Ilkka Järvi-Laturi sai merkittävän kunnianosoituksen – Maaliskuussa kuolleen ohjaajan koko tuotanto esitetään New Yorkissa

Ainutlaatuinen tilaisuus New Yorkissa. Vastaavanlaista tapahtumaa ei ole Yhdysvalloissa aiemmin järjestetty.

8.12.2023 13:55

New Yorkissa sijaitseva maineikas taidemuseo Museum of Modern Art (MoMA) esittää helmikuussa elokuvaohjaaja Ilkka Järvi-Laturin elokuvia.

Järvi-Laturi kuoli tämän vuoden maaliskuussa 61-vuotiaana. Hän ohjasi uransa aikana vain kolme pitkää elokuvaa: Kotia päin, Tallinnan pimeys ja Historiaa tehdään öisin. Kaikki elokuvat keräsivät runsaasti kansainvälistä huomiota.

Nyt Järvi-Laturin koko tuotanto esitetään yhdellä kertaa New Yorkissa. Vastaavanlaista tapahtumaa ei ole Yhdysvalloissa aiemmin järjestetty.

Ohjaajan muistoksi järjestettävään retrospektiiviin kuuluu myös Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas, jossa Järvi-Laturi toimi ohjaajan assistenttina ja lisäksi näytteli nuorta vänrikkiä.

Järvi-Laturin ensimmäinen pitkä elokuva Kotia päin (1989) sai erinomaisen vastaanoton. Helsingin Sanomien legendaarisen kriitikon Helena Yläsen mielestä se oli 1980-luvun paras kotimainen elokuva. Järvi-Laturi palkittiin käsikirjoitus-Jussilla, ja elokuva voitti lisäksi muun muassa Pohjoismaisen elokuvapalkinnon.

Järvi-Laturin toinen ohjaustyö Tallinnan pimeys (1993) nähtiin muun muassa Sundancessa ja Toronton elokuvajuhlilla, mikä oli tuohon aikaan täysin poikkeuksellista suomalaiselle elokuvalle.

Kolmas pitkä elokuva Historiaa tehdään öisin (History of Made at Night, 1999) sai rahoitusta Isosta-Britanniasta, Saksasta ja Ranskasta. Pääosia esittivät kansainväliset tähdet Bill Pullman ja Irene Jacob.

Historiaa tehdään öisin jäi Järvi-Laturin viimeiseksi elokuvaksi. Hän asui sittemmin New Yorkissa ja teki siellä mainoksia.

Järvi-Laturin elokuvat nähtiin aiemmin tänä vuonna Ylen kanavilla. Kotia päin ja Tallinnan pimeys ovat edelleen katsottavissa Areenassa.

Lisätietoa tapahtumasta MoMAn sivuilla.

Lisää luettavaa