Illalla tv:ssä: Petollisista petollisin hymy

Tässä lähiössä ei kukaan kuule huutoasi.

11.1.2021 15:31

Euroopassa on viime vuosina kunnostauduttu tekemään nuortensarjoja, joissa on rosoa ja pyrkimystä autenttisuuteen. Yksi tällainen oli Skins – liekeissä, jossa käsiteltiin nuorten näkökulmasta mm. mielihäiriöitä, päihdeongelmia mutta myös hauskanpitoa. Norjalainen Leimattu (Skitten snø) asettuu rajuudellaan tähän samaan joukkoon.

Leimatun päähenkilö on Sumera (Kamalpreet Kaur), lukiolainen, joka tekee iltavuoroa Burger Kingissä. Pakistanilaistaustainen tyttö saa kuulla omalta yhteisöltään vähän väliä kommenttia siitä, miten nuoren naisen ei sovi käyttäytyä. Hänen perhettään pidetään liian vapaamielisenä, kun Sumera saa kulkea yksin töistä kotiin Norjan pimeinä talviöinä.

Kaikki on aluksi silti hyvin, jopa ostarin pitkänhuiskea vartija Nicolas (Tarjei Sandvik Moe) hymyilee kivasti Sumeralle kassalla. Hymy on kuitenkin ansa, johon nuori nainen lankeaa. Hänet raiskataan – pahinta, mitä hänenlaiselleen tytölle voisi tapahtua.

Vaikka Leimatun henkilöhahmot ovat sympaattisia ja uskottavasti näyteltyjä, etenee minisarjan juoni kuin rykien. Sumeran joutuminen väkivallan kohteeksi pedataan niin, että sen tietää olevan vain ajan kysymys. Sitä seuraavissa käänteissä puolestaan – esim. Sumeran ystävien toimissa – juoni kääntyilee niin äkisti ja yllättäviin suuntiin, etteivät sen kaikki käänteet tunnu luontevilta.

Mahmona Khanin kirjaan pohjaavan sarjan ns. pääpahis ansaitsee erityismaininnan. Vartija Nicolaksesta on luotu mies, jonka kylmäävät otteet tuovat mieleen Game of Thronesin ehkä hirviömäisimmän hahmon. Miekkonen on kuin Theon Greyjoyta (Alfie Allen) riepotelleen Ramsay Boltonin (Iwan Rheon) sukulainen suoraan alenevassa polvessa.

Leimattu Yle Teema & Femillä maanantaisin kahden jakson putkessa 11.1.21 klo 23.00 alkaen ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa