Illalla tv:ssä: Salaa Suomeen pakun perässä

Kotimainen uutuussarja.

5.9.2021 21:29

Toisin kuin yli puoli vuosisataa sitten julkaistun kotimaisen leffan nimessä, tänä iltana alkavassa tv-sarjassa salakuljettajan laulua ei kuulu. Suomen kautta pakettiautollaan Tukholmaan suuntaava miekkonen pitää mölyt mahassaan, sillä hän ei taatusti halua vetää huomiota itseensä. Auton takakontissa matkaa pieni perhe, mutta matkaan tulee isompi käänne, kun kantasuomalainen pikkurikollinen (Johannes Holopainen) nappaa auton. Samaan aikaan salakuljettajan oma tytär (Evelyn Rasmussen Osazuwa) pyrkii Italian kautta kohti parempaa elämää.

Kahdeksanosainen Rahti kulkee pitkin Eurooppaa, mutta suurimmilta osiltaan sarja sijoittuu kuitenkin Suomeen. Laittomasti maahan kulkevien pakolaisten todellisuus avartuu sarjassa monimutkaisena ja vaarallisena. Byrokratia on näiden ihmisten vastuksista ehkä lievimpiä – jos selviät hengissä päivien matkoista merien yli, ahtaissa kuljetuslaatikoissa piilottelemalla, edessäsi on vielä muita esteitä, kuten omaa etuaan eri tavoin ajavia muita ihmisiä raiskaajista erinäisiin hölmöihin. Jos jossakin muussa tilanteessa ”perhe on pahin” -lausahdus saattaa jopa naurattaa, tämän sarjan pakolaishahmoille perheenjäsen voi olla se, jonka vuoksi ei taatusti naureta. Leppoisan hekottelun tilalla ovat pelko, kauhu ja epätietoisuus.

Laadukkaasti toteutetun sarjan suuri hahmojoukko antaa tilaisuuden moniäänisyydelle. Toisaalta tunteikkaiksikin tarkoitetut tarinat jäävät jossain määrin toistensa jalkoihin, kun hahmoja on paljon ja juoni risteilee. Sarjan ensimmäisen jakson jälkeen kannattaa katsoa vielä toinen ja kolmaskin, vaikka Rahdin pakolaisia, pikkurikollisia tai edes sosiaalityöntekijöitä kohtaan ei heti tuntisikaan sympatiaa tai edes vihaa. Vasta parin jakson jälkeen nämä ihmiset alkavat saada syvyyttä.

 

Rahti Yle tv1:llä su 5.8.21 klo 21.35 alkaen ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.

Lisää luettavaa