Raakaa totuutta ja pehmeää potilashoitoa: Uusi lääkäridraama Resident Ruutu+:ssa

Lääkärisarjoja on televisiossa pilvin pimein, mutta uusi Resident on ehdottomasti katsomisen arvoinen.

Guy D'Alema/FOX

On Greyn anatomiaa, on Chicago Mediä, on The Good Doctoria, on Code Blackiä… Amerikkalainen televisiokenttä ei varmasti tarvitse yhtään uutta sairaalasarjaa, mutta Fox-kanavan mielestä mukaan mahtuu vielä yksi aivan hienosti.

The Resident alkoi Yhdysvalloissa 21. tammikuuta midseason-sarjana, eli sitä tullaan näkemään vain puolikkaan kauden verran ainakin näin alkuun. Monet sarjat aloittavat midseason-sarjoina, joko pienemmän potentiaalin tai muuttuneiden tuotantoaikataulujen vuoksi.

Suomessa sarjaa päästään seuraamaan tuoreeltaan Resident-nimellä Nelonen Median Ruutu+-suoratoistopalvelun kautta. Helmikuun 2. päivä katseluun tuli kaksi ensimmäistä jaksoa, ja ensimmäinen jakso nähtiin myös Nelosella esittelyssä ja on lisäksi ilmaiseksi katsottavissa Ruudussa.

Äkkiseltään vilkaistuna Resident voi vaikuttaa tusinasarjalta, joka keskinkertaisuudessaan lähentelee haukotuksen tasoa, mutta sarjassa on enemmän potkua kuin sen monissa kollegoissa.

Resident ei kaunistele totuutta sairaalamaailmasta tai sen raadollisuudesta. Kuten ensimmäisissä jaksoissa todetaan, on ihmishenkien pelastaminen ennen kaikkea bisnestä, ja tämä sarja näyttää, miten kulissien takana luovitaan politiikan, talouden ja lääketieteen ristiaallokossa, missä potilas ei aina suinkaan ole voittaja.

Juonta enemmän sarjan parissa viihtymiseen vaikuttaa aluksi ruudussa nähtävät näyttelijät, ja Resident on täynnä tuttuja naamoja.

Sarjan pääosassa on nuori mutta kokenut lääkäri Conrad Hawkins (Matt Czuchry, The Good Wife, Gilmore Girls), jonka pitää aisoissa yhtä nuori ja kokenut sairaanhoitaja Nic (Emily VanCamp, Everwood, Revenge).

Sairaalan tähtikirurgi Randolph Bell (Bruce Greenwood, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story) on pahis, joka vaarantaa potilaat silmääkään räpäyttämättä; onkologi Lane Hunter (Melina Kanakaredes, CSI:NY) pistää omat kliiniset tutkimukset kaiken edelle; nigerialaiskirurgi Mina Okafor (Shaunette Renée Wilson, Black Panther, Billions) haluaa edetä urallaan mutta joutuu peittelemään pahiskirurgin jälkiä; ja kaiken keskellä lääkärinuraansa yrittää aloitella vastavalmistunut lääkäri Devon Pravesh (Manish Dayal, 90210, Agents of S.H.I.E.L.D.).

Roolitusuutisia on kuultu näiden hahmojen lisäksi enemmänkin, joten kovatasoisia näyttelijöitä on luvassa oikein ruudun täydeltä. Pieni pettymys on sarjan kuin sarjan kantavan VanCampin rooli avustavan sairaanhoitajan roolissa, mikä on mielikuvituksetonta mutta sarjan teeman mukaista. Naiset ovat sarjassa enemmän hallinnollista väkeä miesten vetäessä lääkärishow’ta.

Resident-sarjassa liikutaan paljon terveydenhoidon harmaalla alueella, ja katsojalle näytetään sairaala ja sen henkilökunta sekä taloudellisen tilanteen ykköseksi laittavana yrityksenä että potilaistaan välittävänä auttajana.

Kyllä Residentin ihan tavalliseksi lääkärisarjaksi tunnistaa, mutta erot jo nähtyihin sarjoihin ovat ihan positiivisia. Heti alusta asti katsoja osataan kietoa mukaan päähenkilöiden tarinoihin, sekä niiden tuttujen että uusien kasvojen kohtaloihin.

Resident on ennen kaikkea hyvin tehty sarja, joka ei kaunistele totuutta mutta ei myöskään yritä olla mikään sairaalasarjojen True Detective.

Raadollisuus on hyvässä tasapainossa rakkauden kanssa, ja katsoja haluaa jatkossakin nähdä lisää molempia.

 

Resident nähdään Ruutu+:ssa eli Ruudun maksullisella puolella Yhdysvaltojen ensiesitysten tahtiin.

Aiheeseen liittyvät jutut