Illalla tv:ssä: Salamurhayritys, sotilaskarkuri, hyökkäys autiomaassa – kääntyykö Jules Verne haudassaan?

Klassikon uusi tulkinta.

21.4.2022 13:30

Jules Vernen luoma herra Fogg on tavattu esittää miehenä, jolta luonnistuu tarttua toimeen ja lähteä vaikka seikkailulle kesken klubi-illan. Monikansallinen (mm. BBC:n ja Ranskan tv:n) yhteistuotanto Maailman ympäri 80 päivässä (Around the World in 80 Days) viime vuodelta esittelee Foggin epävarmana yläluokan edustajana, jota luonnehditaan sarjassa niin saamattomaksi kuin ”sateisen sunnuntain” oloiseksi tyypiksi. Onko tässä versiointi, jossa Fogg epäonnistuu kuulussa maailmanympärimatkassaan?

Mm. Doctor Whon muuten kaikkivoipaiseen hahmoon haavoittuvuutta tuonut David Tennant on nokkela valinta Foggiksi. Tennantin hintelä ja kuivakka olemus sekä surumielisen pelokas katse eivät juuri vala katsojan uskoa siihen, että tämä Fogg suoriutuisi Vernen kirjaklassikon kuvaamasta matkasta.

Ashley Pharoahin (Life on Mars) ja Caleb Ransomin (Kaukaiset rannat) kirjoittama uusi versiointi sotkee tuttua pakkaa muillakin tavoin. Foggin palvelija Passepartout (Ibrahim Koma) saattaa olla mies, jolla on verta käsissään. Maailmanympärysmatkaa joissakin versioissa myös terrorisoinut Fix on tällä kertaa nainen ja toimittaja, jolla on vahva halu todistaa kykynsä miesten hallitsemassa yhteiskunnassa. Toisaalta neiti Fix (Leonie Benesch) on asemassaan ja reissussa isänsä rahoilla.

Kahdeksanosainen sarja kierrättää kolmikkoa muuten odotetusti maasta toiseen kuumailmapallolla, junilla, laivoilla ja tietenkin nelijalkaisten kyydissä. TV-sarjassa on aikaa käsitellä hahmojen taustoja ja keskittyä myös mielenkiintoisiin sivuhenkilöihin toisin kuin elokuvissa. Rauhallisempi etenemistapa sopii Vernen 1800-lukulaiselle tarinalle. Unettava tämä matka ei kuitenkaan ole – niin insinöörin avoimella mielellä kuin Fogg nouseekin eri kulkuneuvoihin, tielle jää myös ruumiita.

 

Maailman ympäri 80 päivässä Yle tv1:llä torstaisin 21.4.22 klo 19.00 alkaen (uusinnat sunnuntaisin) ja Yle Areenassa.

Lisää luettavaa