Huikeaa historiallista seikkailua Ronald D. Moorelta – avaruusalukset vaihtuivat skottiaksentteihin ja kivilinnoihin

Romanttisesta ulkokuorestaan huolimatta Outlander – Matkantekijä on pätevä historiallinen sarja, jossa on lisäksi keskeisenä osana aimo annos aikamatkailua. Sarja on näyttävän näköinen ja vakuuttavan kuuloinen fantasiaseikkailu.

Amerikkalaisen Starz-kaapelikanavan televisiosarja Outlander on ollut viimeisten vuosien ajan viihdejulkaisujen lemmikkisarja. Kansikuvia ja juonipaljastusjuttuja on kerääntynyt runsaasti, mutta miksi sarja on katsomisen arvoinen muillekin kuin kolmikymppisille romantiikannälkäisille naisille?

Ronald D. Moore, tuo mies monien Star Trek -projektien ja Battlestar Galactican onnistuneen uudelleenlämmittelyn takana, on vastuussa myös Outlanderistä. Hän on kehittänyt sarjan, toimii sarjan vastaavana tuottajana, ja käsikirjoittaa säännöllisesti sarjaan jaksoja.

Kun Outlanderin tuotanto julkistettiin, hämmästyi moni scififani Mooren uutta urapolkua, sillä Outlanderia pidetään usein vain naisille suunnattuna historiallisena romanssisarjana, kun Moore on yleensä tehnyt miehisempää scifiä.

Mooren uudet kriitikot kuitenkin helposti unohtavat Galactican uuden version olevan käytännössä uskottavasti tehtyä ihmissuhdedraamaa, jonka näyttämönä sattuu olemaan ulkoavaruudellinen sota ihmisten ja koneiden välillä. Humaanisuutta tarkasteleva sarja sai fanit tuntemaan sympatiaa koneita kohtaan ja yhtä lailla häpeämään oikeiden ihmisten tekoja.

Ihmisyys on keskeinen osa myös Outlanderiä. Kun vuotta 1946 elävä englantilaisnainen pölähtää Skotlannissa lomalla ollessaan mystisen kivipaasin läpi vuoteen 1743, joutuu koetukselle sekä hänen että katsojan käsitykset sopivasta käytöksestä ja hyvän ihmisen määritelmästä.

Claire Randall (Caitriona Balfe) ajautuu keskelle Skotlannin kapinoivaa eloa englantilaisten puristuksessa, miehensä Frankin (Tobias Menzies) jäädessä ihmettelemään vaimonsa katoamista 1940-luvun Skotlantiin. Claire päätyy MacKenzien klaanin suojaan, jossa hänet pian naitetaan omaksi suojakseen myös epämääräisella taustalla varustetulle Jamie Fraserille (Sam Heughan). Claire onnistuu kaivamaan itselleen paikan tässä alati muuttuvassa ja paikoin alkeellisessa yhteisössä sairaanhoidon osaamisellaan.

Clairen ja Jamien tarina on vastentahtoista rakkautta, taistelua olemassaolosta ja kulttuurin kunnioittamista. Outlander näyttää Skotlantia parhaimmillaan ja pahimmillaan, aikana, jolloin sen kohtalo ratkaistaan seuraaviksi vuosisadoiksi.

Claire on ollut hyvä historian oppilas, ja hän pelkää sydämensä vieneiden skotlantilaisten puolesta heitä ja heidän elämäntapaansa uhkaavan klaanien hävityksen häämöttäessä edessäpäin.

Ensimmäisten kahden tuotantokauden aikana Claire ja Jamie yrittävät muuttaa historiaa, mutta näin uhkarohkealla yrityksellä on omat seurauksensa, joita puidaan kolmannen kauden alusta alkaen.

Outlander kertoo Skotlannin historian rumimmista kohdista, joita aivan viime vuosiin asti ei opetettu edes skotlantilaisissa kouluissa. Myöhemmillä kausilla seikkaillaan ympäri maailmaa, kuvaten Skotlannin pakottamista osaksi muuta maailmaa oman kulttuurinsa kustannuksella.

YouTube video

Televisiosarja perustuu Diana Gabaldonin samannimiseen kirjasarjaan, jonka mammuttimaiset osat ovat täynnä yksityiskohtia ja mitä uskomattomimpia juonenkäänteitä. Jokainen kirjasarjan osa on toistaiseksi tehty yhdeksi sarjan tuotantokaudeksi, ja Gabaldonilla on teossa jo kirjasarjan yhdeksäs osa, joten materiaalia tulee riittämään jatkossakin.

Gabaldon on taustaltaan eläintieteen tohtori, ja hän toimi usean vuoden ajan laskennallisen tieteen yliopistoprofessorina, ennen kuin ryhtyi kokoaikaiseksi kirjailijaksi.

Historiallinen todenmukaisuus on tehty Outlander-sarjassa tarpeeksi hyvin, että siihen ei keskivertokatsoja kiinnitä negatiivista huomiota. Aikamatkailu itsessään luonnollisesti mutkistaa historiallisissa faktoissa pitäytymistä, mutta toisaalta se mahdollistaa eri aikakausien kokemisen sarjassa. Toisesta maailmansodasta 1700-luvun puolivälin Skotlantiin ja Ranskaan, hiukan matkailua Jamaikalle, 1960-luvun Bostoniin…

Outlander on täynnä seikkailuja historiallisesti kiinnostavissa ajoissa ja paikoissa, romantiikka kuljettaa tarinaa, ja laadukas tuotanto takaavat vakuuttavan sarjakokemuksen.

Outlander-sarjan kolme tuotantokautta ovat katsottavissa kokonaisuudessaan sekä Viaplayssä että Netflixissä. Yle perinteisesti esittää jaksot televisiossa suhteellisen tuoreeltaan.

Aiheeseen liittyvät jutut