Illalla tv:ssä: Orpolapsi panee tuulemaan – Vihervaaran Anne ja Ingallsin Laura selvinä esikuvina

Tyttökirjaklassikoiden hengessä.

22.6.2024 18:15

Juhannusta pääsee viettämään tänä vuonna vaikkapa reippaan punatukkaisen pikkutytön matkassa. Yle tarjoaa lauantai-illoissa kahden jakson putkessa sarjaa Hetty Feather, jonka esikuvat ovat nuortenkirjallisuuden klassikoissa. Ja miksi hakea esikuvia jostain muualta, jos katsojat haluavat yhden uuden Ingallsin Lauran tai Vihervaaran Annen?

Vuodesta 2015 vuoteen 2020 tehdyn BBC-sarjan kohderyhmä ovat varhaisteini-ikäiset, heidän vanhempansa ja lapsenmieliset. Hetty Feather on orvoksi jäänyt tyttö, joka Gideon-veljensä kanssa joutuu varttumaan löytölapsia hoivaavassa sairaalassa. Hoivaaminen tarkoittaa tässä tapauksessa kuitenkin muuta kuin päänsilittelyä ja sänkyyn kannettua lämmintä ruokaa.

Tytöistä laitoksessa koulitaan piikoja, joten he pääsevät pienestä pitäen kuuraamaan lattioita ja suorittamaan muita arjen askareita tiukan kurin alla. Pojista kasvatetaan sotaväkeen sopivaa ainesta heidän omalla puolellaan. Mukavampaan elämään aiemmassa sijaiskodissaan tottuneelle Hettylle muutos on ikävin juuri viimeisen seikan takia: hänet ja Gideon erotetaan toisistaan.

Viktoriaaniseen Lontooseen sijoitettu sarja käy jaksoissaan läpi aiheita lasten kaltoinkohtelusta näiden kauppaamiseen ja lapsityövoiman laittomaan käyttöön. Näkökulma on kuitenkin terhakkaan Hettyn, joten kaikki maailman paha näyttäytyy sarjassa lopulta kepeän jännittävänä seikkailuna. Isabel Clifton ja Dasharn Anderson tulkitsevat Hettyn ja Gideonin rooleja, tuimana sairaalan johtajana nähdään Eva Pope (Holby Cityn sairaala). Myös tanssijana toimivaa Cliftonia ei muissa tv- tai elokuvarooleissa ole sarjan jälkeen nähty, vaikka hänen pippurinen Hettynsä on vähintään yhtä hyvä suoritus kuin Megan Followsin Anna vuoden 1985 Anna ystävämme -klassikossa.

 

Hetty Feather Yle Teema & Femillä lauantaisin alkaen 22.6.24 klo 18.30 ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa