Jim Jarmusch: ohjaaja ei ole elokuvien päätekijä

”A film by…” Ranskan uuden aallon synnyttämä auteur-teoria, jonka mukaan ohjaaja on elokuvan tärkein tekijä, elää vahvana tänäkin päivänä.

Ohjaajat saavat tänäkin päivänä usein kunnian elokuvista sekä niiden menestyksestä ja epäonnistumisesta. Vaikka parhaan elokuvan Oscar-palkinto ojennetaankin elokuvan tuottajalle/tuottajille, pystyy harva katsoja nimeämään yhtä monta tuottajaa kuin ohjaajaa. Sillä ohjaaja on elokuvan auteur eli tekijä.

Yksi auteur-titteliä kantava ohjaaja on vuosia omanlaisiaan elokuvia tehnyt Jim Jarmusch, jonka töihin lukeutuvat mm. Suomessakin kuvattu Night on Earth, Bill Murrayn tähdittämä Broken Flowers sekä indie-klassikko Down By Law. Elokuvansa käsikirjoittava, ohjaava ja tuottava Jarmusch ei itse kuitenkaan allekirjoita auteur-ajatusta.

”… Auteur-juttu on huuhaata. Elokuva on niin vahvaa yhteistyötä, ja erityisesti minun tapauksessani, sillä minulla on taiteellinen vapaus elokuvissani. Se tarkoittaa sitä, että valitsen ihmiset, joiden kanssa teen yhteistyötä – me teemme elokuvan yhdessä”, Jarmusch sanoo.

”Käytän ”A film by Jim Jarmusch” – tekstiä alkuteksteissä suojellakseni mahdollisuuttani valita yhteistyökumppanini maailmassa, jossa hankitaan rahoitusta ja käytetään muiden rahoja. Mutta teemme jatkuvaa yhteistyötä, joten elokuva kehittyy joka päivä kun etsimme lokaatioita, joka päivä kun kuvaamme, ja sitten kun harjoittelemme, mitä se sitten tarkoittaakaan, mutta juttu vain muuttuu, muuttuu, muuttuu”, ohjaaja kertoo työstään.

Jarmusch luottaa yhteistyön voimaan niin paljon, että kirjoittaa vain yhden version käsikirjoituksesta ja lähtee sillä liikkeelle.

”Minulle elokuva muodostuu leikkaushuoneessa, koska kirjoitan vain yhden version käsikirjoituksesta… En tee uusia versioita. Mutta sitten kun alamme työskennellä yhdessä… Okei, työskentelen Mark Friedbergin kanssa, ja hän on uskomaton lavastaja, ja löydämme kuvauspaikkoja ja minä teen muistiinpanoja. Ja sitten saamme Golshifteh Farahanin ja Adam Driverin, joten muutan joitain asioita… Mutta viimeinen käsikirjoitusversio tehdään leikkaushuoneessa. Kaikki muu on asioiden kasaamista. En ikinä kirjoita käsikirjoitusta, näytä sitä ihmisille, ja lähde sitten kirjoittamaan uudelleen… En tee useampia versioita. Se on aloituspiste, kartta. Mutta siitä tulee parempi, ainakin toivon niin.”

Jarmuschin uusin elokuva on hyvän vastaanoton saanut Paterson, jonka pääosassa nähdään Adam Driver. Ohjaajan kiinnostavan haastattelun voit lukea Film Commentin sivuilta.

Kuva elokuvasta Night on Earth (1991).

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut