Illalla tv:ssä: Haluttu nainen ja vanhan liiton mies

Pakomatka rosoiseen Berliiniin.

15.11.2020 21:51

Charlotte Gainsbourgin (Antichrist) näköinen nainen, Faye (Michelle Meadows), tavoittelee Berliinistä salaisissa operaatoissa työskentelevää Ron Harrimania (Richard Dillane). Kolme amerikkalaista on surmattu marokkolaisliikkeessä ja nainenkin olisi päässyt hengestään, ellei hän olisi tullut paikalle liian myöhään. Faye on nyt pakosalla, ja hänet pitää saada tietoineen turvaan.

Vanhan liiton Harriman on niitä henkilöitä, jotka yritetään saada mahdollisimman pian eläkkeelle, sillä eihän moderneissa toimistoissa pidetä vanhojen ukkojen seksistisistä puheista, tupakoinnista sisätiloissa ja kaikesta sellaisesta. Harriman on kuitenkin henkilö, joka saattaisi pystyä auttamaan naista – yhdessä vanhan kenttäkettunsa Ludwigin kanssa. West of Liberty -sarja luottaa myös Ludwigin kohdalla entisajan sankarien karismaan: Ludwig on kuin autonsa, rähjääntynyt neliveto, joka hoitaa hommat kovimmissa olosuhteissa, kunhan hänet saa käyntiin.

Fayen ja olosuhteiden pakosta hänen suojelijakseen päätyvän Ludwigin välille voisi kehkeytyä jopa jotain suurta ja romanttista, jos tämä sarja olisi kuin Ludwigin ja Harrimanin loiston aikaan tehty tarina. Mutta sitä se ei ole, ja katsoja säästetään päälle liimatulta romantiikalta. Sen sijaan tarjolla on täyslaidallinen Ludwigin hahmoon pakattua rentturomantiikkaa.

Tässä on mies, joka osaa liueta paikalta huomaamattomasti, siivota epätoivotut henkilöt pois päiviltä ja löytää kadotetut vaikka mistä. Mutta toisaalta hän on myös mies, joka on menettänyt uskonsa moneen asiaan, eikä häntä pystyssä pitelevä voima ole enää kovin vahva. Ludwig, Harrimanin ja Fayen viimeinen toivo, saattaa olla historiaa minä hetkenä hyvänsä. Wotan Wilke Möhring vie rooliaan Ludwig Lichtinä kuin se olisi hänen ikivanha suosikkinojatuolinsa, moneen kertaan paikattu ja törkyinen, mutta mahdottoman mukavan tuntuinen oleilla ja olla.

Ruotsalaisten ja saksalaisten yhteistyönä tekemä West of Liberty on kuuden jakson mittainen, vaan sellaisena juuri sopivan tiivis paketti. Sarjan käänteet eivät ole liian hengästyttäviä, mutta silti jännitys hahmojen puolesta saa katsojan jähmettymään tuolinsa reunalle ja odottamaan jatkoa. Sarjasta nähdään kaksi jaksoa putkeen kolmena sunnuntaina.

West of Liberty sunnuntaisin Yle Teema & Femillä alkaen 15.11.20 klo 22.55 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa