Illalla tv:ssä: Todellisten kuunatsien tarina

YLE

Salaisuuksia historian hämäristä.

Iron Sky -leffasarjassa natsit ovat vallanneet kuun päättäväisyydellä ja tieteellisellä osaamisellaan. Vaikka tämä on hulvatonta tieteisfiktiota, illalla tv:ssä nähtävä dokumentti todistaa, että natsit suuntasivat kohti kuuta myös tosielämässä.

Pari vuotta sitten valmistuneen saksalaisdokumentin arkistokuvissa vilahtelee mm. sellaisia henkilöitä kuin Arthur Rudolph ja Hubertus Strughold, entinen saksalaisen ohjustehtaan johtohenkilö ja avaruuslääketieteen uranuurtaja. Natsien insinöörit olivat kysyttyä työvoimaa toisen maailmansodan jälkeen, mutta työtä tarjosi Saksan sijaan avaruuden valloituksen kiimaa elänyt Yhdysvallat.

Vaikka tässä Historia-sarjan jaksossa ei nähdäkään esim. hirmuliskolla ratsastavaa natsijohtajaa, ohjelman sisältö tarjoaa muuta ihmeteltävää. Yhdysvaltain avaruusohjelman palvelukseen palkatuilta saksalaisinsinööreiltä ei puuttunut tietämystä siitä, kuinka ihmiskeho reagoisi lennettäessä korkealle ja kovaa. 1960-luvulla ei kukaan kuitenkaan suuremmin kysellyt, millaisilla ihmiskokeilla nämä tiedot oli hankittu.

Historia: Kuukävelyn synkkä salaisuus Yle tv1:llä ma 4.5.20 klo 19.00 ja Yle Areenassa.

Lähde: Yle