Ihmeotukset-elokuvassa on monenlaisia outoja olentoja – ja Colin Farrell

Orange Is the New Black -sarjan Tasha ’Taystee’ Jeffersonia on pakko rakastaa: ”Haluatko kirjan vai jotain jolle nousta seisomaan? Koska sanon tässä ja nyt: et nouse Liekehtivälle pikarille. Älä sekoile Harry Potterin kanssa” Kenenkään ei pitäisi ottaa tuomitun rikollisen uhkauksia kevyesti, mutta Ihmeotusten tekijät taisivat ottaa sen riskin. Vaikka siinä ei ole Harrya, Hermionea ja Ronia, se on silti hyvin pottermainen tarina. Tosin vähän enemmän… amerikkalainen.

Teksti: Marta Bałaga

Käsi ylös, jos uskoit J.K. Rowlingia, kun hän ilmoitti ettei uusia Pottereita enää tulisi. Emme mekään. Hahmojen nimille (Luna Lovegood kuulostaa Roger Mooren Bondin hoidolta) ja dialogille voi virnuilla, mutta tarinoiden viehätystä ei käy kieltäminen. David Yatesin Ihmeotukset ja niiden olinpaikat on erinomainen esimerkki siitä, kuinka tärkeitä Rowlingin hahmot ovat monille. Kuukausia ennen ensi-iltaa kaikki tuntuivat rakastavan elokuvaa, jota kukaan ei ollut nähnyt. Jos se ei ole kiintymistä, emme tiedä mikä on. Mutta kukaties – ehkä se ei koskaan ollutkaan kiinni yksin Harrysta.

Ei niin, etteikö Rowlingkin voisi hairahtua. Julkaistuaan verkkosivuillaan neljä tekstiä otsikolla Taikuuden historia Pohjois-Amerikassa (mikä ovela tapa pohjustaa Ihmeotukset ja niiden olinpaikat -elokuvaa!) häntä arvosteltiin intiaanilegendojen varastamisesta omaan käyttöönsä. Vielä vaille kommentointia jääneet kohut sikseen; tekstit vihjailivat jo tulevasta: kokonaan uudesta universumista, jossa viitataan Salemin noitaoikeudenkäynteihin, ensimmäiseen maailmansotaan, kieltolakiin ja MACUSAN (Magical Congress of the United States of America) perustamiseen – ja elämään kuohuvalla 20-luvulla.

– Tiedätkö mitään amerikkalaisesta taikayhteisöstä? Me emme pidä valloilleen pääsevistä asioista, toteaa amerikkalaisnoita Newt Scamanderille (Eddie Redmayne) Ihmeotusten valtavan katsotulla trailerilla. Uskokaa pois, hänellä on siihen hyvä syy.

Kun Redmaynen esittämä ujo taikaeläintieteilijä saapuu New Yorkiin vuonna 1926, hän saa pian uusia tuttuja. Jacob Kowalskin (Dan Fogler), Queenie Goldsteinin (Alison Sudol) ja tämän Porpentina-siskon (Katherine Waterston) kanssa hän alkaa tutkia uutta ympäristöään vain havaitakseen, että kaupunkin verisen yhteenoton partaalla. Joku tai jokin uhkaa paljastaa taikayhteisön fanaattiselle No-Maj-joukkiolle (amerikkalainen nimitys jästille).

Tilannetta ei helpota, että Scamanderilla on salaisuus. Hän etsii ja pelastaa mitä ihmeellisimpiä uhanalaisia taikaolentoja piilottelemalla niitä hämäävän pienessä salkussaan. Mikä on hyvä asia. Kunnes olennot karkaavat.

Elokuvan on niin täynnä kaiken kokoisia ja näköisiä olentoja, että Warner Brosin markkinointiosaston on täytynyt itkeä ilosta. Vaikuttaa siltä, että uutta franchisen osaa ei ole tarkoitettu pelkästään nuorempien katsojien iloksi. Jotkut ovat jo hehkuttaneet sitä vakavaksi kilpailijaksi Marvelin supersankareille. Oletko koskaan miettinyt kumpi voittaisi: Newt Scamander vai Spider-Man? Jos et, mutta uskot huhuihin, niin nyt voisi olla hyvä hetki aloittaa.

Valmistaudu henkisesti myös pulittamaan pitkä penni näyttävästä oheismateriaaleista. Ihmeolennot ja niiden olinpaikat -elokuvasta löytyy esimerkiksi pörröinen, jalokiviä varasteleva Niffler-olento ja kädenkokoinen Bowtruckle. Joka meidän mielestämme muistuttaa vauva-Grootia. Ja sitten on Colin Farrell.

ihmeotuk-_v1_sx1777_cr001777733_al_
Vuosien varrella olemme nähneet Farrellin tekevän monia asioita. Muuttuvan blondiksi Aleksanterissa, kohtaavan rasistisia kääpiöitä Kukkoilijoissa ja todistavan Total Recallissa, ettei Arnold Schwarzenegger sittenkään ollut hullumpi näyttelijä. Mutta velhoksi emme häntä osanneet kuvitella.

Hänen esittämänä Percival Gravesin, korkean tason aurorin ja MACUSAN taikaturvallisuus osaston johtajan, tehtäväksi annetaan Newtin jahtaaminen. Hänen voi siis odottaa aiheuttavan paljon vakavia ongelmia.

– Luvassa on kaikkien Harry Potter -kirjojen takana olevan visionäärisen mielen luomaa samanlaista taikuuden ja ihmeen tuntua, Farrell kommentoi, kun häneltä kysyttiin mitä elokuvalta on odotettavissa.

– Ohjaajamme teki peräti neljä Harry Potter -elokuvaa, eli tästä tulee mahtavaa. Minun hahmoni? Vain yksi velho sauvoineen, valmiina hieman loitsuamaan, hän jatkaa ilkikurisen vaatimattomasti.
Vaikka Rowling ja kaikki muutkin asianosaiset vakuuttavat, että kyseessä on täysin itsenäinen tarina, siteitä menneeseen ei ole täysin katkaistu. Monet muistavat Ihmeotukset ja niiden olinpaikat Harry Potter ja Viisasten kivi -kirjassa mainittuna oppikirjana, jossa esitellään 85 maagista olentoa. Elokuva lupaa myös professori Albus Dumbledoren paluuta. Hahmo, jonka viimeksi olemme nähneet putoamassa korkeasta tornista, oli Rowlingin itsensä mukaan nuori opettaja Tylypahkassa, kun Newt potkittiin pihalle ”ihmiselämän vaarantamisesta pedolla”.

– Dumbledore mainitaan elokuvassa, ja hän on pienessä osassa Colinin ja Eddien välisessä mainiossa kohtauksessa, lupailee ohjaaja David Yates.
Ilmeisesti luvassa on myös Dumbledoren vanha vastustaja (ja joidenkin fanifiktioiden mukaan salainen lemmenkohde) Gellert Grindelwaldin näyttäytyminen.

Kansainvälisestä suosiostaan huolimatta Harry Potter on brittiläisempi kuin marmite tai David Beckhamin vasen jalka (vai oliko se oikea?). Ei siis voi olla pohtimatta: miten se selviää muutosta toiselle mantereelle? Yksi asia pysyy varmana: maantiedosta huolimatta brittikirjailija pitelee universumin ohjaksia. Käsikirjoituksesta taikasauvoihin.

– Sain sähköpostin, jossa esiteltiin viisi sauvavaihtoehtoa, kertoo Katherine Waterston, joka tähän mennessä on parhaiten tunnettu paljastavasta roolistaan Inherent Vicessa.

– Valitsin haluamani, mutta se oli liian kevy, joten se lähetettiin takaisin korjattavaksi. Tämän mittaluokan elokuvassa on harvinaista törmätä sen kaltaiseen huomioon yksityiskohtiin.

Toisaalta juuri sellainen huomio pikkuasioihinkin sai ihmiset alunperin rakastumaan Potterversumiin.

Eräässä tuoreessa mielipidekyselyssä Harry Potter -elokuvat on valittu kaikien aikojen parhaiksi kirjasovituksiksi. Paremmiksi kuin Taru sormusten herrasta, Ian Flemingin James Bond -sarja ja Narnian tarinat (ok, sen mekin ymmärrämme). Sinänsä hassua ottaen huomioon, että ne ovat myös melko… unohdettavia. Kaikesta visuaalisuudesta ja viihdyttävyydestä huolimatta niiden juonet ovat yhtä ennustettavia kuin mikä tahansa Scooby-Doo-sarjan jakso. Ihmeotuksilla olisi mahdollisuus muuttaa asia.

Rowling on jo paljastanut, että uusi saaga kattaa ainakin viisi elokuvaa – Potter päättyi kahdeksaan. Vaikka on vaikea sanoa, kuinka tarina kehittyy, Redmayne hahmo ei todellakaan voi kadottaa hirviöitään joka ikisessä niistä. Hän ei voi olla niin kömpelö, vaikka Jimmy Kimmel -show’n ilkeiden tweettien perusteella hän näyttää siltä kuin joku olisi yrittänyt pyyhkiä pois hänen nenänsä siinä täysin onnistumatta.

Newtin saapuessa joka osassa uuteen kaupunkiin sarja tekisi Game of Thronesit. Takana ovat pienten brittikaupunkien päivät – taikamaailma on paljon laajempi kuin kukaan kuvittelikaan. Olkaa varuillanne: Rowlingista on tulossa globaali.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut