Illalla tv:ssä: Pojat lähtevät joukolla naisiin

Yle/Citizen Jane Productions

Bisseä ja sutinaa murheeseen.

Jokainen käsittelee surua tavallaan. Rollon (David Sandqvist, Elvis & Onerva) äiti (Linda Zilliacus, Rikostutkija Bergman, Hovimäki) itkee puolisonsa poismenoa niin vuolaasti, ettei poikaparan omalle surulle tunnu olevan tilaa saman katon alla. Neljä vuotta jätkissä suunniteltu reissu pohjoiseen on Rollon kavereiden mielestä peruttava, mutta matkaan lähdetään silti, koska kunnon irtiotto on se, mitä Rollo sanoo tarvitsevansa.

Nelikko koostuu Rollon lisäksi hänen varhaisimmasta ystävästään, pelikonsoliin uppoutuvasta Isakista (Niko Nordström), naisystävänsä perään haikailevasta Leosta (Leevi Pellas Leijonasydän) ja porukan pellestä, Omarista (Salomon Z. Patrick, Rahti). Äideille pojat eivät kerro reissuistaan Suomesta Ruotsiin ja Norjaan juuri mitään, sillä sen alkuperäinen tarkoitus tuskin saisi näiltä isoa ymmärrystä. Mukana kulkee hävyttömän ruma puutahratonttu, jonka pojat ovat joskus varastaneet eräältä pihalta. Rivo koriste on nyt tarkoitus palauttaa takaisin – ennen kuin nelikko erkanee tahoilleen opiskelemaan.

Puolituntisiin pätkiin jaettu Drakar – ystävyyden roadtrip on piristävä poikkeus kotimaisessa sarjatuotannossa. Titus Poutasen ohjaamassa sarjassa on hyvin vähän tyhjäkäyntiä tai örveltämistä vain örveltämisen vuoksi, vaikka lähtökohtana onkin neljän jannun hupimatka. Heidän osiinsa valitut näyttelijät toimivat yhteen tehokkaasti, vähän kuin nuoret Stephen King -klassikko Stand by Me – viimeinen kesä -elokuvassa, joskin tietysti nyt on kyse muutaman vuoden vanhemmista henkilöistä.

Sarjan pyörittelemät asiat eivät ole maailman mittakaavassa suuria, mutta yksilötasolla on toisin. Jokainen nelikosta käy läpi samaistuttavaa elämänmuutosta. He ovat kaikki tilanteissa, joissa entisestä yrittää pitää kiinni, vaikka siirtyminen eteenpäin on vääjäämätöntä ja se on osin jo käynnistynyt. Bisseä ja sutinaa on saatava nyt, vaikka krapula ja morkkishan siitä seuraavat – niiden jysäyttävää katastrofaalisuutta yritetään sitten selvitellä myöhemmin.

 

Drakar – ystävyyden roadtrip Yle Teema & Femillä kahden jakson putkessa sunnuntaisin alkaen 26.6.22 klo 22.35 ja jaksot myös Yle Areenassa.