Unohdettu häpeätahra: Hollywood-leffan kuvaukset tappoivat viidesosan näyttelijöistä ja kuvausryhmästä – mukaanlukien päätähden ja ohjaajan

Piti olla turvallista.

Eksentrinen miljonääri ja elokuvantekijä Howard Hughes tuotti vuonna 1956 elokuvan nimeltään The Conqueror (Valloittaja). Siinä nähtiin muun muassa John Wayne – uskomatonta kyllä, Tšingis-kaanin roolissa.

The Conqueror päätyikin naurunaiheeksi ja se oli myös kaupallinen floppi. Myöhempinä vuosinaan Hughes väitetysti osti kaikki kopiot elokuvasta jotka hän löysi. Näitä hän katseli pakkomielteisesti melkein joka ilta omassa yksityisessä elokuvateatterissaan. Joidenkin mukaan hän teki näin syyllisyydentunnosta.

Nykypäivänä kukaan ei päättäisi kuvata elokuvaa ydinaseiden testauspaikan lähellä. Näin kuitenkin päätettiin tehdä vielä The Conquerorin kuvausten aikana. Kuvaukset pidettiin St. Georgen kaupungin liepeillä Utahissa.

Hughes kysyi Yhdysvaltain atomienergiakomissiolta neuvoa – voiko paikassa kuvata turvallisesti? Hän sai vastauksen, että se olisi täysin turvallista.

Epäilyksiä oli kuitenkin ilmassa. John Wayne toikin itse paikalle geigermittarin. Se piti julmettua ääntä, joten tähti luuli sen olevan viallinen. Hänkin kuitenkin uskoi lopulta paikan turvallisuuteen, sillä hän toi molemmat poikansa seuraamaan kuvauksia.

Sekä John Wayne että hänen poikansa saivat kaikki syövän. Wayne itse kuoli vatsasyöpään vuonna 1979, hänen poikansa selviytyivät. Myös näyttelijä Susan Hayward sekä elokuvan ohjaaja Dick Powell kuolivat syöpään.

Kuvauksiin osallistui 220 henkilöä. 91 sai syövän ja 46 heistä kuoli siihen. Alla video aiheesta.

Lähde: YouTube

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut