Jean Sibeliuksen jälkeläinen Lauri Porra sävelsi Myrskyluodon Maijan musiikin

Lauri Porra tunnetaan säveltäjänä ja maineikkaana bassokitaristina.

2.2.2024 14:35

Lauri Porran säveltämä elokuvamusiikki Tiina Lymin elokuvaan Myrskyluodon Maija julkaistaan tänään. Elokuvan englanninkielisellä nimellä Stormskerry Maja julkaistavan soundtrack-albumin tulkitsevat kapellimestari Dalia Stasevska ja Lahti Symphony Orchestra.

Albumi on kuultavissa myös suoratoistopalveluissa.

Lauri Porra tunnetaan säveltäjänä ja maineikkaana bassokitaristina. Elokuvasävellysten lisäksi Porra on säveltänyt myös orkesteriteoksia. Erittäin laaja-alaisena ja monipuolisena tunnettu Porra tekee jatkuvasti yhteistyötä eri tyylisuuntien ja alojen edustajien kanssa, kuten esimerkiksi Esko Valtaojan ja Paula Vesalan.

Ikonisen brittinäyttelijä Stephen Fryn kanssa yhteistyönä tehty levy Matter & Time julkaistaan huhtikuussa.

Porra on myös metalliyhtye Stratovariuksen jäsen sekä Vantaan Viihdeorkesterin taiteellinen johtaja. Hän on perustanut vaimonsa Dalia Stasevskan kanssa Unelmien Heinola -kesätapahtuman, jonka taiteellisina johtajina he toimivat. Hän on neljännen polven muusikko ja säveltäjä Jean Sibeliuksen tyttärentyttärenpoika.

Myrskyluodon Maijan sävellystyön taustasta Lauri kertoo seuraavaa:

”Aloitimme ohjaaja Tiina Lymin kanssa elokuvan musiikista puhumisen ja luonnostelun jo muutamaa vuotta ennen elokuvan kuvauksia. Keskustelimme muun muassa Maijan luonteesta ja hänen värikkäästä sielunmaailmastaan, 1800-luvun puolenvälin saaristolaiselämästä ja siitä, kuinka paljon luonteenlujuutta selviytyminen sellaisena aikana sellaisessa ympäristössä onkaan Maijalta vaatinut. Maijan päättäväisyys, hänen luja tahtonsa sekä sisäinen maailmansa kannattelevat häntä. Nämä ovat hänen voimavarojaan, jotka suojelevat häntä, antavat uskoa vaikeissakin paikoissa ja auttavat näkemään kauneutta pienissä yksinkertaisissa hetkissä. Elokuvassa ihmistä suuremmat luonnonvoimat ovat alati läsnä miltei yhtä suuressa osassa kuin elokuvan päänäyttelijät.”

Porra rakensi musiikin tälle pohjalle.

”Elokuvasäveltäjän näkökulmasta oli suorastaan unelma säveltää musiikkia elokuvan luomaan maailmaan. Ajatus Maijasta ja hänen sisäisestä maailmastaan oli se, mihin perustin lähestymistapani. Musiikki on pelkistettyä ja kaunista, sellaista, jonka näennäisen yksinkertainen kuori sulkee sisäänsä syvemmän ytimen, joka antaa enemmän kuin ensi katsomalla huomaisi. Harsomaiset orkesteritekstuurit heijastuvat merestä, tuulista, lumesta ja kallioiden pinnoilta suurempien sinfonisten sävyjen kuvatessa Maijan räiskyvää mieltä.”

Elokuva esitetään tänä viikonloppuna kahdessa loppuunmyydyssä elokuvakonsertissa konserttisaleissa, joissa sinfoniaorkesteri säestää elokuvaa. Musiikin tulkitsevat vuorollaan Vantaan Viihdeorkesteri ja Lahti Sinfonia Dalia Stasevskan johdolla.

Helsingin Musiikkitalossa järjestetään 14.9.2024 suuren kysynnän vuoksi uusintakonsertti, johon on vielä lippuja saatavana.

Lisää luettavaa