James Cameronin vuoden 1989 elokuvan kuvaukset olivat katastrofi – Pääosan esittäjä oli hukkua

Myös ohjaaja itse meinasi hukkua tuotannossa, jota hän on kutsunut hirveimmäksi ikinä, missä on ollut mukana.

26.2.2023 13:00

James Cameronin elokuvat rikkovat lippuluukkuennätyksiä ja totuttuja tapoja tehdä erikoisefektejä. Ohjaajan viimeisin elokuva, kunnianhimoinen Avatar 2: The Way of Water ohitti vastikää 2,2 miljardin dollarin rajapyykin lipunmyynnissä.

Vaativan ohjaajan ja uraauurtavien efektien vuoksi Cameronin elokuvien tekeminen on usein poikkeuksellisen rankkaa. Tästä surullisenkuuluisin esimerkki on vuoden 1989 elokuva Abyss – Syvyys. Elokuvassa ryhmä asiantuntijoita kutsutaan tutkimaan ydinsukellusveneen mystistä uppoamista.

Vedenalaisia kohtauksia runsaasti sisältävä pätkä kuvattiin hylätyn ydinvoimalan tiloissa, sillä Cameron oli ottanut oppia Steven Spielbergin merellä kuvatun Tappajahain tuotantohelvetistä.

Kontrolloidumpi kuvauslokaatio ei silti säästänyt työryhmää vaikeuksilta, päinvastoin Abyss tunnettaan poikkeuksellisista tuotanto-ongelmistaan, jotka äityivät niin pahoiksi, että elokuvan näyttelijä Ed Harris kieltäytyi markkinoimasta elokuvaa.

Elokuvan näyttelijät ja kuvausryhmä joutuivat työskentelemään vedessä, joka saastui, oli jäätävän kylmää ja esti elokuvaamiseen tarvittavaa valoa. Kiireen vuoksi näyttelijöitä rohkaistiin virtsaamaan sukelluspukuihinsa ajan säästämiseksi.

Yhdessä vakavimmista tilanteista päähenkilöä esittävä Harris melkein hukkui.

Kun Harris kuvasi kohtausta, jossa hänen piti pidättää hengitystään vedenalaisen kuvauspaikan pohjalla, häneltä loppui ilma, joten hän antoi merkin hapen saamiseksi. Harrisin turvasukeltaja jäi kiinni kaapeliin eikä päässyt hänen luokseen.

Toinen kuvausryhmän jäsen antoi Harrisille happisäiliöön liitetyn säätimen, mutta se olikin ylösalaisin ja aiheutti sen, että näyttelijä imi vettä. Kameramies tuli paikalle, repi ylösalaisin olleen säätimen ja antoi sen Harrisille oikein päin.

”Pahimpia hetkiä minulle olivat ne, kun minua hinattiin, kun nestettä virtasi nenääni ja silmäni turposivat”, Harris kertoi jälkikäteen.

”Hetken aikaa ajattelin, että nyt se on ohi.”

Huolimatta siitä, että Cameronin elokuvissa yhdistyvät huipputekninen laitteisto, armoton toiminta ja vaaralliset erikoistehosteet vaikeissa ympäristöissä, kukaan ei tiettävästi ole koskaan loukkaantunut vakavasti hänen elokuvissaan – ainakaan vielä.

Lähde: The New York Times, IMDB

Lisää luettavaa