Jusseista, teineistä ja keppihevosista: Haastattelussa Tyttö nimeltä Varpu -elokuvan ohjaaja

Selma Vilhunen ei voisi olla ajankohtaisempi. Hänen uusi dokumenttielokuvansa saa pian ensi-iltansa ja Tyttö nimeltä Varpu -leffan Linnea Skog palkittiin Jussi-patsaalla.

Ohjaaja Selma Vilhunen tuntuu kulkevan voitosta voittoon. Hänen lyhytelokuvansa Pitääkö mun kaikki hoitaa? oli vuonna 2012 Oscar-ehdokkaana parhaan lyhytelokuvan kategoriassa. Hänen ensimmäinen kokopitkä elokuvansa Tyttö nimeltä Varpu sai 10 Jussi-ehdokkuutta. Elokuvassa nuorta heppatyttöä näyttelevä Linnea Skog nappasi siitä itselleen parhaan naispääosan patsaan.

– En olisi osannut kuvitella, että Varpu saisi niin monta ehdokkuutta. Se oli aikamoinen yllätys, Vilhunen toteaa.

Hän oli kuitenkin tyytyväinen jo pelkästään Skogin saamaan ehdokkuuteen.

Kuinka Vilhunen sitten saa näyttelijöiltä parhaat mahdolliset roolisuoritukset? Hänen mukaansa siihen vaikuttaa hänen pyrkimyksensä luoda kuvauspaikoista turvallinen ympäristö kokeilulle. Hän lieventää näyttelijöiden paineita vakuuttamalla, ettei ensimmäisellä kerralla tarvitse mennä ihan nappiin.

– Tunnen roolihahmot, mutta en hae mitään tiettyä valmista. Minulla on kuitenkin tarkka käsitys siitä, mitä hahmon ytimessä tapahtuu, mitä roolihahmo haluaa sillä hetkellä ja millaisia vastoinkäymisiä hänellä on. Hahmon ulkonäkö voi vaihdella tilanteesta riippuen, mutta pidän hänen ytimestään tarkasti kiinni.

Palkintojen kerääntyessä myös ohjaajan paineet kasvavat. Kaikista eniten Vilhunen haluaa olla tuottamatta pettymystä itselleen.

– Jokaisessa projektissa on aina uudet haasteet ja elokuvien tekeminen on aika vaikeaa. Olen rajallinen ihminen, niin kuin kaikki muutkin, ja hyväksyn sen. Sitä taas en hyväksy, etten ole tehnyt parastani omissa rajoissani, hän kertoo.

– Mutta jos minusta tuntuu, että olen tehnyt parhaani ja lopputulos on silti jonkinlainen turaus, niin se on vain elämää. Se on hyväksyttävä ja siihen ei onneksi kukaan kuole.

 

Hobbyhorse1

 

Vieläkö on keppihevosia?

Myös Vilhusen uusin dokumenttielokuva on ehtinyt keräämään kunniaa. Se nappasi Tampereen elokuvajuhlilla Risto Jarva -palkinnon sekä yli 30 minuutin elokuvien pääpalkinnon.

Dokumentti Hobbyhorse Revolution käsittelee keppihevosharrastusta – vähälle huomiolle jäänyttä alakulttuuria, joka on kasvanut viime vuosina niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa.

Vilhunen tutustui marginaaliseen ilmiöön tuttavan ja työtoverin kautta. Hobbyhorsen kuvannut Sari Aaltonen lähetti ohjaajalle videon keppihevosharrastajista Facebookissa.

Kohdatessaan kadulla keppihevosella ratsastavan teini-ikäisen, voi kenen tahansa päässä syntyä paljon kysymyksiä. Dokumentissa päästetään ääneen kolme alan intohimoista harrastajaa, joiden avulla pyritään valottamaan jopa elämäntavaksi luettavan ajanvietteen syitä ja seurauksia.

Kun Selma Vilhunen pääsi tutustumaan aiheeseen, häntä ihmetytti erityisesti harrastajien mielikuvituksellisuus ja oma-aloitteellisuus.

– Minussa herätti suurta kunnioitusta se, kuinka nämä nuoret tekevät itse itselleen harrastuksen ja järjestävät itse esimerkiksi SM-kilpailuja. Kyllä niissä on aikuisia taustatukena, mutta nuoret ovat itse tehneet siihen kaiken työn… Ja siinä on tosi iso työ, hän vakuuttaa.

Häntä ihastutti myös tiiviin porukan demokraattisuus. Kaikki saavat äänensä kuuluviin. Kaikista päätöksistä keskustellaan nuorille kenties epätyypillisenkin kärsivällisesti.

Aihe nappasi heti ja Vilhusen oli pakko tehdä siitä dokumenttielokuva.

– Viimeaikoina tekemäni dokkarit ovat tulleet minulle sellaisina rakastumisen kaltaisina. Suorastaan ilmestyksinä, hän kuvailee.

Tulevaisuudessa hän haluaisi panostaa enemmän näytelmäelokuviin, mutta koskaan ei tiedä, milloin vastaan tulee uusi mielenkiintoinen aihe.

 

Hobbyhorse2

 

Hämmennystä

Vilhusella oli Hobbyhorsen alkumetreillä pieniä vaikeuksia saada nuoret innostumaan projektista. Hän lähestyi aihetta keppihevos-foorumilla, mutta useat nuoret halusivat pysytellä nimettöminä. Vähän ajan kuluttua hän alkoi saada yhteydenottoja ja kuvausten aikana ujous katosi. Viestittelyn tahti kiihtyi.

– Mitä pidemmälle projekti eteni, sitä enemmän minulle tuli viestejä. Niissä kysyttiin, että vieläkö pääsee mukaan. Oli jotenkin välillä karua sanoa, että en voi enää alkaa seuraamaan uusia tyyppejä, Vilhunen muistelee.

Dokumentissa on annettu ääni pelkästään nuorille lajin harrastajille. Vilhusen mukaan heidän vanhempiensa ajatukten jättäminen pois elokuvasta oli tietoinen rajaus. Siitä huolimatta hän kuuli kuvauksien aikana saman tarinan useiden äitien ja isien suusta.

– Vanhemmat kertoivat, että ehkä aluksi hekin ovat olleet hämmentyneitä harrastuksesta.

Useat vanhemmat kertoivat myös, että heidän lapsensa oli ennen harrastuksen aloittamista käyneet läpi jonkinlaisen intensiivisen vaiheen, jonka seurauksena mielikuvitusmaailma on ollut vahvasti läsnä heidän elämässään.

– Silloin vanhemmat ovat voineet olla hieman ihmeissään, että onko kaikki ihan ok. Se on kuitenkin kääntynyt ensi hämmästyksestä iloon siitä, että omalla lapsella on niin hieno harrastus. Kaikki jututtamani vanhemmat olivat innoissaan siitä.

Hölmö nuori sydän

Vilhusen seuraava elokuva on vuonna 2018 ensi-iltansa saava Hölmö nuori sydän. Kahden edellisen projektin tavoin, tälläkin kertaa pyöritään teini-ikäisten maailmassa.

Elokuvan keskiössä on 15-vuotias Lenni.

– Lenni on hyvin rakastunut ja hänen mielitiettynsä on raskaana. Heille paljastuu tällainen asia heti elokuvan alkumetreillä. He päättävät pitää lapsen, Vilhunen kuvailee.

– Elokuva kertoo Lennin matkasta kohti mieheyttä ja isyyttä. Hän on tilanteessa, jossa hänellä ei ole miehen mallia omassa elämässään. Eikä sen koomin ylipäätään kauheasti aikuisia, jotka tukisivat häntä. Hän tutustuu vääriin ihmisiin ja tekee joitain tyhmiä ratkaisuja, mutta loppu on toiveikas.

Hölmön nuoren sydämen käsikirjoituksen on työstänyt Kirsikka Saari, jonka aikaisempiin tuotoksiin kuuluu elokuvat Pitääkö mun kaikki hoitaa? ja Korso sekä tv-sarja Syke. Elokuvan kuvaukset alkavat syksyllä.

Vilhusen mukaan Hölmö nuori sydän ei sisällä ollenkaan hevosia. Ei pienen pientä poniakaan.

Aiheeseen liittyvät elokuvat