Illalla tv:ssä: Netflixin suosikkisarjaa ilmaiseksi peruskanavilla

Netflix

Kun häkki heilahtaa terveysyrittäjälle.

Sievä Piper Chapman (Taylor Schilling) on rakastavan Larry Bloomin (Jason Biggs) puoliso ja terveysalan yrittäjä. He asuvat kauniissa talossaan ja viettävät ihanaa ja harmonista juppielämäänsä. Mutta Piperin menneisyydessä on asioita, joita ei millään heleyttävillä ja puhdistavilla tuotteilla poistetakaan noin vain.

Jokseenkin hiirulaismaisen Piperin tie vie vanhan elämän rikosten takia naisten vankilaan, jossa hänenlaisensa valkoihoinen ja ylempää luokkaa edustava pikkurouva kohtaa järkytyksen toisensa perään. Amerikkalainen draamakomedia Orange is the New Black starttasi näistä tunnelmista Netflixillä jo vuonna 2013, mutta nyt useilla Emmyllä palkittua sarjaa voi katsella viimein täysin ilmaiseksi lineaarisen tv:n puolelta.

Erinomaisen hyvin osiinsa valitun näyttelijäkaartin omaava sarja ei ole vielä ehtinyt vanhentua. Sen viimeinen kausi valmistui 2019. Toisaalta vankila ei ole ympäristö, jossa varsinaisesti tapahtuisi suuria muutoksia. Telkien taakse passitetut ihmiset muodostavat oman suljetun yhteisönsä, jossa on tietty hierarkia. Hän, joka vankilan ulkopuolella ei pääse piireihin, voi kohota sen seinien sisäpuolella aivan toisenlaiseen asemaan. Tämä pätee tietenkin myös toisinpäin.

Orange is the New Black ripottelee hahmojensa taustatarinaa näiden nykyhetken rinnalle takaumien muodossa säästeliäästi, eli juuri sen verran, että katsojan kiinnostus pysyy yllä. Piperin tai jopa vankilan keittiössä päsmäröivän kokki Redin (Kate Mulgrew) persoonat kasvavat ja laajenevat tämän myötä niin, ettei hahmoista voi olla pitämättä. Laitoksen miesvaltainen johto ja vartijakunta ei jää myöskään persoonattomaksi lavasteeksi.

Vankilamaailmaan sijoittumisesta huolimatta Orange is the New Black ei ole kuin Pako (Prison Break, 2005-2017), tai hierarkiaa kuvatessaan kuin Sons of Anarchy (2008-2014), vaan aivan oma juttunsa.

 

Orange is the New Black Livillä tiistaisin 13.4.21 klo 21.00 alkaen, jaksot myös Ruudussa ja koko sarja Netflixissä.