Iron Manin haarniska on päivitetty

21.4.2013 18:00

Kun ensimmäistä Iron Man -elokuvaa alettiin kuvata vuonna 2007, oli se vielä pienoinen riski 140 miljoonan dollarin tuotantobudjetillaan, sillä vaikka hahmolla oli oma fanikuntansa, ei Rautamies ollut Marvelin eturivin sankareita kuten X-Menit, Kostajat ja Wolverine. Nyt menestys tuntuu itsestäänselvyydeltä.

– Kahden Iron Manin ja The Avengersin jälkeen hahmolla on jo selvä jatkumo, tee-se-itse-supersankaria näyttelevä Robert Downey Jr. sanoo.

– Uskon, että osa hahmon toimivuudesta on sen maanläheisyydessä. Legacyn eli elokuvien kaiken tekniikan toteuttavien ihmisten myötä tuntuu siltä kuin voisimme kurkottaa ulos valkokankaalta kollektiiviseen alitajuntaan. Tietyllä tasolla kaikki teknologiamme olisi todellista ja toteuttamiskelpoista. Meillä oli joukko lahjakkaita ihmisiä, jotka onnistuivat rakentamaan sillan supersankarielokuvien ja meidän maailmaamme sijoittuvien James Bond tai Mission: Impossible -seikkailujen välille.

Mielikuvituksen lennon ja uskottavuuden maailmankuvan kanssa tasapainoilun lisäksi Downey Jr:lla on yksi ohjenuora, joka toteutuessaan näkyy myös katsojille.

– Mitä tapahtui hauskuudelle? Se on ensimmäinen ajatukseni, josta muistutan itseäni toistuvasti, se on ehdoton vaatimkseni. Miksi sen unohtaa? Miksi minusta tulee vain joku, joka raahautuu aikataulun mukaan eteenpäin. Tony Starkia on ilo esittää, hän intoilee.

Vuosien varrella niin Rautamiehen hahmo kuin sen esittäjä ovat muuttuneet.

– Ainakin olen viisi vuotta vanhempi. Aikoinaan olin kiinnostunut lähinnä siitä, olenko syönyt tarpeeksi kreatiinia, näyttävätkö käteni isoilta, onko minut valaistu hyvin, ja sitten olen jotenkin charmikas ja hauska. Tällä kertaa hahmoni suhde Pepperiin on elokuvan keskiössä. Poikkeuksellisesti minun pitää omaa esiintymistäni enemmän huolehtia muista hahmoista, Downey Jr. kertoo.

Myös puku on muuttunut niin ulkoisesti kuin myös tavoilla, jotka eivät näy katsomoon.

– Mark 1:n käyttö oli niin hauskaa, että nyt tuntuu hassulta ajatella sitä ottaen huomioon kuinka kömpelö ja epämukava se oli. Monet pitävät siitä edellenkin ja pitivät jo ennenkuin siitä tuli kaikille tuttu. Sen jälkeen iso joukko miehiä ja naisia on leukaansa sivellen pohtinut miten tehdä siitä vähemmän kuolettavaa käyttäjälleen ja miten hyödyntää muiden osastojen osaamista. Minulle hommasta on tullut helpompaa ja helpompaa, voin nykyään käyttää asua pitkiäkin aikoja ilman, että se käy epämukavaksi. Minulla on vähemmän valittamisen aihetta, mikä on hieman turhauttavaa, mutta samalla olen pystynyt keskittymään enemmän tarinaan ja kanssanäyttelijöihini.

Downey Jr. kertoo, että aikaisempiin elokuviin verrattuna kolmoselokuva vaati enemmän yökuvauksia. Väsymys ei helpota asioita, kun kuvauspaikalla kuhisee.

– Parhaimmillaan kaikki mahdollinen oli tapahtumassa yhtä aikaa kello neljältä aamulla, pitää muistaa 25 juoniaihiota ja kuusi muuta hahmoa, ja sitä vain ajattelee, että “wau”. Paras lääke kaikkeen siihen ylitsevuotavuuteen on hauskanpito. Tämä on ollut stressaavinta sitten ensimmäisen elokuvan, mutta samalla paluuta sen hupailuun ja hyväntuulisuuteen. Kaikki myös luottavat nyt enemmän itseensä. Olemme tehneet tätä tarpeeksi pitkään voidaksemme lakata epäilemästä itseämme. Epäilemme kyllä muita, koska olemme tottuneita siihen, ja se saa kurkottamaan yhä pitemmälle. Tosin tässä aloitimme kuilun reunalta, ja olemme kurkottaneet yhdessä vapaaseen pudotukseen.

Toimittanut Jouni Vikman

Lue lisää Iron Man 3:sta uudesta Episodista 4/2013.

 

Lisää luettavaa