuvassa Pekka Veikkolainen ja Hannes Vartiainen.