Erikoishaastattelu: Arnold Schwarzeneggeristä ei pitänyt tulla supertähteä – ”Pääset ehkä esittämään natsiupseeria televisiosarjaan”

Elokuvien kuvaukset ovat pitäneet Arnold Schwarzeneggerin kiireisenä siitä asti, kun hän vapautui kuvernöörin penkiltä. Hän on myös ajautunut julkisiin kahinoihin itsensä Donald Trumpin kanssa. Nyt hän saa uuden, vatsalihaksilleen vertoja vetävän aseman: Schwarzenegger on kertoja merenalaista elämää käsittelevässä dokumentissa Wonders of the Sea.

”Neljäkymmentä vuotta sitten olin täällä markkinoimassa Pumping Ironia, josta tuli erittäin menestyksekäs”, kertoo Arnold Schwarzenegger Episodille Cannesissa.

”Tämä on paras paikka esittää tämänkaltaisia projekteja. Saat välittömästi palautetta, ja tähän mennessä kaikki ovat tuntuneet rakastavan sitä.”

Eikä ihme: Schwarzeneggerin yllätysesiintyminen Cannesissa tulee todennäköisesti hallitsemaan elokuvan medianäkyvyyttä. Wonders of the Sea hyötyy toisenkin tärkeän henkilön mukanaolosta: dokumentin ohjaaja on Jean-Michel Cousteau. Cousteaun isä on nimekäs tutkimusmatkailija Jacques-Yves Coustau, jonka elämää kuvataan elokuvassa Jacques – elämä merellä.

3D:nä toteutetun Wonders of the Sea -dokumentin tekijät lupaavat katsojille kokemuksen, jossa on käytetty aivan uudenlaisia kuvaustekniikoita.

”En ole koskaan nähnyt tällaista kuvamateriaalia”, Schwarzenegger painottaa.

”Jacques-Yves Cousteau sanoi aina, että täytyy suojella sitä, mitä rakastaa. Me haluamme ihmisten rakastuvan valtameriin. En ole huolissani ympäristöstä tai saastumisesta, minä vain teen asialle jotain. Opetamme Schwarzenegger-instituutissamme lapsille, että kaikenlaisia teoreettisia juttuja voi opetella, mutta mitään ei tapahdu, jos ei nouse ylös ja aktivoidu. Pitää kääriä hihat ja ryhtyä työhön.”

Arnold Schwarzenegger ja Jean-Michel Cousteau

Samanlainen käytännön lähestymistapa sai aikaan Schwarzeneggerin kiistoihin Donald Trumpin kanssa, oli sitten kyse Diili-ohjelmasta tai koulujen budjettileikkauksista.

”Uskon edelleen, että jos hän menestyy, me kaikki menestymme. Mutta se ei tarkoita, ettenkö voisi hyökätä häntä vastaan. Trump päätti varastaa lapsilta, joten minun oli pakko avata suuni. Ja olen iloinen, että tein sen, koska nyt kaikki puhuvat asiasta. Joten minä olen ensimmäisenä puhumassa, kun Trump tekee jotain ympäristölle.”

Schwarzengger ei kuitenkaan pidä itseään poliittisena aktivistina.

”Olen kuin kuka tahansa ihminen, joka on intohimoinen tiettyjen asioiden suhteen. Minulla oli intohimo kehonrakennukseen, ja halusin koko maailman tietävän siitä. Nyt minulla on samanlainen palo tähän ristiretkeen. Ihmisten on ymmärrettävä, että heillä on valta muuttaa asioita. Emme ole riippuvaisia yhdestä ihmisestä, kuten Trumpista, vaan toisistamme. Ei kannata odottaa, että hallitukset ratkaisevat ongelmat.”

Wonders of the Sea –dokumentissa painotetaan valtameriimme kohdistuvia uhkia, mutta Schwarzeneggerin kertojaääni nousee eniten esiin. Kun Arnold kertoo meren eläimistä, se jää mieleen. Hän myöntää epäröimättä, että kesti kauan, ennen kuin hänen korostukseensa totuttiin.

”Kun tulin Hollywoodiin, kaikki sanoivat etten ikinä voisi esittää pääosia. ’Unohda koko juttu’, minulle sanottiin. ’Olet ensinnäkin liian isokokoinen. Nyt on 1970-luku, ja Al Pacino ja Woody Allen ovat muodissa. Kaiken lisäksi korostuksesi saa aikaan kylmiä väreitä. Pääset ehkä esittämään natsiupseeria televisiosarjaan’.”

Kaikki muuttui, kun John Milius pestasi Schwarzeneggerin Conan barbaariin.

”Milius sanoi, että jos hän ei olisi löytänyt Arnold Schwarzeneggeria, sellainen olisi pitänyt rakentaa”, näyttelijä nauraa.

”Yhtäkkiä vartaloni olikin positiivinen asia. Ja sitten tuli Terminator. James Cameron sanoi, että elokuva toimi siksi, että puhuin kuin kone. Siitä tuli yhtäkkiä sallittua, ja sitten se muuttui muodikkaaksi. Minulla oli parhaat repliikit elokuvissa, ja se johtui aksentistani. Otetaan vaikka repliikki ’It’s not a TUMAH”. Jos olisin lausunut sen oikein, ketään ei olisi naurattanut. [Lastentarhan kytän ohjaaja] Ivan Reitman sanoi, että mokasit sanan täysin, mutta se jää elokuvaan. Tai vaikkapa ’GET TO DA CHOPPA!’. Lausun sanat eri tavalla, ja usein väärin. Mutta silti törmään ihmisiin, jotka näkemättä tunnistavat minut pelkästä äänestä. Niin tunnistettavaa siitä on tullut.”

Sitä ei ole vaikea uskoa.

Teksti: Marta Bałaga – Cannes

Aiheeseen liittyvät jutut