Illalla tv:ssä: Et usko, millaiseen draamaan pelkän sateenvarjon kaappaaminen johtaa

YLE

Laatua Britanniasta.

Yle esittää tästä tiistaista eteenpäin minisarjaa, joka miellyttänee erityisesti pukudraamojen ystäviä. Kyseessä on pari vuotta sitten valmistunut Talo jalavan varjossa, englantilaisen E. M. Forsterin (1879 – 1970) samannimiseen teokseen pohjaava brittiepookki.

Vuonna 1910 julkaistun kirjan keskiössä olevia perheitä, Schlegeleitä, Wilcoxeja ja Basteja, ei Forster kehittänyt vain mielikuvituksessaan, sillä kirjailijan vaiheita tutkineet ovat pystyneet jäljittämään esim. Schlegelien sisarusten esikuvat tosielämään. Minisarjaan Forsterin hahmoiksi on saatu koko joukko hyviä näyttelijöitä: mm. Marvelin Captain America -seikkailuissa Peggy Carterina nähty Hayley Atwell on Schlegelien sisarusparven vanhin ja menetetyn äidin korvike, omaa nimikkoshow’taankin vetänyt Tracey Ullman perheen topakka täti ja vuoden 2005 Ylpeys & ennakkoluulo -leffan herra Darcy, Matthew Macfadyen, charmikas mutta pelottavakin herra Wilcox. Mm. Intohimon tuulista muistettava ysärikaunotar Julia Ormond on puolestaan sanojaan tarkkaan valikoiva rouva Wilcox.

Neliosaiseen sarjaan on selvästi satsattu rahaa ja vaivaa, sillä sen yli sadan vuoden takainen maailma vaikuttaa hyvin eheältä ja aidolta. Samalla se luo kiinnostavaa kontrastia tämän päivän elämään. Nykykriisien keskellä voi tuntua jopa rauhoittavalta, että entisaikana pelkästään toisen henkilön sateenvarjon nappaaminen saattoi johtaa suureen harmiin ja draamaan.

Talo jalavan varjossa tiistaisin 14.4.20 klo 19.00 alkaen Yle TV1:llä ja Yle Areenassa.

Lähde: Yle