Illalla tv:ssä: Turistikaupunki, jonka murhatilastot kertovat karua kieltä

Mark Bourdillon/Yle

Ravintolanomistaja saattaa tietää, kuka on syyllinen.

Kaakkois-Englannin Whitstablessa on Wikipedian mukaan alle 35 000 asukasta, eli se kooltaan lähellä pirkanmaalaista Nokiaa. Merenrantakaupunkina se on kuitenkin tykätty turistipaikka. Whitstable Pearl– eli Rantakaupungin mysteerit -sarjan mukaan se on myös varsinainen kauhujen paikka, ainakin murhien määrän johdosta.

Julie Wassmerin luoma ja hänen kirjasarjaansa pohjaava sarja tuo ruutuihin joka jaksossaan uuden murhamysteerin. Syksyisen harmaata seutua asuttavat paikalliset ovat enimmäkseen keski-ikäisiä tai vähän vanhempia miehiä ja naisia, jotka kaikki tuntevat jollakin tapaa toisensa niin hyvässä kuin pahassa. Juorut kulkevat nopeasti, ja kantautuvat yleensä ensimmäisenä ravintoloitsija Pearl Nolanin (Kerry Godliman, After Life) tietoon. Tämän havaitsee myös Lontoosta Whitsableen saapuva rikoskomisario Mike McGuire (Howard Charles, The Musketeers), joka päätyy yhdistelmään suurkaupungissa oppimaansa keittotaitoisen yksityisetsivän paikallistietämykseen.

Vaikka Rantakaupungin mysteerit on visuaalisesti alakuloinen sarja, ja toinen sen päähenkilöistä on heittää henkensä jo ensimmäisessä jaksossa, kokonaisuudesta löytyy myös jonkin verran huumoria ja lämpöä. Pearl, joka pyörittää ravintolaansa äitinsä ja jälkikasvunsa kanssa, on rempseä rouva. Hänen baaritiskiinsä on helppo kenen tahansa tulla nojailemaan ja kertomaan murheitaan. Toisaalta hän tarjoaa myös kuuntelevan korvan lisäksi konkreettisesti auttavaa kättä.

Ison kaupungin McGuire on miehenjärkäle, jolle ei helposti panna hanttiin. Silti hän mieluusti puhuu ennen kuin hyökkää. Asiallinen ja hiljaisen virkamiesmäinen kaveri omaa myös salaisuuden, josta hänen hahmonsa saa särmää. Kaksikon murhatutkimuksia seurataan Ylellä nyt kuuden jakson verran.

 

Rantakaupungin mysteerit Yle tv1:llä lauantaisin alkaen 18.9.21 klo 19.40 ja kaikki jaksot myös Yle Areenassa.