Illalla tv:ssä: Elävältä haudattu mies ja tikittävä kello

Life on Mars -sarjasta tuttu kasvo palaa poliisirooliin uutuussarjassa.

10.7.2021 18:31

Saattaa olla jo poikkeavaa, jos rikossarjan keulahahmolla ei ole yhtään luurankoa kaapissaan tai muuta henkilökohtaisia ongelmaa. Tässä brittiläinen uutuussarja Roy Grace ei osoittaudu erikoisuudeksi – rikostarkastaja Gracea painaa omaan puolisoon liittyvä mysteeri. Hänen tutkittavakseen lankeavissa jutuissa sarja on kuitenkin omaa luokkaansa.

Tapaus käydään läpi aina kahdessa jaksossa. Päältä päin rauhallisen ja fiksun oloisen Gracen (John Simm, mm. Life on Mars, Doctor Who) pään sisällä on käynnissä jotakin arveluttavaa, sillä hän on ”tullut kaapista” meedion kykyihin uskovana miehenä. Grace asettaa näin ei vain itsensä, vaan koko poliisivoimien uskottavuuden vaakalaudalle. Ennen kuin hän saa tehtävistään lähtöpassit, hän päätyy tutkimaan polttareista kadonneen sulhasen tapausta.

Varsin yksinkertaiselta ja yllätyksettömältä kuulostava juttu ei ratkea jossain motellissa kankkustaan kärsivän sulhon löytämiseen. Tarjolla on lajityypin sisälläkin yllättäviä käänteitä, joiden lopputulemaa voi olla vaikea arvata. Polttariporukka käryää ratista kirjaimellisesti, meedioonsa addiktin tavoin suhtautuvaa rikostarkastajaa rohkaistaan kokeilemaan ns. kuivilla oloa ja kuin uskollisen koiran tavoin käyttäytyvä mies joutuu haudatuksi elävältä.

Sarjan tekijöille on nostettava hattua siitä, miten hyvin he ovat onnistuneet piilottamaan kuvausaikana käynnissä olleet pandemian varotoimet. Valtavia joukkokohtauksia ei Roy Gracen kahden ensimmäisen jutun aikana nähdä, mutta muuten kohtauksissa elämä vaikuttaa vanhaan tapaan normaalilta. Rannikkokaupunki Brighton näyttäytyy värikkäänä itsenään.

 

Roy Grace Yle tv1:llä alkaen la 10.7.21 klo 19.40 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa