Illalla tv:ssä: Kuinka meri-idyllin perijättärestä tuli kalanruokaa?

Kuva: Michael Tompkins / USA Network Media.

Syntisiä ajatuksia.

Unettomuudesta kärsivä turisti näkee nuoren naisen syöksyvän alas kalliolta mereen. Hän hälyttää paikalle poliisin, joka epäilee hänen nähneen harhoja ja olleen päissään. Naisen perhe, alueen kalastusherruutta hallitseva Muldoonin suku, alkaa kuitenkin huolestua, kun tämä ei päiviin vastaa puhelimeensa. Sitten löytyy ruumis, puhumasta kieltäytyvä diileri ja outoja rituaaliesineitä. Onko kyse kalastajasukujen riidanpidon huipentumisesta, huumeista vai syrjäkylän noitanaisen tekosista?

Bill Pullmanin näyttelemä Harry Ambrose jäi Syntinen-sarjan (The Sinner) kolmannen kauden lopussa tilanteeseen, joka olisi jo voinut olla sarjan loppu. Kun rikosetsivän lähipiiri joutui äärimmäisen uhan alle, Ambrose teki päätöksen vetäytyä eläkkeelle. Kahdeksan uutta jaksoa Syntistä ei kuitenkaan tarkoita kiikkustuolissa istumista tai leppoisaa lomaa meri-ilmassa. Ambrosen mestarillisille taidoille löytyy kysyntää vielä kesken eläkepäivien. Hän ei voi sivuuttaa tapausta, sillä jokin kalvaa hänen mieltään niissä hetkissä, kun hän todisti naisen (Alice Kremelberg, Orange Is the New Black) putoamista jyrkänteeltä.

Antologiatyylinen sarja on katsojalle armollinen, sillä sen kyytiin pääsee, vaikkei aiempia tuotantokausia olisikaan nähnyt. Pullmanin hienovireinen roolityö sietäisi tulla palkituksi viimeistään tästä viime vuonna valmistuneesta kaudesta. Hänen pieninkin eleensä riittää viestimään, että tässä on mies, joka on nähnyt pahoja tekoja kymmeniä vuosia ja haluaa löytää rauhan rikosten uhreille ja näiden perheille.

Neljäs kausi on tiettävästi sarjan viimeinen. Se vie Ambrosen kirjaimellisesti syviin vesiin. Kuten jo Jessica Bielin tähdittämällä ensimmäisellä kaudella, tarinan ns. syntinen on jälleen kerran ensivaikutelmaa moniulotteisempi ja vaikeaselkoisempi henkilö. Alice Kremelbergin tulkitsema kalastajasuvun perijätär vie merelliseen hautaansa salaisuuksia, joista kylän muu väki vain kuvittelee tietävänsä kaiken. Kaudella näyttelevät myös Frances Fisher (Titanic) ja Michael Mosley (Castle).

 

Syntinen (4. kausi) Yle tv1:llä perjantaisin alkaen 29.7.22 klo 22.15 ja jaksot myös Yle Areenassa.