Jope Ruonansuusta kertova dokumenttielokuva tulee helmikuussa teattereihin

Dokumentti on kasvutarina kemiläisestä työläiskodista koko kansan viihdyttäjäksi.

30.11.2022 15:01

Kansantaiteilijana, imitaattorina, muusikkona ja näyttelijänä tunnetun Jorma ’Jope’ Ruonansuun (15.4.1964-18.7.2020) elämästä ja urasta kertova Jope Ite -dokumenttielokuva nähdään valkokankailla kautta maan 10.2.2023.

Pitkä elokuva oli Jopen haave hänen eläessään. Dokumenttielokuvaa on ollut käsikirjoittamassa Jopen ystävä Mika Räinä yhdessä leikkaaja Nikke Baggen ja elokuvan ohjanneen Marko Tallin kanssa.

Jope Ite on elokuvayhtiön tiedotteen mukaan kasvutarina Jopen matkasta kemiläisestä työläiskodista koko kansan viihdyttäjäksi. Elokuvaan on haastateteltu Jope Ruonansuun äitiä, sisaruksia ja perhettä. Elokuvassa ääneen pääsevät myös Jopen ystäviä ja kollegoita elämän matkan varrelta.

”Tämä oli tunteikas produktio, joka oli osittain surutyötä, Jopen poismenon suremista. Matkan varrella löytyi paljon uusia asioita Jopen elämästä, etenkin lapsuudesta ja nuoruudesta. Sieltä löytyi jopa varsinaisia ’aarteita’ dokumentin kerronnan tueksi. Perusmielikuva Jopesta herkkänä ja sydämellisenä ihmisenä vahvistui. Tiesin etukäteen niin sanotut isot linjat, mutta monien yksityiskohtien kautta piirtyi erittäin tarkka kuva Jopen juurista ja syistä, miksi hänestä tuli Jope”, Mika Räinä kommentoi.

Koko kansan tietoisuuteen hän nousi esiinnyttyään Klaustrofobia-tv-ohjelmassa vuonna 1983, mutta varsinainen läpimurto tapahtui paikallisradioiden kautta. Sittemmin monipuolinen ura huipentui useiden kultalevyjen, viihdeohjelmien ja elokuvien kautta omaan Jopet Show -sketsiviihdesarjaan. Yleisö halusi Jopen koomikkona, mutta hän itse pyrki olemaan myös vakavasti otettava taiteilija mitä Enkeleitä toisillemme -karaokeklassikko on ilmentänyt parhaiten. Elokuvassa käsitellään tätä ristiriitaa ja tarvetta tulla hyväksytyksi.

”Jope kuuluu niiden harvalukuisten joukkoon, jotka tunnetaan vain lempinimellään. Jopen tarinan kautta halusimme selvittää, mitä ihmisen pinnan alla kytee, vaikka luulemme tietävämme hänestä kaiken. Jope jatkoi sotien jälkeisen rillumarein perinnettä ja halusi olla samanlainen hyvä jätkä. Jope oli kirjaimellisesti koomikko kyyneleillä, kun hän haki lahjakkuudellaan balsamia traumoihinsa. Pyrimme tekemään rehellisen elokuvan Jopesta, jonka hän olisi myös halunnut itsestään nähdä – sellaisen, joka naurattaa ja koskettaa”, sanoo elokuvan ohjaaja ja tuottaja Marko Talli.

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia