Janne Reinikaisen roolitus nosti someraivon – Kansallisteatteri siirtää Almodovarin elokuvaan pohjautuvan näytelmän ensi-iltaa

Ensi-illan oli määrä olla ensi keskiviikkona.

12.9.2020 18:01

Kansallisteatteri ilmoitti siirtävänsä Kaikki äidistä -näytelmän, jonka oli määrä saada ensi-iltansa ensi keskiviikkona. Ainakin kaikki ensi viikon näytökset on peruttu.

Moni ilmaisi suuttumuksensa sosiaalisessa mediassa roolituksen vuoksi. Näyttelijä Janne Reinikaisen oli määrä näytellä Agrado -nimisen transnaisen rooli. Ongelmaksi monien silmissä muodostui se, että Reinikainen on cis-mies, eli hän on syntynyt miehenä.

Monen mielestä rooliin olisi pitänyt saada transnainen, tai edes nainen, kuten Pedro Almodovarin alkuperäisessä elokuvassa vuonna 1999. Elokuvassa roolin näytteli cis-nainen Antonia San Juan. Kyse on representaatio-ongelmasta, joka on viime aikoina ollut paljon pinnalla. Transnaiset ovat syntyneet naisiksi, mutta miehen keholla. Näin ollen moni kokee kohtuuttomana, jos vahvistettaan stereotypiaa transnaisista miehinä.

Kansallisteatteri kirjoitti tiedotteessaan arvioivansa tilanteen uudelleen. ”Teoksen transihmisen roolittaminen on herättänyt kriittistä keskustelua, jonka Kansallisteatteri haluaa kohdata ja huomioida.  Tästä johtuen Kansallisteatteri arvioi tilanteen uudelleen ja pohtii, kuinka roolittaminen toteutetaan. Asiasta kerrotaan lisää heti, kun ratkaisu löytyy.”

Kansallisteatteri ilmoitti aiemmin, että työryhmään yritettiin etsiä ammattilaisnäyttelijää transnaisista, mutta tuloksetta.

Reinikainen muistetaan teatterin lisäksi muun muassa tv-sarjoista Studio Julmahuvi, Syke ja Nyrkki, sekä elokuvista Badding, Miami ja Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja.

Kaikki äidistäni on yksi Almodovarin uran menesyneimmistä elokuvista. Se palkittiin muun muassa Oscar-palkinnolla parhaasta vieraskielisestä elokuvasta. Näytelmäversion on ohjannut Anne Rautiainen.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa