Illalla tv:ssä: Hyytävä ruokopeltomurhaaja iskee yhä uudelleen

Vihollinen menneisyydestä.

15.6.2022 21:30

Kaikki alkaa nuoren naisen kädestä. Mädäntynyt raaja löytyy sankan ruokopellon lähettyviltä. Pian selviää, että nuorten naisten ruumiita lojuu kasvillisuuden seassa yhden sijasta useampia, jopa kuningashuoneen jäsen on menettänyt henkensä. Poliisi haroo hatarilla resursseillaan tyhjää, mutta Britanniasta saatu vahvistus, Reyka Gama, tekee parhaansa profiloidakseen ja napatakseen sarjamurhaajan.

Etelä-Afrikasta saapuvan Reykan tapauksen (Reyka) tunnelma on varsin toisenlainen kuin esim. Mma Ramotswe tutkii -kirjojen pohjalta luodussa tv-sarjassa. Reykan tapauksessa ei nautiskella leppoisasti rooibos-juomaa, eikä harrasteta hersyviä juttutuokioita. Tilalla on synkeitä huoneita ja yön pimeyttä, joissa pieni kaaos on aina läsnä. Hökkelien varjoissa kukaan ei ole turvassa, kaikkein vähiten virkavalta itse.

Reyka Gaman yritykset saada rikollinen kiinni ovat vähintäänkin kyseenalaisia. Sarjassa toitotetaan vähän väliä, kuinka tärkeä voimavara hän on tutkinnassa, mutta toisaalta hän on vain puoliksi mustaihoinen, eikä siten välty rasismilta. On kuitenkin yksi, joka vakuuttelee rakastavan Reykaa yli kaiken – maireasti hymyilevä pedofiili, jonka vangiksi Reyka päätyi 12-kesäisenä. Tämä vankilassa viruva mies, Angus Speelman, on sieppaamalleen tytölle kuin Uhrilampaiden Hannibal Lecter agentti Clarice Starlingille. Kaksikon kissa ja hiiri -leikkiä seurataan rinnakkain ruokopeltomurhaajan tapauksen kanssa.

Myös The Flash -sarjassa näytellyt eteläafrikkalainen Kim Engelbrecht tulkitsee tämän psykologisen jännitysnäytelmän nimihenkilöä herkällä otteella. Game of Thrones– ja Ruoasta ja rakkaudesta -sarjoissa nähty skotlantilainen Iain Glen tekee puolestaan ehkä uransa niljaisimman roolin häpeilemätöntä ylivaltaa uhreihinsa käyttävänä Speelmanina. Ruokopeltomurhaajan kammottavuus on jäädä siinä sivussa jopa toiseksi.

 

Reykan tapaus Yle tv1:llä keskiviikkoisin alkaen 15.6.22 klo 22.00 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa