Huippusarja saa jatkoa – Top of the Lake 2 on ykköskauttakin synkempi

”Joskus on vaikeaa olla nainen”, ovat henkäilleet niin erinäiset countrytähdet kuin The Blues Brotherskin. Ei välttämättä: arvostettu Top of the Lake -sarja valloitti vuonna 2013 Berliinin elokuvajuhlat vain tehdäkseen sen uudelleen tänä vuonna Cannessissa. Sen sameassa maailmassa naiseus tarkoittaa aina ongelmia. Mutta ei katsojalle.

Vive la revolution! Vaikka Cannesin taiteellinen johtaja Thierry Fremaux jokin aika sitten korosti, että Cannes on elokuvafestivaali, hän on tänä vuonna vihdoin ja viimein heltynyt. Suostumalla esittämään David Lynchin uuden Twin Peaks ja (liian) kauan odotetun Top of the Laken toisen kauden, hän teki jotain, joka olisi vielä pari vuotta sitten ollut mahdotonta: nosti television modernin elokuvan suurnimien rinnalle.

Ja syystäkin: Vaikka Top of the Lake 2 ei välttämättä ole aivan yhtä vahva kuin ensimmäinen kausi, se on silti tämän vuoden Cannes-tarjonnan parhaimmistoa. Melko hyvin ottaen huomioon kuinka kauan sen tekeminen kesti.

– Kyselimme koko ajan: ”Milloin, milloin, MILLOIN kuvaukset alkavat”, nauraa pääosan esittäjä Elisabeth Moss Episodille.

– Puhuimme jatkosta pikaisesti jo Uudessa Seelannissa See-Saw Filmsin tuottajien Jane ja Emile Shermanin. Tyyliin ”Entä jos…?” Kun sarjasta tuli menestys, suunnitelmat muuttuivat vakavammiksi. Minulla on vieläkin Los Angelesin Four Seasons -hotellin lasinalunen, johon on kirjoitettu ”Lizzielle. TOTL 2?” Sen alla oli Janen ruumiin numero ja ajankohta. Pian minulle selvisi, että kuvaukset alkaisivat vuoden 2016 helmikuussa.

Se osoittautui ongelmaksi. Tuolloin Moss oli jo kiinnitetty The Handmaid’s Tale -sarjaan.

– Emme voineet käynnistää sitä suunnistellusti, koska työskentelin Top of the Lakessa. Sanoin, että tarvitsen pari viikkoa saadakseni pääni järjestykseen.
Hänellä ei silti ollut vaikea päästä takaisin teinitytön salaperäistä raskautta ja katoamista kotimaahansa Uuteen Seelantiin tutkimaan palaavan etsivä Robin Griffinin nahkoihin. Kuten tavallista, hän joutuu myös kohtaamaan omia demoneitaan.

– Minusta on hienoa näytellä vaikeasti hahmotettavia henkilöitä, Robin on juuri sellainen, Moss myöntää Golden Globen tuoneesta roolihahmostaan.

– Parasta on, kun heillä on enemmän kuin yksi ulottuvuus. He ovat vahvoja mutta haavoittuvaisia, rohkeita mutta jonkinlaisen pelon kohtaavia. Voisi sanoa, että haluan näytellä yhtä aikaa kahta asiaa. Tai useampaa!

Moss on näköjään löytänyt etsimänsä pienestä ruudusta. Vuonna 1990 uransa aloittaneen Mossin ansioluttelosta löytyy paljon elokuvia, mutta epäilemättä tv nosti hänet kuuluisuuteen. Hän näytteli sarjajäteissa kuten The West Wing ja Mad Men.

Hän huomauttaa kuitenkin, ettei kyseessä ollut etukäteen harkittu urasiirto.

– Seuraan hyvää kirjoittamista. Olin oikeassa paikassa, kun televisio muuttui. Kaikki kirjoittajat menivät siihen suuntaan ja käsikirjoitukset paranivat. Niinpä näyttelijät menivät perässä, hän sanoo.

Mossista on toisen kauden myötä tulossa todellinen feministinen ikoni Nicole Kidmanin ja Gwendoline Christien avustuksella. Jane Campionin projekti ei ole kaihtanut vaikeita asioita kuten seksuaalinen väkivalta ja erilaisen hyväksikäytön muodot.

– Se on kunniallinen leima. En ota sitä kevyesti ja kunnioitan sitä, sillä sen mukaan haluaa alkaa elää. Olla jotain mistä muut naiset ovat ylpeitä. Jos työni inspiroi muita naisia ja tyttöjä, en voisi pyytää enempää. Mutta en välttämättä kulje kutsumassa itseäni feministiseksi ikoniksi. Se tekisi minusta kusipään.

Tällä kertaa Jane Campion ja sarjan toinen luoja Gerard Lee siirtyivät Uuden Seelannin postikorttimaisemista Sydneyhin, ja luvassa on toinenkin merkittävä muutos: toinen kausi on vieläkin häiriinnyttävämpi. Vaikka ensimmäistäkään ei voi sanoa helpoksi katsottavaksi lukuun ottamatta Mossin ja ratkiriemukkaan Christien epätodennäköistä yhteyttä, uudet jaksot eivät ole mitenkään duuriluonteisia. Mutta kun tarina alkaa matkalaukkuun tungetulla ja mereen heitetyllä kuolleella prostituoidulla, ei synkkä sävy ole yllätys.

– Puhuimme paljon, tai ainakin minä puhuin, siitä kuinka haluaisimme jatkosta synkempää. Ja minä totesin: ”Tehdään siitä vieläkin kamalampaa”, Moss toteaa. – Halusin siitä synkemmän ja haastavamman, jotta minulla olisi syy palata.

Ja synkempää on luvassa. Kakkoskausi sijoittuu aikaan neljä vuotta ensimmäisen jälkeen. Edellisen kauden tapahtumat ovat murtaneet Robin Griffinin, joka kuitenkin palaa vanhaan työhönsä ja tapaa vihdoin tyttärensä, jonka antoi adoptoitavaksi 15-vuotiaana raiskausuhrina. Samainen tytär tarvitsee pian epätoivoisesti apua, koska… no, koska on nainen.

Feministisine teemoineen Top of the Lakessa on aina ollut ripaus nordic noiria. Vaikka uutuus on hieman laveampi tapaus; siinä on lähes karikatyyrimainen (saksalaisittain murtava) konna, lesboksi muuttunut Nicole Kidman ja paljon monimutkaisempi juoni, se on silti jatkoa ykköskaudelle: eli siis ensisijassa ja ennen kaikkea erittäin hyvin toteutettu tv-sarja. Ei ehkä aivan yhtä hyvä kuin ykkönen, mutta edelleen huipulla.

Teksti: Marta Bałaga – Cannes

 

Aiheeseen liittyvät jutut